Ar cieņu un atbildību – iedvesmojošas filmas un seriāli par dabas aizsardzību
Raksts: Sabīne Košeļeva
Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Planēta mums ir tikai viena, taču bieži vien par to piemirstam, izturoties pret to nevīžīgi vai egocentriski, nedomājot par to, ka tā būs nepieciešama arī nākamajām paaudzēm. Vides aizsardzība rūp ne tikai vides ekspertiem, aktīvistiem un politiķiem, bet arī žurnālistiem, aktieriem un citiem radošo profesiju pārstāvjiem, kuri savos darbos uzskatāmi parāda un liek aizdomāties par cilvēku darbības postošo ietekmi uz vidi. Piedāvājam iepazīties ar septiņām iedvesmojošām filmām un seriāliem, kas skatāmi straumēšanas vietnē "Netflix".

"Kiss the Ground"

"Kiss the Ground" ir pilnmetrāžas dokumentālā filma, kurā Holivudas spīdeklis Vudijs Harelsons izgaismo alternatīvu pieeju tradicionālajai lauksaimniecībai – reģeneratīvo lauksaimniecību, kam ir potenciāls sabalansēt cilvēku saimniekošanas kaitīgo ietekmi uz dabu, atjaunot ūdens resursus un pabarot pasauli, kuras iedzīvotāju skaits arvien turpina pieaugt. Sarunās ar zinātniekiem, vides aktīvistiem, amatpersonām un slavenībām, kam rūp planētas nākotne, Harelsons aizved iedvesmojošā ceļojumā pretī labākai pasaulei.

"David Attenborough: A Life On Our Planet"

Angļu dabas zinātnieks un televīzijas pārraižu veidotājs Deivids Atenboro (David Attenborough) savos 93 gados ir pabijis visos kontinentos, pētot planētas nepieradinātākos nostūrus un dokumentējot dzīvo dabu visā tās plašajā un skaistajā daudzveidībā. Tiesa, savās ekspedīcijās viņam bieži vien nācies būt par liecinieku cilvēces postošajai ietekmei uz vidi. Šajā majestātiskajā biogrāfiskajā dokumentālajā filmā Atenboro rāda, cik strauji viņa dzīves laikā mainījusies planētas bioloģiskā daudzveidība.

"My Octopus Teacher"

Estētiski baudāmajā un pat meditatīvajā dokumentālajā filmā "My Octopus Teacher" iemūžināts gads, ko filmas producents Kreigs Fosters (Craig Foster) pavadīja zem ūdens, sekojot savvaļas astoņkāja gaitām. Kas 2010. gadā aizsākās kā gluži parasta niršanas dokumentēšana, nejauši satiekot filmā redzamo astoņkāji, turpinājās kā draudzība, piedzīvojot gan priekpilnus, gan draudīgus brīžus. Fosters filmā atklāj arī viņa un astoņkāja attiecību ietekmi uz attiecībām ar paša dēlu, kurš pēcāk kļuva par nirēju un jūras pētnieku.

"Minimalism: A Documentary About the Important Things"

Šajā patērniecības kultūru izgaismojošajā dokumentālajā filmā tiek intervēta virkne cilvēku, kuri iestājas pret tradicionālo amerikāņu stila sapni, ka lietas dara laimīgus, un parāda, ka patiesībā mazāk nozīmē vairāk. Filmā uzskatāmi tiek demonstrētas minimālisma filozofijas priekšrocības, ievedot skatītāju minimālistu ikdienas dzīvē. Filmas varoņi ir veselas ģimenes, uzņēmēji, arhitekti, mākslinieki, žurnālisti, zinātnieki un pat Volstrītas brokeris, kas visi kā viens tiecas pēc jēgpilnas dzīves, kurā būtu mazāk mantu.

"A Plastic Ocean"

Austrālijas žurnālists Kreigs Līsons (Craig Leeson) un nirēja un dabas aizsardzības aktīviste Tanja Strītere (Tanya Streeter) kopā ar zinātniekiem un pētniekiem apceļo 20 pasaules vietas četros gados, lai noskaidrotu plastmasas atkritumu patieso ietekmi uz dabu un jo īpaši uz jūras dzīvi. Kas sākās kā piedzīvojums un vēlme filmēt planētas lielāko dzīvnieku – zilo vali –, izvērtās šokējošā atklājumā, negaidīti ieraugot citu dzīves realitāti – milzīgu dreifējošu plastmasas atkritumu masu Indijas okeāna vidū. Skaisti kadri, kuros redzams dabas varenums, mijas ar postošu bezcerību, kuru cilvēce radījusi un arvien turpina radīt pati.

"Rotten"

Cilvēki ne vienmēr aizdomājas par sava ēdiena izcelsmi, taču vajadzētu. Dokumentālais seriāls "Rotten" (sapuvis – no angļu val.) atklāj korupciju, kaitniecību un piesārņojumu, kādu rada globālās pārtikas ķēdes un pašplūsmā aizgājušie cilvēku ēšanas paradumi. Sākot no dabas piesārņojuma un beidzot ar planētas iedzīvotāju veselības apdraudējumu, intervijās ar lauksaimniekiem, pavāriem, pārtikas ražotājiem un izplatītājiem tiek izgaismota pārtikas industrijas sapuvusī sistēma, iezīmējot arīdzan vairākus kriminālprocesus.

"Into the Wild"

Šī filma nu jau uzskatāma par alternatīvā dzīvesveida klasiku. Tās režisors ir Šons Pens, un tā tapusi pēc tāda paša nosaukuma biogrāfiska romāna, kas vēsta par Kristoferu Makandlesu – vīrieti, kurš deviņdesmito gadu sākumā, alkstot būt brīvs no kapitālisma un vēloties dzīvot saskaņā ar sevi un dabu, devās pārgājienā pāri Ziemeļamerikai uz nepieradināto Aļasku. Tur viņš viens pats dzīvoja pamestā autobusā, medīja, lasīja, rakstīja dienasgrāmatu un gatavojās pilnībā nodoties dzīvei brīvā dabā. Stāsts, kam nav derīguma termiņa un kas ir aktuāls arīdzan mūsdienu cilvēkam.