Mēnešreizes un to ietekme uz vidi:
alternatīvi sieviešu higiēnas produkti
Raksts: Sabīne Košeļeva
Foto: Shutterstock
Vēsturiski sievietes menstruācijām ir izmantojušas dabiskus materiālus, piemēram, auduma atlikumus, mīkstu mizu vai jebko citu, kas bija pieejams un absorbējošs, savukārt vienreizlietojamie higiēnas produkti, tostarp paketes, ieliktnīši un tamponi, ir aktuāli kopš 1896. gada un mūsdienās ir visvairāk lietotie sieviešu higiēnas produkti pasaulē, liecina dabas aizsardzības aktīvistu platformas "Global Citizen" rīcībā esošā informācija. Taču kādu postu šie produkti nodara videi un kādas ir dabai draudzīgākas alternatīvas?
Kā skaidro Anna Doškina, "Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja, tamponi aptuveni 90% gadījumu ir izgatavoti no absorbējošiem materiāliem, piemēram, attīrītas kokvilnas, viskozes, citiem spēcīgi absorbējošiem polimēriem, kas pārklāti ar plānu balinātas plastmasas kārtiņu (pārsvarā poliesteris), kokvilnas vai viskozes kārtiņu. Plastmasa var būt arī aukliņās (polipropilēns, polietilēns), taču aukliņas pārsvarā veidotas no kokvilnas. Ilgtspējīgāki vienreizlietojamie risinājumi ir veidoti pārsvarā no organiskās kokvilnas, taču katrs tampons visbiežāk ir iepakots plānā plastmasas apvalkā, turklāt bieži vien tiem ir arī plastmasas aplikatori.

Savukārt paketes un biksīšu ieliktnīši pēc sastāva ir ļoti līdzīgi: "Plaša patēriņa zīmoli satur līdz pat 90% plastmasas, kas ir nepārstrādājama. Tas var būt polietilēns, kas miksēts ar citiem materiāliem, piemēram, ar hloru balināta celuloze, nātrija poliakrilāts (var būt alerģisks), polipropilēns, dažādas līmes un smaržvielas. Daudzas paketes satur arī kokvilnu, taču tā bieži vien nav organiski audzēta un tiek apstrādāta ar dažādām dabai un cilvēka organismam nedraudzīgām ķimikālijām. Alternatīvu un dabai draudzīgāku risinājumu gadījumā tiek izmantota arī organiskā kokvilna," stāsta Doškina.

Vaicāta, vai ir statistika, kas demonstrētu vienreizlietojamo sieviešu higiēnas produktu ietekmi uz vidi, Doškina atklāj, ka 2017. gadā veiktā pētījumā noskaidrots, ka Eiropā ik gadu tiek izmests ap 50 miljardiem vienību vienreizlietojamo higiēnas preču, kas kopā veido ap 590 tūkstošiem tonnu atkritumu.
Viena sieviete savas dzīves laikā izmetīs ap 11 tūkstošiem vienreizlietojamo higiēnas preču vienību atkarībā no tā, kādu produktu viņa ir izvēlējusies. Aprēķina pieņēmumi – tiek izlietotas vidēji 22 vienreizlietojamās preces viena menstruālā cikla laikā, 13 cikli gada laikā, vidēji 38 menstruāciju gadi katrai sievietei. Tas ir milzīgs izmestu preču apjoms uz katru cilvēku!
Cik ilgi tie dabā sadalās? "Sadalīšanās ilgums, protams, atkarīgs no produkta sastāva, bet, tāpat kā plastmasai, sadalīšanās process prasa aptuveni 500–800 gadus. Ir arī preces ar dabīgāku sastāvu, taču arī to sadalīšanās process prasīs ļoti ilgus gadus. Tur gan jāpēta uz paša produkta rakstītais, kā arī tas, vai tā sertifikācija to apliecina," skaidro vides aktīviste.

