Foto: Publicitātes foto

Ceļš uz prātīgu saimniekošanu – katram savs. Bet ir universālas patiesības par naudu, ko der likt aiz auss tiem, kas vēlas dzīvot gudrāk un labāk. Latvijas centrālā banka, kas ir arī naudasskola.lv un zināšanu centra Naudas pasaule saimniece, apkopojusi 10 likumsakarības.

Tām vajadzētu uzrunāt saimnieka domāšanu mūsos: rīkojoties prātīgi un plānojot tālāk par rītdienu, topam turīgāki un stabilāki, un tātad arī valsts. To, ka finanšu pratība cilvēkiem svarīga ne tikai savam, bet arī valsts makam, skaidri parāda Latvijas Faktu aptauja – valsts budžets interesē turpat pusei (40%) aptaujāto. Zināšanas par likumsakarībām nozīmē ne tikai prast atbildēt, kā būtu jārīkojas ar finanšu dzīvi saistītās izvēlēs, bet palīdz labos nodomus arī īstenot.

Iedvesmu prātīgākai rīcībai ar naudas lietām ikdienā var smelties arī no ļaudīm, kam ir pieredze stipri atšķirīgās dzīves jomās.

Savukārt zinātkārais Markuss gudrības meklējumos dodas plašajā pasaulē.

Gluži kā Sprīdītis, kas gāja meklēt noraktu naudu, zinātkārais Markuss dodas noskaidrot, ko īsti nozīmē teiciens "viegli aizņemties, grūtāk atdot". Vai tad vienīgais pareizais būtu – neaizņemties nemaz? Un ko te iesaka Latvijas Bankas ekonomists?

Vairāk par ieteikumiem valsts prātīgai saimniekošanai uzzini makroekonomika.lv.
Par saprātīgu aizņemšanos uzzini vēl naudasskola.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!