Foto: Publicitātes foto

Inovāciju un tehnoloģiju festivāls "iNOVUSS", kas no 30. augusta līdz 1. septembrim notiks Lucavsalā, Rīgā, kļuvis par vienu no lielākajiem jaunrades brīvdabas festivāliem Eiropā.

Festivālā uz septiņām tematiskajām skatuvēm pilnīgi bez maksas notiks vairāk nekā piecdesmit pasākumi, kuros trīs dienu garumā ar jaunāko tehnoloģijās, inovācijās un uzņēmējdarbībā dalīsies eksperti, uzņēmumu vadītāji un inovāciju eksperti no septiņpadsmit valstīm. Visu programmu var atklāt šeit.

Ko īpaši vērts redzēt un pieredzēt festivālā iNOVUSS atklāj Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs, DELFI redaktors Ingus Bērziņš, bloga "Seek the simple" autori Laura un Andis Arnicāni, kā arī rūdīšanās skolas vadītājs Māris Žunda.

Laura un Andis Arnicāni, bloga "Seek the simple" autori

1. Darbs ar elpu un tā nozīme moderna cilvēka ikdienā | Darbnīca (30. augusts) Rūdīšanās skolas vadītāja Māra Žundas darbnīca palīdzēs saprast virzienus, kuros strādāt ar sevi fiziski un mentāli, lai uzlabotu savu pašsajūtu un stresa noturību.

2. Mācies skaitīt naudu no mazotnes | Diskusija (31. augusts) Saruna par biznesa izglītību, nākotnes profesijas izvēli, attieksmi pret naudu, uzņēmējdarbības prasmēm un to veidošanu.

3. Vai mākslīgais intelekts padarīs mūs cilvēcīgākus? (31. augusts) Stratēģiskais un digitālais vadītājs Hugo Pinto stāstīs par mākslīgo intelektu, kā tas palīdz audzināt bērnus, dzīvot veselīgāk un iegūt vairāk pārtikas.

4. Optimizē savu prātu | Prezentācija (31. augusts) Savā prezentācijā atmiņas lielmeistars Matias Ribings iepazīstinās ar praktiskiem instrumentiem, ko ikviens var izmantot, lai ikdienā uzlabotu savas kognitīvās spējas, kā arī mentālo labsajūtu un potenciālu.

5. Ilgtspēja un aprites ekonomika (1. septembris) Aprites ekonomikas un ilgtspējas pioniere Maike Emē Damena ir pārliecināta, ka atkritumus var pārvērst bagātībā. Lekcijā viņa skaidros, kā pāreja uz aprites ekonomiku var būt pievilcīga finansiāli, kā arī palīdz sasniegt klimata mērķus un uzlabot vidi.

Ingus Bērziņš, DELFI redaktors

1. Kad nekas nav skaidrs, viss ir iespējams – kādas iespējas nākotne nesīs izglītībā? (30. augusts). Izglītībai ir jāspēj sagatavot skolēnus un studentus nākotnei. Kā izskatīsies mācību programmas? Kā mēs paši mainīsimies? To atklās izgudrotājs, futūrists, komponists un jaunuzņēmējs Pertu Polonens.

2. Vīriešu un sieviešu dziesmas | Pianistu duelis (30. augusts)

3. Viedā Rīga | Diskusija (31. augusts) Dalībnieki stāstīs par jaunākajām tendencēm tehnoloģiju inovācijās un par pilsētas iesaisti šo procesu veicināšanā

4. DNS sekvencēšana jaunajai superpaaudzei | Diskusija (31. augusts) Hanna Mordena, Living DNA līdzdibinātāja, diskusijas laikā atklās, kā, izpētot savu genomu, var uzlabot veselību, cīnīties ar nākotnes saslimšanām un uzzināt par savu izcelsmi un senčiem vairākās paaudzēs.

5. Novadu lielīšanās (31. augusts) Pieci stand-up komēdijas lietpratēji no katra Latvijas reģiona joko un lielās ar savu Latvijas pusi un reizē joko par latvieti kā tādu un viņa pārvietošanās paradumiem. Brīdinājums – lietas tiks sauktas īstajos vārdos!

