Nopirkt pavasari? Pumpuri, nezāles un pirmie biozaļumi
Raksts: Raivis Bahšteins
Foto: Publicitātes
Ir vērts mainīt "es–lielveikals" domāšanas fokusu un uzmeklēt pirmās bioloģisko saimniecību piedāvātās dabas un dārza veltes. Tās saules un zemes spēku smēlušās dabai draudzīgi apsaimniekotos dārzos, kā arī pļavās un mežos.

Degpunktā – savvaļas enerģija

Saimniecība "Ragāres", kas izvietojusies ainaviskajos Skrīveru puses pakalnos, daudziem zināma kā bioloģiski sertificētu tēju un garšvielu izcelsmes vieta. Te gada laikā tiek sagatavoti vairāk nekā desmit tūkstoši dažādu ārstniecības augu tēju paciņu. Pavasaris "Ragārēs" sākās ar kļavu sulu orģijām biosertificētā kļavu mežā (nākamgad iecerēts sākt ražot arī kļavu sulu sīrupu) un turpinās ar bērzu sulu laiku. Un tas ir brīdis, kad no zemes sāk spraukties dabas spēka pilni asni un zaros briest pumpuri.

Vismaz 30. Tik daudz dažādu zālīšu un nezālīšu agro dzinumu, lapiņu, pumpuru un ziedu no "Ragāru" pļavām, meža, dārza dobēm un siltumnīcām saimnieks Jānis Vaivars piegādā pircējiem galvaspilsētā un pa ceļam uz to. "Tie ir visi pavasara augi, kas vien ir ēdami un garšīgi, pilni ar vielām organisma spēcināšanai," atzīst Jānis. Tāpat šeit pako brīvdabas augu salātu kārbas, gatavo sagataves smūtijiem. "Pieprasījums pēc savvaļas zaļumiem gadu no gada palielinās, tāpēc investējām iekārtās, lai tos turpmāk varētu fasēt aizsargatmosfērā, līdzīgi kā spinātu un salātu lapiņas lielveikalā, un līdz ar to derīguma termiņš būtu ilgāks," stāsta Jānis. Visus pavasara zaļumus Jānis uz kārā zoba liek arī pats. "Pavasaris ir ļoti interesants laiks. Dabā viss burtiski sprāgst, un arī dārza darbu rutīna vēl nav iestājusies," atzīst "Ragāru" saimnieks.

Savvaļas augu vākšanai saimniecība īpaši pievērsusies kādā neražas gadā, un izrādījies, ka pēc mežonīgās dabas vitamīniem ir labs pieprasījums.

Kāpēc izvēlēties bioloģiskos mikrozaļumus?

Lipsku ģimene daudzu mikrozaļumu ēdāju apziņā ir monopoliste šajā lauciņā. Saimniecībā "Absolūts ēd" augušie dažnedažādie mikrozaļumi ir bioloģiski sertificēti. Ekomarķējums ir vienīgā garantija, ka sēkliņas asnus dzinušas no piesārņojuma un dabai nedraudzīgi ražotiem minerālmēsliem brīvā augsnē.

Mikrozaļumus te audzē visu ziemu, bet par īsto pavasara sākumu saimniece Ilze Lipska sauc martu, kad sākas siltumnīcu kurināšana. Tas nozīmē, ka katru nakti jāceļas un jāpiemet kurināmais. Un vēl tas nozīmē, ka izgulēties pāris mēnešus nesanāks, bet darba būs pilnas rokas no rīta līdz vakaram. "Labi apzinoties, ka tā būs, tik un tā pavasari vienmēr gaidām ar nepacietību," smejas Ilze. Saimniecība atrodas Krimuldas pusē, pie Inciema.

Populārāko mikrozaļumu topa augšgalā ir zirņi, saulespuķes un redīsi, bet Ilzes iecienītākie ir sinepju "bērni". Viņa priecājas, ka nesen skolu ēdināšanas uzņēmums "Amdaram" viņas mikrozaļumus iekļāvis skolēnu pārtikas pakās.

Šīs saimniecības saimnieku redzeslokā pavasarī ir ne tikai tas, ko izaudzē paši, bet arī zaļās veltes, ko dāsni atvēl daba. "Tā ir nenovērtējama Latvijas bagātība! Daudzi savvaļas augus sauc par nezālēm, bet manās acīs tie ir forši augi, kas katram brīvi pieejami, – ej un plūc. Piedāvājam mūsu saimniecībā lasītas pieneņu, gārsas, nātru, balandu lapas. Lai tās varētu lietot uzturā visu gadu, gatavojam savvaļas augu pulverus, ko var pievienot zaļajiem kokteiļiem, kefīram vai biezpienam, arī maizi cepot vai vienkārši uzkaisot sviestmaizei," stāsta Ilze.

Protams, pavasaris šajā saimniecībā nāk ne tikai ar nātrēm, bet arī spinātiem, redīsiem un lociņiem, un vēlāk arī pirmajiem dārzeņiem. Tā kā šajā saimniecībā godā ir dārzeņu daudzveidība, tās ir pavisam citas rūpes, nekā audzējot, piemēram, graudus. Šeit saimniekam nemitīgi jābūt klātesošam dinamiskajos sēšanas un ražas novākšanas procesos. Piemēram, lai vienmēr būtu pieejami svaigi un kraukšķīgi burkāni, tie sezonas laikā tiek sēti piecas reizes un pirmo reizi agri pavasarī – siltumnīcā.

Paļaujas uz saules spēku

Garā ziema Vidzemes pusē ilgi stīvējās pretī pavasarim, tādēļ pirmie salāti no Straupes bioloģiskās saimniecības "Eicēni" šopavasar būs pieejami vēlāk, nekā bija ierasts pēc iepriekš pieredzētajām maigajām ziemām. Marta beigās siltumnīcā iestādīti dažādu veidu salāti un raža tiek gaidīta ne agrāk kā aprīļa vidū, stāsta Madara no Reinhardu ģimenes, kas saimnieko "Eicēnos".

Lai iekostos salātlapā, jāpagaida, toties visas ziemas garumā apkurināmā siltumnīcā tiek audzēti lociņi, no janvāra – arī mikrozaļumi. Šajā saimniecībā tos audzē jau daudzus gadus, vēl pirms bija sācies Latvijas mikrozaļumu buma. Kā stāsta Madara, to audzēšanā "Eicēnos" speciālo apgaismojumu izmanto tikai vakaros, vairāk paļaujoties uz saules spēku. Dīgsti šeit šķiļas no bioloģiski sertificētām sēklām, un tā ir garantija, ka sēklas nav apstrādātas ar ķīmiskajām kodnēm, par ko parasti brīdina spilgtas krāsas.

"Eicēnos" audzētie pavasara zaļumi, kā arī dārzeņi un graudaugu produkcija nopērkama "Rimi" veikalu "Klēts" stendos, tāpat virknē ekoveikalu, kā arī tiek piegādāta tiešās pirkšanas pulciņiem Vidzemē – Cēsīs, Valmierā un Siguldā.

"Eicēnos" audzē arī pavasara puķes. Lai gan tās nav bioloģiski sertificētas, kaitēkļu apkarošanu šeit veic atbildīgi – izmantojot dabiskos ienaidniekus, piemēram, ar neapbruņotu aci grūti saskatāmās spožlapsenītes trihogrammas. Ziedu sezona šeit sākas ar marta tulpēm, tām seko prīmulas un hiacintes podiņos, tālāk – atraitnīšu un vijolīšu uznāciens. Ziedus realizē saimniecības sezonas veikaliņā Straupē un piedāvā tiešās pirkšanas pulciņos.