Latvijas atklājējs
Menca, fermentēti pieneņu pumpuri un citi brīnumi Renāra Purmaļa izpildījumā
Latvijā vadošā ziņu medija "Delfi" un globālā televīzijas kanāla "National Geographic" kopīgi veidotā projekta-balsojuma "Latvijas atklājējs" pavāru kategorijā, kuras iedvesma bija kolorītais britu šefpavārs un dažādu kulinārijas raidījumu vadītājs Gordons Remzijs, uzvaras laurus plūca konceptpavārs Renārs Purmalis. Uzvarot balsojumā, viņam bija iespēja doties īpašā piedzīvojumā, un Renārs darīja to, kas viņam vislabāk padodas, – gatavoja brīvā dabā un izzināja jaunas garšas.
Renārs ir pavārs ar 12 gadu stāžu, un viņš ne tikai iecienījis gatavošanu zem klajas debess, bet savās receptēs arī izmanto dažādus produktus un augus, kas atrodami savvaļā. Savukārt viena no viņa sirdslietām ir austeres – viņš aktīvi izglīto sabiedrību, kā pareizi pasniegt un ēst šo izdaudzināto delikatesi. Šī stāsta galvenā varoņa ikdiena iet roku rokā ar neparastu garšu meklējumiem, un video piedzīvojumā viņš devās uz Jūrmalciemu, lai uzzinātu vairāk par Baltijas jūras mencu un to arī pagatavotu.
Latvijas garšu atklājējam piedzīvojumā pievienojās Oskars Kadeģis – zvejnieks, kura dzimtā šis amats ir iesakņojies jau vairākās paaudzēs. Viņš kūpināja Baltijas jūrā ķertas mencas un padalījās dažādās gudrībās, kā tas pareizi darāms. Tikmēr Renārs turpat blakus mencu divos dažādos veidos pagatavoja uz dzīvas uguns.
Pirmajā variantā menca tika filēta, pienaglota pie dēlīša un, ņemot talkā priežu skuju un rozmarīna slotiņu, apslacīta ar īpašu marinādi no kaņepju un smiltsērkšķu eļļas, sāls, dzērveņu sulas un unikālas sastāvdaļas – skudrās fermentēta bērzu sulas sīrupa, kas, kā atklāja pavārs, no Latvijas pat tiekot sūtīts uz pasaulē labākajiem ārzemju restorāniem. Savukārt pēc otras receptes menca tika cepta sāls kažociņā. Piedevās Renārs izkausētā sviestā gatavoja daiviņās sagrieztu fenheli, papriku, tomātu un lapu kāpostu, kā arī dīgstu un redīsu salātus. Pasniedzot zivis, šķīvjos tika liktas arī "egļu ogas" un "Latvijas kaperi" – fermentēti pieneņu pumpuri.
Paralēli gatavošanai pavārs arī dalījās ar dažādām vērtīgām atziņām, piemēram, ka ēdienu nevajag pārcept. "Kad tu pagatavo kaut ko pie dabas, ir jāēd uzreiz, te nav laika gaidīt," pirms ēdienu degustācijas paziņoja konceptpavārs un kāri izgaršoja trīs dažādos veidos pagatavoto mencu, neaizmirstot zvejniekam Oskaram pateikties par to, ka viņš kopj un lolo zivju kūpināšanas rūpalu.
Renārs Purmalis – Latvijas Atklājējs
"Šajā piedzīvojumā atklāju gan stipru vīru ar paaudžu paaudzēs rūdītu arodu, gan atziņu: dari, ko darīdams, bet dari to no visas sirds, ar visu savu iedvesmu un azartu – un tu tiksi pamanīts! Šī bija lieliska pietura manā karjeras ceļojumā, kas nebeidzami turpinās. Pietura, no kuras varu paņemt skaistu pastkartīti kā atmiņu par paveikto un iegūto. Es no visas sirds pateicos saviem atbalstītājiem un balsotājiem par uzmundrinājumu un laba vēlējumiem. Paldies jums visiem, un lai piedzīvojuma gars neizsīkst nevienā no mums!"
Skaties vēL
Veidoja:
Autori: Kristīne Melne, Līga Švāne, Sabīne Košeļeva
Dizains: Oskars Dreģis
Izstrāde: Ervīns Malnačs
Video: KMM VISUALS
Projekta vadība: Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas eksperts: Edgars Apermanis
Avoti:
Projektā izmantoti: attēli no National Geographic / Walt Disney arhīva; fotogrāfijas no vietnes momenti.lv (fotogrāfi – Kristaps Ungurs, Jūlija Millere).
Projekts sadarbībā ar: