Foto: Publicitātes foto
Rīts sākas ar skriešanu. Ātras brokastis, esmu jau ceļā, darbs aizņem visu prātu. Pirmā kafijas tase jau mājās, otrā – kopā ar kolēģiem pie rīta cigaretes, tad vēl viena pēcpusdienā un, ja vēl arī vakarā jāstrādā...

Parasti jau tajos īstajos stresa brīžos neko nejūt – viss notiek automātiski. Neregulāras maltītes, uztraukums un bezmiegs. Taču kaut kā turos. Kad pienāk brīdis atslābt, tikai tad sajūtu, kā organisms piekusis. Brīvdienās tā vien gribas gulēt un necelties.

Tomēr agrāk vai vēlāk jāsāk rūpēties par sevi.

Vīriešiem ir pavisam citāda miesas būve – lielāka muskuļu masa un smagāki kauli, skelets mums, vīriešiem, ir daudz smagāks nekā sievietēm. Tādēļ arī lielāka slodze uz kauliem, saitēm, cīpslām un locītavām.

Ar gadiem gan notiek pārvērtības vielmaiņā. Ja vēl darbā jāsēž pie datora vai stresa pilnam jāskraida apkārt – diez kas nav. Tomēr ir veids, kā varu pavisam vienkārši parūpēties par stiprāku veselību. Kalcijs un D3 vitamīns ir ļoti noderīgs – spēks kaulos atgriežas un, zini, jūtos labāk! Izrādās, 99% kalcija ir kaulos un zobos, 1% audu šķidrumos, bet, kāda īsti ir kalcija loma mūsu ķermenī, par to ikdienā neaizdomājamies. Kaut vajadzētu.

Kalcijs un D3 vitamīns, ko uzņemam ar uzturu vai medikamentu veidā, nonāk mūsu gremošanas sistēmā un tad, intensīvi uzsūcoties, sadalās, lai veiktu virkni sarežģītu uzdevumu. Tas veido kaulu un zobu cieto substanci, nodrošina nervu impulsu pārvadi, regulē hormonu līmeni un muskuļu kontrakcijas, kontrolē asiņu recēšanas procesu, šūnu membrānas caurlaidību, šūnu augšanu un diferencēšanos (pārveidošanos), kā arī piedalās B12 vitamīna uzsūkšanās procesā.

Der atcerēties, ka organisms pats nespēj sintezēt vai radīt kalciju! Tas nozīmē, ka, pietrūkstot kalcijam, organisms to atņem pats sev – respektīvi, paņem kalciju no vietām, kur tas ir (piemēram, kauli, zobi) un izmanto pārējo funkciju pilnvērtīgai pildīšanai.

Kalciju var uzņemt arī ar pārtikas produktiem, bet tad jāparēķina, cik un ko dienā apēd. Zinu cilvēkus, kuri dienā var izdzert veselu paku kefīra! Tomēr jāatceras, ka ir tā saucamie kalcija zagļi: dažādi neveselīgi produkti (kafija, enerģijas dzērieni, taukains ēdiens u.c.), kas nepieciešamās vielas pastiprināti izvada no organisma.Izrādās, arī baltmaize satur fitātu, kas piesaista kalciju un aizkavē tā uzsūkšanos zarnās. Izrēķini, vai ar pārtiku uzņem pietiekamu daudzuma kalcija!

Regulāri lietojot kalcija preparātus, vari būt pārliecināts, ka uzņem to pietiekošā daudzumā. Turklāt kalcijs, ko uzņemsi ar uzturu, tikai papildinās tavus kalcija krājumus. Tam nokļūstot organismā, uzsākas sarežģīti procesi, kuru rezultātā izdzertā tablete pārvēršas par garas, visam ķermenim nepieciešamas ķīmisko reakciju rindas sastāvdaļu.

Aprēķini savu uzņemtā kalcija daudzumu

UZZINI VAIRĀK PAR KALCIJA IETEKMI UZ ATSEVIŠĶĀM VECUMA GRUPĀM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!