Teksts: Sabīne Košeļeva

Foto: "Shutterstock"

Darba saliedēšanās pasākums
Plezīrs vai ilgtermiņa ieguldījums?
Viedokļi par saliedēšanās pasākumiem dalās – introvertākiem darbiniekiem tas var šķist no amerikāņu kultūras aizlienēts plezīrs, kamēr īsteniem komandas spēlētājiem un sabiedrības dvēselēm tā ir lieliska iespēja pabūt kopā ar mīļajiem kolēģiem neformālos apstākļos un kopā "atlaist". Kā jau allaž – visticamāk, patiesība ir kaut kur pa vidu, taču skaidrāks par skaidru ir tas, ka saliedēšanās pasākumi ir nepieciešami un tiem būs būt. Kāpēc? Par to šajā rakstā.
Kas saprotams ar vārdu salikumu "darba saliedēšanās pasākums"? Tas ir process, kurā mērķtiecīgi tiek strādāts pie komandas gara, lai efektīvi ilgtermiņā sasniegtu kopīgus mērķus. Nepiespiestā gaisotnē parasti tiek veicināta darbinieku savstarpējā komunikācija, pastarpināti arīdzan tādā veidā stimulējot kopīgās plānošanas prasmes, motivāciju un sadarbību. Jautrās aktivitātes cilvēkiem palīdz citam citu ieraudzīt citādākā gaismā un, iespējams, apjaust, ka patiesībā ar šiem cilvēkiem ir vairāk kopīga nekā iepriekš šķita.

Protams, ka galvenais iemesls, kādēļ darba devējiem jāinvestē saliedēšanās pasākumos, ir kopīgā darba produktivitātes celšana. Caur jautriem un motivējošiem pasākumiem, it kā imitējot plānošanu, problēmu un arī konfliktu risināšanu, patiešām iespējams trenēt komandas "muskuli", kas tik svarīgs ikdienas darbu raitam un produktīvam ritumam. Gluži tāpat kā interpersonālās attiecībās, arī komandā regulāra kopābūšana ārpus ikdienas rutīnas ir nozīmīgs instruments, lai būvētu un uzturētu ilgtermiņa attiecības ar atklātu komunikāciju un pievienoto vērtību.