Kur nonāk izlietotie sieviešu higiēnas produkti? "Vienreizlietojamie higiēnas produkti, kas tiek izmesti atkritumu tvertnēs, nonāk nešķirotajos atkritumos – tātad nonāk atkritumu poligonos un tiek aprakti. Tos nav iespējams šķirot tieši to sastāva dēļ – kaut arī plastmasa varētu būt šķirojama, tomēr paketes un tamponi ir kombinētu materiālu produkti, kurus nav iespējams ērti sadalīt "reizinātājos". Vidē, protams, nonāk mikroplastmasas daļiņas, produktam lēnām sadaloties, kā arī produktā esošās vielas rada cita veida piesārņojumu," stāsta Doškina.

"Otra liela problēma ir higiēnas produktu nepareiza izmešana – ļoti daudzas sievietes met tamponus tualetes podā, kur tie aizsprosto attīrīšanas sistēmas, kā arī mēdz nonākt jūrā. Vienreizlietojamie sieviešu higiēnas produkti ir jūru piesārņotāju "Top 10"."

Alternatīva ir dažādi videi draudzīgāki vairākkārt lietojami sieviešu higiēnas produkti, kas, tiesa, tāpat atstāj nospiedumu uz vidi: "Silikona piltuves ir jāražo, tāpat kā mazgājamie biksīšu ieliktnīši un menstruālās biksītes – arī tās kaut kad beigs savu dzīves ciklu. Taču tas, ka šīs preces ir daudzreiz izmantojamas un kalpo vairākus gadus, vien atsver neizmesto vienreizlietojamo preču apjomu. Visilgākais mūžs ir menstruālajai piltuvei – līdz pat 10 gadiem, mazgājamām paketēm – ap pieciem gadiem, bet menstruālās biksītes kalpo vidēji trīs gadus," secina "Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja.

Biodegradējami tamponi un paketes

Organiskie tamponi, paketes un biksīšu ieliktnīši ir izgatavoti no dabīgiem materiāliem, tostarp kokvilnas un bambusa, un bieži ir kompostējami pašvaldības kompostēšanas konteineros, savukārt kartona aplikatori ir pārstrādājami gluži tāpat kā jebkurš papīra vai kartona izstrādājums. Tiesa, arī kokvilna nebūt nav dabai draudzīgākais materiāls, jo tās audzēšanai tiek izmantots daudz ūdens, bet neorganiskajai kokvilnai – arīdzan pesticīdi un insekticīdi. Taču biodegradējami higiēnas produkti jebkurā gadījumā būs dabai draudzīgāks risinājums par parastajiem vienreizlietojamajiem tamponiem, paketēm un biksīšu ieliktnīšiem, jo atkritumu poligonos sadalīsies krietni ātrāk. Piemēram, Indijā, kur higiēnas produktu pieejamība un dabas piesārņojums ir milzu problēma, sieviešu higiēnas produktu ražotājs "Saathi Pads" ir radījis 100% biodegradējamas paketes no banānu šķiedrām, kas ir lielisks absorbents, kā arī to ražošanai nav nepieciešamas atsevišķas plantācijas.
Foto: Shutterstock

Mazgājamie ieliktnīši

Daudzreiz lietojamie mazgājamie ieliktnīši būtībā ir paketes, kas izgatavotas no auduma. Lai arī sākotnēji ieguldījums ir krietni vien lielāks, nekā iegādājoties vienreizlietojamās paketes, tomēr ilgtermiņā šāds risinājums atmaksāsies ne tikai maciņam – dabā nenonāks simtiem izlietotu pakešu un tamponu. Viens šāds mazgājamais auduma ieliktnītis vidēji kalpo no trim līdz pieciem gadiem. Tiesa, jārēķinās, ka auduma ieliktnīšu gadījumā ir rūpīgi jāpiedomā par higiēnu un to mazgāšanu, jo, neatbilstoši mazgāti un kārtīgi neizžāvēti, tie ne tikai radīs diskomfortu, bet arī var veicināt infekciju veidošanos.
Foto: Shutterstock

