Desmit melodiski hiti, kas raisa pārdomas par planētas saudzēšanu

Raksts: Līga Švāne

Foto: Shutterstock

Mūzikas valodā iespējams ne tikai izteikt savas sajūtas un emocijas, bet arī runāt par sāpīgiem tematiem, kas tieši skar mūsu planētas nākotni. Daudzi mūziķi savās dziesmās tieši vai starp rindiņām runā par klimata pārmaiņām, globālo sasilšanu un citām problēmām, kas apdraud zemeslodi. Ikdienas skrējienā liela daļa, iespējams, nemaz neieklausās dziesmu vārdos, tāpēc piedāvājam apkopojumu – dziesmas, kurās iekļauts būtisks vēstījums cilvēcei par planētas veselību.

"Earth Song" – Michael Jackson

Par popmūzikas karali dēvētā Maikla Džeksona dziesma "Earth Song" jau savā nosaukumā pasaka priekšā, par ko tā ir. Tie, kas spītīgi turpina apgalvot, ka trauksmes celšana par klimata pārmaiņām un dabas piesārņošanu ir tikai modes kliedziens, kļūdās. Džeksons jau 1995. gadā šajā dziesmā pauda bažas par to, kā cilvēces rīcība, paradumi un darbi ietekmē pasauli un nākamās paaudzes. “Vai mums rūp?” tādi vārdi izskan vienā no dziesmas pēdējām rindām.

"Blackened" – "Metallica"

Amerikāņu smagā metāla grupa "Metallica" 1991. gadā izdeva dziesmu "Blackened", kurā tiek paustas bažas par planētas nākotni. Dziesmā tiek runāts par atomkaru, cilvēces iznīkšanu, dabas postažu un Zemes bojāeju. Dziesmas vēstījums ir tiešs – cilvēku savtīgā rīcība un līdzjūtības trūkums paātrina mūsu planētas bojāeju.

"Pass It On Down" – "Alabama"

Arī kantri žanrā iespējams atrast vismaz vienu dziesmu, kurā tiek runāts par klimata krīzi. Grupa "Alabama" 1990. gadā izdotajā dziesmā "Pass It On Down" atgādina, cik būtiski ir rūpēties par ekosistēmas saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm. Dziesmas klausītāji tiek aicināti sargāt okeānus, mežus un dabu, lai mūsu bērniem nebūtu jādzīvo pasaulē, kuru izpostījuši skābie lieti, mežu izciršana un citas katastrofas.

"Beds Are Burning" – "Midnight Oil"

Šī 1987. gadā izdotā austrāliešu roka apvienības "Midnight Oil" dziesma ir veltījums Austrālijas pamatiedzīvotājiem. Dziesmas centrā ir sociāla problēma – daudziem kontinenta ļaudīm piespiedu kārtā savulaik nācās pamest savus zemes īpašumus, lai pavērtu ceļu lauksaimniecības un kalnrūpniecības attīstībai. Šis kārtējo reizi ir stāsts par empātijas trūkumu, alkatību un dabas resursu noplicināšanu.

"Feels Like Summer" – Childish Gambino

Amerikāņu aktieris un mūziķis Childish Gambino, īstajā vārdā Donalds Glovers, daudzās savās dziesmās ir pievērsies sociālām problēmām. Gambino dziesmā "Feels Like Summer" izmanto metaforas, lai pievērstu klausītāju uzmanību dažādām klimata problēmām, tostarp putnu izmiršanai un dzeramā ūdens krājumu izsīkšanai.

"What A Wonderful World" – Louis Armstrong

Amerikāņu džeza ikonas Lūisa Ārmstronga dziesma "What A Wonderful World" tika izdota 1967. gadā, un tā joprojām nav zaudējusi savu aktualitāti. Mākslinieks melodiskajā skaņdarbā ir iekļāvis vārdus par zilām debesīm, varavīksni, ziedošām puķēm un citiem dabas fenomeniem, ar kuriem ikdienā visapkārt sastopamies. Daba ir skaista – tieši tik vienkārši.

"Burn On" – Randy Newman

Amerikāņu mūziķa Rendija Ņūmena kompozīcija "Burn On" ir atsauce uz notikumiem, kas 1969. gadā risinājās Klīvlendā, Ohaio. Toreiz naftas produktu piesārņojuma dēļ aizdegās Kajahogas upe. Dziesmas lirika uzbur spilgtas ainas, kas ietērptas klavieru melodijā. Lai gan daudziem klīvlendiešiem labpatīk domāt, ka dziesma ir oda pilsētai, patiesībā tās rindās slēpjas sarkasms.

"Despite Repeated Warnings" – Paul McCartney

Pols Makartnijs šajā 2018. gadā izdotajā skaņdarbā apdzied traku kapteini, kurš, par spīti brīdinājumiem, kuģi turpina stūrēt pretī ledus blāķiem. Dziesma ataino tos politiķus un pasaules valstu līderus, kas joprojām uzskata, ka globālā sasilšana ir muļķības. Tiesa, skaņdarbs beidzas uz optimistiskas nots – ja sabiedrība savā nostājā būs vienota, tiks panāktas pārmaiņas.

"Pollution" – Bo Diddley

Amerikāņu ģitārista un dziesmu autora Bo Didlija lipīgais skaņdarbs "Pollution" ir ugunīga protesta dziesma piegružotajām lielpilsētu ielām. "Pavisam drīz mēs visi nomirsim," tieši tik tiešs dziesmas lirikā ir autors. Kompozīcijas radīšanā mūziķis iedvesmojies no personīgās pieredzes. Viņš savulaik uzauga industriālajā Čikāgā. Vēlāk dzīvē viņš ļoti novērtēja iespēju pārcelties uz dzīvi tuvāk pie dabas.

"How Far I'll Go" – Alessia Cara

Kompozīcija "How Far I'll Go" ir "Disney" studijas veidotās animācijas filmas "Vaiana" ("Moana") skaņu celiņš. Skaņdarbu iedziedājusi kanādiešu dziedātāja un aktrise Alesija Kara. Filmiņas galvenā varone Vaiana un viņas ģimene simbolizē Polinēzijas salu vietējās kopienas un kultūras, kuras apdraud klimata pārmaiņas – ūdens līmeņa celšanās un vētras, kas kļūst arvien spēcīgākas.