Foto: "Shutterstock"
10 iemesli, kāpēc vērts ieguldīt saliedēšanās pasākumos
  • Tīklošanās, socializēšanās un iepazīšanās
    Tas ir viens no labākajiem veidiem, kā radīt kolektīvā brīvu gaisotni, kurā ikviens jūtas pieņemts, sadzirdēts un saredzēts, ne mirkli nešauboties, ka ir "viens no". Kopības sajūta atbrīvo radošumu un rada motivāciju darboties.
  • Komandas snieguma uzlabošana
    Komandas saliedēšanas aktivitātes palīdz uzlabot ikdienas darba ritumu, jo saliedēšanās pasākumi dod iespēju saprast citam citu labāk.
  • Jaunu ideju un radošuma vecināšana
    Komandas saliedēšanas pasākumi ne tikai satuvina kolēģus, bet arī veicina radošumu, jo cilvēku iztēle atbrīvojas tur, kur viņi jūtas ērti.
  • Komunikācija un labāka sadarbība
    ikviens vēlas draudzīgu darba vidi, kurā cilvēkiem ir ērti un patīkami sarunāties un līdz ar to arī strādāt. Saliedēšanās pasākums ir taisnākais ceļš uz komunikācijas veicināšanu.
  • Uzlabo uzņēmuma kultūru
    Regulāri komandas saliedēšanās pasākumi var uzlabot uzņēmuma kultūru un palīdzēt izprastu darbinieku vēlmes un vajadzības. Kopīgas aktivitātes arī palīdz novērst toksicitāti un panākt, ka visi strādā viena mērķa vārdā, nevis cīnās cits ar citu.
  • Rada mērķi un kopīgas gaidas
    Neatkarīgi no tā, vai tas notiek reizi nedēļā, vai ik pa pāris mēnešiem, komandas saliedēšanas pasākumu plānošana būs vēl viens ieraksts darbinieku kalendārā līdztekus projektu termiņiem. Lai jūsu darbinieki gaida ne tikai nedēļas nogales, kad varēs nodoties sev mīļām aktivitātēm, bet arī darba aktivitātes!
  • Izrāda atzinību
    Kolektīva saliedēšanās pasākumi var kalpot arī kā sava veida apbalvojums par darbu. Brīdī, kad visi kopā nododas sportiskai aktivitātei vai bauda gardu maltīti, visas darba raizes aizmirstas.
  • Veido saikni starp nodaļām un komandām
    Komanda nav tikai mārketinga komanda vai IT nodaļa, bet gan visu uzņēmuma komandu kopums, tāpēc ir svarīgi, lai par kolēģiem darbinieki uzskatītu ne tikai tos cilvēkus, kas sēž pie blakus galda – cilvēcīga saikne veicinās piederību darba vietai un vairos motivāciju.
  • Atklāj līderības potenciālu
    Nepiespiestā un radošā vidē darbiniekiem var izpausties apslēptas prasmes un talanti, kas ikdienas darbā birojā neizpaužas, tāpēc pat visvienkāršākajā aktivitātēs pēkšņi var parādīties jauni līderi, jo gluži vienkārši nonākuši situācijā, kur jūtas brīvi un var izpausties. To var pārnest arī uz darba vidi.
  • Uzlabo darbinieku iesaistīšanos un atbildību
    Komandas saliedēšanās aktivitātes dod darbiniekiem kaut ko kopīgu, par ko runāt, izņemot darbu un dedlainus, turklāt ārpusdarba pasākumos gūtās pieredzes izlīdzina pienākumu smagumu un liek uz darbu paskatīties no cita skatupunkta, tādējādi arī veicinot atbildību, jo darbs sniedz vairāk gandarījuma.

Katrs “team building” jeb saliedēšanās pasākums ir iespēja satikt kolēģus, kuri ikdienā strādā no mājām, vai kolēģus no citām valstīm un birojiem, kā arī pavadīt laiku kopā neformālā gaisotnē.

Alīna Isajenko
Personālvadības vadītāja
"Entain" PIEREDZE

Mēs "Entain Baltics & Nordics" kolektīvā vadāmies un izdzīvojam mūsu rūpīgi "uzbūvēto" kultūru, kuras ietvaros saliedēšanas pasākumi ir vairāk ieguldījums nākotnē nekā plezīrs. Mēs regulāri rīkojam saliedēšanās pasākumus gan uzņēmuma grupas līmenī, gan lokālus pasākumus uzņēmuma birojos, gan saliedēšanās pasākumus departamentu ietvaros. Piemēram, velo un laivu braucieni, vasaras un ziemas ballītes, pasākumi konkrētā departamenta kolektīva saliedēšanai. Katrs “team building” jeb saliedēšanās pasākums ir iespēja satikt kolēģus, kuri ikdienā strādā no mājām, vai kolēģus no citām valstīm un birojiem, kā arī pavadīt laiku kopā neformālā gaisotnē – svinēt, sportot, atpūsties. Tādā veidā tiek veicināta ne tikai piederības sajūta uzņēmumam un komandai, bet arī darbinieku labbūtība, kas veido lielu ieguldījumu uzņēmuma iekšējā klimata un kultūras veidošanā.

Katru reizi, kad uzņēmums plāno un organizē pasākumu, svarīgi ir padomāt par tā mērķi, virsuzdevumu, ko ir plānots sasniegt.