Silikona piltuves

Silikona piltuves pēdējos gados kļūst arvien populārākas, jo sevišķi aktīva dzīvesveida piekopēju vidū. Tās ir zvanveida medicīniskā silikona vai lateksa piltuves, kuras ievieto sievietes vagīnā kā tamponu līdz pat 12 stundām. Piltuves pieejamas dažādos izmēros – S, M, L un XL – un, rūpīgi koptas, var kalpot līdz pat sešiem gadiem. Kā ziņo sociālo problēmu un dabas aizsardzības aktīvistu platforma "Global Citizen", menstruālās piltuves ir dabai draudzīgākais sieviešu higiēnas produkts, ļaujot sievietes dzīves laikā ieekonomēt līdz pat 2400 paketēm vai tamponiem.
Foto: Shutterstock

Menstruālie sūkļi

Menstruālais sūklis tiek lietots līdzīgi kā tampons vai piltuve, taču tam nav nedz aukliņas, nedz kātiņa, lai to izņemtu. Jūras sūkļi ir ar ļoti labu absorbcijas spēju, un tie izplešas, lai maksimāli uzsūktu visu šķidrumu. Dažādos avotos tiek apgalvots, ka menstruālo sūkli var lietot no sešiem līdz 12 mēnešiem. Tiesa, ar jūras sūkli ir līdzīgi kā ar parasto tamponu lietošanu – laikus to nenomainot, var iedzīvoties toksiskā šoka sindromā, kā arī, neatbilstoši kopjot, tā lietošana var veicināt dažādu vaginālo infekciju un baktēriju attīstīšanos. Pārsvarā menstruālais sūklis tiek lietots kā līdzeklis, lai brīvi varētu nodarboties ar seksu menstruāciju laikā, ne ikdienas lietošanā.
Foto: Shutterstock

Menstruālā apakšveļa

Menstruālā apakšveļa alternatīvo sieviešu higiēnas produktu klāstā ir jaunpienācēja, taču jau pamanījusies izpelnīties sieviešu piekrišanu. Tā ir daudzreiz lietojama un mazgājama apakšveļa, kurā ir iestrādāti vairāki absorbējoši auduma slāņi menstruālo asiņu uzsūkšanai, un, to lietojot, nav nepieciešami papildu higiēnas piederumi. Atkarībā no asiņošanas stipruma šādu apakšveļu var nēsāt pat visu dienu. Turklāt šāda apakšveļa nebūt nav neērta un neizskatās pēc "vecmammas apakšbiksēm" – tam pierādījums ir Liepājā radītā menstruālā apakšveļa "Thatday", kas konkursā "Latvijas Dizaina gada balva 2021" ieguva 2. vietu kategorijā "Produktu dizains". Protams, līdzīgi kā ar mazgājamiem ieliktnīšiem, arī menstruālajai apakšveļai ir nepieciešama rūpīga mazgāšana, lai neiedzīvotos nevēlamu mikroorganismu attīstībā. Un, tā kā menstruācijas lielākoties ilgst vairākas dienas, sākotnējais ieguldījums būs krietni vien maciņam jūtamāks salīdzinājumā ar citiem alternatīvajiem sieviešu higiēnas produktiem.
Foto: Shutterstock
Kur iegādāties? Visos beziepakojuma un eko veikalos, kā arīdzan internetā: organiskie tamponi, paketes un biksīšu ieliktnīši, daudzkārt lietojamie ieliktnīši vienkrāsaini un krāsaini, silikona piltuves, menstruālie sūkļi (dabīgi un "mīkstie tamponi") un menstruāciju apakšveļa.
Lai arī par kādu alternatīvu higiēnas produktu tu lemsi, pirms tam noteikti konsultējies ar savu ginekologu par tā pareizu lietošanu un kopšanu, lai ne tikai nenodarītu skādi dabai, bet arī nekaitētu savai intīmajai veselībai!