Foto: Publicitātes foto
Arī tu sevi pieskaiti tiem, kuri labprātāk lieku reizi pieliecas, nevis vaidot guļ pie televizora?

Aktīvs dzīves veids vieno dažādas cilvēku grupas: skrituļotājus, slidotājus, slēpotājus, skeiterus, snovbordistus, sporta skolotājus, trenerus, fiziska darba darītājus, garu pārgājienu piekritējus, riteņbraucējus, fitnesa klubu, sporta zāļu un baseina apmeklētājus, omītes, kuras pieskata mazbērnus, vectēvus, kuri ceļ siltumnīcas, maratonu dalībniekus... un daudzus citus!

Visiem, kuri ikdienā skrien, vingro, ceļ, veļ un daudz kustas, vajadzīgs pilnvērtīgs uzturs – un tas nav iedomājams bez kalcija un vitamīna D!

Ja esi aktīva dzīves veida piekritējs, noteikti zini, ka tavi paradumi atšķiras no parastu cilvēku ikdienas. Kustības padara tavu veselību stipru un garastāvokli labu! Tomēr ir aspekti, kuriem jāpievērš īpaša uzmanība...

Droši vien esi ievērojis, ka fiziskās aktivitātes dienās apetīte ir lielāka – organisms pieprasa uzturvielas, tamdēļ tev jārūpējas par sabalansētu ēdienkarti. Slodzes gadījumā ķermenis zaudē daudz vajadzīgu vielu, piemēram, kalciju, dzelzi, magniju un cinku.

Ja daudz sporto, kusties vai darbs saistīts ar fizisku piepūli, ikdienā ieteicams blakus maltītēm uzņemt papildu uzturvielas – dzert ārstniecības augu tējas, lietot vitamīnus un kalciju kopā ar D3 vitamīnu.

Kalciju var uzņemt arī ar pārtikas produktiem, bet tad jāparēķina, cik un ko tu dienā apēd. Īpaši sportiskajiem nepieciešamā kalcija ikdienas deva ir lielāka. Ir cilvēki, kuri laiku pa laikam dienā var izdzert paku piena. Bet vai tas notiek katru dienu? Neaizmirsīsim arī tā saucamos kalcija zagļus – produktus (kafija, enerģijas dzērieni, taukains ēdiens u.c.), kas kalciju piesaista un pastiprināti izvada no organisma. Tā, piemēram, baltmaize satur fitātu, kas piesaista kalciju un aizkavē tā uzsūkšanos zarnās. Vari pats Izrēķināt, vai ar pārtiku uzņem pietiekamu daudzuma kalcija!

Ja kalcija kalkulatorā esi izrēķinājis (vismaz nedēļu!), ka ar ikdienas uzturu neuzņem pietiekoši daudz kalcija, vēlams izvēlēties kādu no tā preparātiem. Regulāri lietojot kalcija medikamentu, vari būt pārliecināts, ka tas tavā organismā nonāk pietiekošā daudzumā. Turklāt kalcijs, ko uzņemsi ar uzturu, tikai papildinās tavus kalcija krājumus. Iedomājies, brīdī, kad tablete nonāk organismā, uzreiz aizsākas sarežģīti procesi. To rezultātā izdzertais medikaments pārvēršas par garas, visam ķermenim nepieciešamas ķīmisko reakciju rindas sastāvdaļu.

Tā kā kalcijs sadarbībā ar D vitamīnu stiprina arī zobus, matus, nagus un sejas ādu, tas palīdzēs arī labi izskatīties. Tomēr tā lielākais spēks ir sargāt tavus kaulus! Aktīvais dzīves veids tavu organismu padara stipru, bet papildus rūpes – vēl spēcīgāku un skaistāku!

Kad tu kusties, tavi muskuļi savelkas. Kalcijs palīdz uzsākt šo procesu, tātad – regulē muskuļu spēku. Starp citu, fiziskas aktivitātes kombinācijā ar D vitamīnu nodrošina labāku kalcija uzņemšanu.

Mūsu ķermenī kalcijs atrodas skeletā, mīkstajos audos un ķermeņa šķidrumos. Ja tas ir pietiekošā daudzumā, paaugstinās muskuļu un locītavu saišu elastība, atjaunojas kaulu un skrimšļu struktūra.

Pieauguša cilvēka organismā kalcija rezerve ir aptuveni 40 grami. Šī rezerve normālas kaulu funkcijas var nodrošināt aptuveni 200 dienas. Ja papildus netiek uzņemts kalcijs, organisma normālai funkciju veikšanai kalcijs tiek ņemts no kauliem un kaulu stiprība mazinās.

UZZINI VAIRĀK

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!