Inga Zvaigzne
"Accenture" Darba vides un nekustamā īpašuma vadītāja Baltijā
"ACCENTURE" pieredzE

Darba pasākumi ir ļoti dažādi – pēc izmēra, tematikas, dalībnieku sastāva. Visām komponentēm ir sava loma. Katru reizi, kad uzņēmums plāno un organizē pasākumu, svarīgi ir padomāt par tā mērķi, virsuzdevumu, ko ir plānots sasniegt. Organizējot nelielus komandas pasākumus, bieži vien ir kāds jautājums, kas jārisina, komandā ir darbinieku izmaiņas, sasniegumi, ko visiem kopā jānosvin vai arī ir jānostiprina attiecības, lai nākotnē tiktu panākta labāka sadarbība kolēģu vidū. Izrietot no pasākuma mērķa un virsuzdevuma, tiek izdomāts scenārijs un veicamie uzdevumi dalībniekiem. Dažādās spēles vai izklaides pasākumi labi atspoguļo, kā cilvēks sadarbojas ar kolēģiem, kādus lēmums pieņem dažādās situācijās, vienlaikus ir iespēja uzzināt kaut ko jaunu. Savukārt, organizējot lielus pasākumus, piemēram, jubilejas svinības, Ziemassvētku balles, galvenais pasākuma virsmērķis ir piederības sajūtas radīšana un nostiprināšana.


Ikvienā uzņēmumā pasākumi ir būtiski, jo cilvēki nodibina ciešāku saikni. Lai pasākums izdotos un varētu piedāvāt dažādas iespējas, kā interesanti pavadīt laiku un dažādās kombinācijās satikties ar kolēģiem, ir nepieciešams ieguldīt enerģiju, radošumu un līdzekļus. Esmu novērojusi, ka katrā komandā svarīgi ir nosvinēt gan lielas, gan mazas uzvaras, kas darbiniekiem dod sajūtu, ka kaut kas būtisks ir paveikts. "Accenture" apvieno vairāk nekā 2000 talantīgu cilvēku, kuriem ir dažādi hobiji, intereses un bieži vien dažādi interešu klubi rodas pēc cilvēku iniciatīvām, sākot no aktīvas atpūtas līdz sociālajām, labdarības aktivitātēm.


Mūsdienās komandu saliedē ne tikai dažādas iniciatīvas, bet arī veiksmīgi novadīta sapulce var būt iedvesmojoša. Komandas pasākumus parasti rīko pāris reizes gadā, lai ikdienas sadarbība būtu ar pievienoto vērtību. Lai pasākums būtu veiksmīgs, ir nepieciešama arī tematiskā ievirze, nosakot kopējo pasākuma rāmi, vienlaikus tas ir jāorganizē tā, lai dalībniekam tiek dota pietiekama brīvība. Pieredze liecina, ka labāk izdodas pasākumi, ja dalībniekam ir ne tikai pasākums jāapmeklē, bet viņam ir jāiesaistās ar savu radošo potenciālu, kad viņš pasākumam gatavojas, piemēram, iepriekš apdomājot savu tērpu vai savu stāstāmo, tad pozitīvi pārsteigumam momenti neiztrūks. Vēl viens būtisks priekšnosacījums, lai darba pasākums izdotos, ir cilvēka attieksme. Protams, neiztikt bez labas mūzikas un ēdiena, tomēr vislabākos rezultātus ir iespējams panākt ar katra cilvēka radošo iesaisti.

Mūsu ballītes un pasākumi ir leģendāri – mums kopā nekad nav garlaicīgi!

Līga Vālodze
Personāla atlases vadītāja
"playtech live latvia" pieredzE

Mēs savus kolēģus uztveram kā ģimeni un mums patīk pavadīt laiku kopā. Komandas garu stiprinām ar regulāriem komandu pasākumiem neformālā gaisotnē, lielajiem pasākumiem, kuros esam visi kopā, un arī ar dažādu kursu, workshop’u palīdzību. Mūsu ballītes un pasākumi ir leģendāri – mums kopā nekad nav garlaicīgi!