Dalies savos videi draudzīgajos ieradumos un saņem vērtīgas balvas
Foto: Shutterstock
Lai mainītu lietas, dažreiz pietiek ar mazumiņu. Lai iedvesmotu ikvienu savā ikdienā ieviest jaunus ieradumus, kas ilgtermiņā var atstāt pozitīvu ietekmi ne tikai uz indivīda dzīvi, bet arī plašākiem procesiem, Latvijā vadošais medijs DELFI sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu projekta "Atbildīgi dabā" ietvaros piedāvā konkursu "Maini pasauli šodien".
Mēs aicinām ikvienu, kurš savā ikdienā mājās, darbavietā, savā zemes īpašumā, veicot izvēli veikalā vai pavadot brīvo laiku, ir ieviesis kādus labus, videi draudzīgus ieradumus, dalīties savā pieredzē. Ikdienas pastaigas apvienošana ar atkritumu vākšanu, apzināta ilgtspējīgas garderobes veidošana, videi draudzīgas ēdienkartes veidošana, automašīnas maiņa pret velo, dabas daudzveidības uzturēšana savā īpašumā, atklājumi patērētās elektroenerģijas vai radīto atkritumu daudzuma samazināšanai, alternatīvu tīrīšanas un personīgās higiēnas līdzekļu lietošana – šie ir tikai daži no piemēriem, ar ko aicinām dalīties.
Kas tev ir jādara?

Līdz 19. aprīlim (ieskaitot) sūti mums (e-pasts: atbildigi@delfi.lv; ar norādi "Atbildīgi dabā") 1–3 foto un īsu aprakstu (līdz 700 rakstu zīmēm) par savu ieradumu. Interesantākie, oriģinālākie, spilgtākie foto stāstiņi pēc tam piedalīsies DELFI lasītāju balsojumā, kas sāksies 23. aprīlī un ilgs divas nedēļas.
"Veidojot "Atbildīgi dabā" projektu un vērojot tendences sabiedrībā, redzam, ka "zaļais dzīvesveids" un videi draudzīgu ieradumu ieviešana kļūst arvien populārāka un ir interesanta arvien lielākai sabiedrības daļai. Tāpat mēs labi apzināmies, ka mainīt ieradumus nemaz nav tik vienkārši, un dažiem tam vajag vai nu īpašu pamudinājumu, vai gluži vienkārši iedvesmu un sajūtu, ka tas nav nekas sarežģīts. Tāpēc arī gaidām mūsu lasītāju idejas – kopā mums noteikti izdosies padarīt šo pasauli par kripatiņu labāku," aicina "DELFI Brand Studio" galvenā redaktore Kristīne Melne.
Balsojuma 1. vietas ieguvējs saņems balvu – 2x50 eiro vērta dāvanu kartes no beziepakojumu veikala "Burka" (izmantojama arī interneta iepirkumiem beziepakojuma.lv), 2. vietas ieguvējs – "Burkas" dāvanu karti 50 eiro vērtībā. Trīs no visiem konkursā iesūtītajiem pieredžu stāstiem izlozes kārtībā tiks pie "DELFI Plus" abonementa 12 mēnešiem. Viens no konkursa dalībniekiem iegūs arī Pasaules Dabas Fonda specbalvu. Tāpat, lai padarītu cīņu interesantāku, balvu saņems arī projekta "Atbildīgi dabā" veidotāju komandas favorīts – izvēlētais stāsts balvā iegūs "Dāvanu serviss" dāvanu karti 50 eiro vērtībā jaunām pieredzēm un piedzīvojumiem.


"Aizvien aktuālāki kļūst klimata pārmaiņu, dabas daudzveidības un citi apkārtējās vides jautājumi. Mēs dzīvojam jaunu atklājumu un risinājumu laikā, un ikvienam no mums ir iespēja līdzdarboties, sākt vai turpināt rīkoties apkārtējo vidi saudzējoši. Mūsu ikdienas paradumi var sniegt tūlītējus uzlabojumus dabai, kā arī veicināt pārmaiņas sistēmā," uzsver Pasaules Dabas fonda pārstāve Elīna Pekšēna. "Slavējams ir ikviens centiens rīkoties videi draudzīgāk, un konkurss ir lieliska iespēja godināt aktīvākos, izceļot labos piemērus."

Projektu "Atbildīgi dabā" Latvijā vadošais medijs DELFI ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu aizsāka 2020. gada septembrī. Tajā aptvertas tādas tēmas kā aprites ekonomika, dabas daudzveidība, klimata pārmaiņas un citas ar vidi un sabiedrības ieradumiem saistītas tēmas. Ekspertu komentāri un viedokļi, pieredzes stāsti, ieskats globālos procesos un daudz cita izglītojoša, interesanta un aizraujoša satura ar aicinājumu mūsu lasītājiem – domā un rīkojies atbildīgi dabā!