Foto: Publicitātes foto
Laiks skrien ātri... Nepaspēj ne apgriezties, kad mazais ir paaudzies, jau atkal kaut ko jaunu iemācījies, kļuvis lielāks un gudrāks! Tas ir vislielākais vecāku prieks – vērot, kā notiek brīnums: no sīciņa kunkulīša izaug mazs cilvēciņš. Bieži vien pārsteigumā jāiepleš acis: un pa kuru laiku tas viss notiek!

Tomēr, protams, mēs neesam vien bezdarbīgi vērotāji no malas. Ir tik daudz lietu, ko mazais vēl pats nespēj aptvert, tādēļ esam atbildīgi par labvēlīgas vides, veselīga uztura un mīlestības sniegšanu saviem acuraugiem.

Visi vecāki vēlas, lai viņu bērns augtu veselīgs un attīstītos jau no pašas dzimšanas līdz pat pilngadības sasniegšanai. Bieži vien izjūtam satraukumu, domājot, kā vislabāk palīdzēt mazulim augt un attīstīties, kādus produktus piedāvāt, kādas nodarbības izvēlēties viņa attīstības veicināšanai.

Papildus pareizam un veselīgam uzturam nepieciešamas arī aktivitātes – gan ķermenim, gan prātam. Bērniem nozīmīga ir fiziskās slodze: regulāra izkustēšanās vislabāk svaigā gaisā, ieteicama arī dažādu sporta veidu apgūšana, kas palīdz nostiprināt ne tikai fizisko izturību, bet arī attīstīt domāšanu, ko veicina atmiņas un uzmanības attīstīšana, piemēram, iegaumējot spēles noteikumus.

Tikpat nozīmīgas ir arī aktivitātes atmiņas un domāšanas trenēšanai. Ļoti labas ir dažādas "atcerēšanās" spēles, radošas nodarbes, piem., zīmēšana, muzicēšana, puzles likšana, arī grāmatu lasīšana.

Aprēķini savu uzņemtā kalcija daudzumu

Pareizs un veselīgs uzturs

Viens no galvenajiem bērna veselīgas attīstības pamatnoteikumiem ir pareizs un veselīgs uzturs. Bērna uzturam jābūt pilnvērtīgam, lai nodrošinātu optimālu garīgu un fizisku attīstību. Ļoti svarīgi ir veidot regulāru ēšanas režīmu, ievērojot ēdienreizes un neēdot starp tām.

Bērnam parasti vajadzīgas 4–5 ēdienreizes dienā. Dažkārt bērnam tomēr gribas ēst biežāk, jo starp ēdienreizēm moka izsalkums, kas īpaši raksturīgs maziem puikām, kuri strauji aug un aktīvi pavada savu laiku. Tādā gadījumā papildus nepieciešamas otrās brokastis vai launags. Ja arī tas nelīdz, bērnam ēdienreižu starplaikos var piedāvāt dārzeņus, augļus vai riekstus. Tomēr ļoti svarīgi ēst noteiktos laikos, lai veidotos pareizi ēšanas paradumi.

Jaundzimušais ēd galvenokārt mātes pienu, kurā ir visas nepieciešamās barības vielas, kā arī attīstībai nozīmīgās nepiesātinātās taukskābes, piemēram, linolenskābe. Bērnam paaugoties, nepieciešams daudzveidīgs, uzturvielām bagāts ēdiens – ar uzturu jāuzņem gan ogļhidrāti un olbaltumvielas, gan tauki, vitamīni un minerālvielas.

Kalcijs ir viena no būtiskākajām uztura sastāvdaļām, kas bērnam nodrošina pilnvērtīgu augšanu un veido stipru pamatu visai turpmākajai dzīvei. Starp citu, ievēro, ka dažādos augšanas posmos nepieciešams atšķirīgs kalcija daudzums!

UZZINI VAIRĀK PAR KALCIJA IETEKMI UZ ATSEVIŠĶĀM VECUMA GRUPĀM

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!