Kaspars Gorkšs, Latvijas Futbola federācijas prezidents

1. Kad nekas nav skaidrs, viss ir iespējams – kādas iespējas nākotne nesīs izglītībā? (30. augusts) Izglītībai ir jāspēj sagatavot skolēnus un studentus nākotnei. Kā izskatīsies mācību programmas? Kā mēs paši mainīsimies? To atklās izgudrotājs, futūrists, komponists un jaunuzņēmējs Pertu Polonens.

2. Intelektuālā stratēģija sporta nozarē "Augstāk, tālāk, piesardzīgāk"| Lekcija (31. augusts) Iespēja uzzināt to, kā kāpt augstāk un iet tālāk, sargājot savu intelektuālo īpašumu – patentus, dizainparaugus, preču zīmes.

3. Digitālā stratēģija un jauni biznesa modeļi | Darbnīca (31. augusts) Digitalizācija likusi uzņēmumiem domāt par to, kā pārcelt savu uzņēmējdarbību digitālā vidē, savukārt industriju mijiedarbība, tehnoloģiju sniegtās reālā laika iespējas, dati un cilvēku pieredze paver jaunas iespējas ikvienā biznesa jomā.

4. Optimizē savu prātu | Prezentācija (31. augusts) Savā prezentācijā atmiņas lielmeistars Matias Ribings iepazīstinās ar praktiskiem instrumentiem, ko ikviens var izmantot, lai ikdienā uzlabotu savas kognitīvās spējas, kā arī mentālo labsajūtu un potenciālu.

5. Ilgtspēja un aprites ekonomika | Lekcija (1. septembris) Aprites ekonomikas un ilgtspējas pioniere Maike Emē Damena ir pārliecināta, ka atkritumus var pārvērst bagātībā. Lekcijā viņa skaidros, kā pāreja uz aprites ekonomiku var būt pievilcīga finansiāli, kā arī palīdz sasniegt klimata mērķus un uzlabot vidi.
Māris Žunda, Rūdīšanās skolas vadītājs

1. Skats nākotnē: tuvojamies 2020. gadam (30. augusts) Pētnieks, autors un lektors Šons Pilots de Šenesijs savā prezentācijā apvienos atziņas no psiholoģijas un futūrisma, lai klausītājiem palīdzētu saskatīt sasaisti starp realitāti un nākotni, kādu veidojam.

2. LEGO® SERIOUS PLAY® | Darbnīca (30. augusts) LEGO® SERIOUS PLAY® metodes izmantošanas mērķis ir rosināt vizualizēt to, ko neizdodas formulēt vārdos. Metode jāizmanto tad, kad nav acīmredzama risinājuma vai pašsaprotamas atbildes. Sesijas dalībnieki izmantos īpaši atlasītu LEGO® klucīšu komplektu, lai risinātu iepriekš definētu izaicinājumu. Sesiju vadīs Katrīna Ošleja un Ieva Treija.

3. Ceļotāju Jaunais vilnis – svaigākās globālās tendences pieredzējumā (31. augusts) Pieredzējums un autentiskums. Tas taču visiem skaidrs, ka tūrismā šie ir divi galvenie fundamenti! Taču kādas ir citas svaigākās globālās tendences, kas padara pieredzējumu un autentiskumu ne tikai mūsdienīgu, bet arī pelnošu?

4. Vai mākslīgais intelekts padarīs mūs cilvēcīgākus? (31. augusts) Stratēģiskais un digitālais vadītājs Hugo Pinto stāstīs par mākslīgo intelektu, kā tas palīdz audzināt bērnus, dzīvot veselīgāk un iegūt vairāk pārtikas.

5. Ceļošana, kas izaicina un maina pasaules redzējumu (1. septembris) Šī būs #instadarbnīca, kuru vadīs pasaules apceļotājs Šeins Dalass. Tajā aicinās izprast kā ceļošana var izaicināt un mainīt ierasto pasaules uztveri, kā arī tuvināt atšķirīgas kultūras un valstis.

Ieeja pasākumā būs bez maksas, plašāka informācija par festivālu meklējama "iNOVUSS" mājaslapā, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Facebook" lapā.

Projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība" pasākuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!