Pagatavo pats. Dabai draudzīgi mājas uzkopšanas līdzekļi
Raksts: Līga Švāne
Foto: Shutterstock
Reti kuram nepatīk dzīvot tīrā, sakoptā, svaigā miteklī, un, lai panāktu ne tikai žilbinošu spodrību, bet arī pienācīgu dezinfekciju, daudzi sadzīves ķīmijai ir gatavi tērēt diezgan pieklājīgas naudas summas. Tiesa, veikalos nopērkamo uzkopšanas un mazgāšanas līdzekļu sastāvā ir daudz ķīmisku vielu, kas var kaitēt gan veselībai, gan dabai, un ne vienmēr tie ir tik efektīvi, kā tiek solīts uz etiķetes. Ja vien neesi līdz ausīm ieaudzis pelējumā, tauku traipu un kaļķakmens nosēdumos, kas krājušies gadiem ilgi, iedarbīgus ikdienas mājas tīrīšanas līdzekļus iespējams arī pagatavot paša spēkiem, un tie pavisam noteikti būs dabai un arī veselībai draudzīgāki.
Soda, etiķis, citronskābe vai citronu sula un visparastākās šķidrās ziepes ir populārākās ķīmisko tīrīšanas līdzekļu alternatīvas, kas atrodamas teju jebkura praktiska latvieša mājās.

Maģiskā soda

Soda ir brīnišķīgs un ļoti universāls līdzeklis, kuram piemīt ļoti daudz labu īpašību. Viena no tām – smaku neitralizēšana. Ieliekot ledusskapī nelielu bļodiņu ar sodu, tā neiztralizēs nepatīkamos aromātus. Savukārt, kad soda tiek samitrināta, tā ļoti labi puto un spēj iekļūt tauku nosēdumos, bet maigi abrazīvā tekstūra ļauj vieglāk noberzt netīrumus. Tiesa, soda var atstāt arī nogulsnes, tāpēc pēc tam, kad notīrīti, piemēram, ūdens krāni, tos vēlams uzspodrināt.

Sodai labi padodas eļļaini traipi, tāpēc tā lieti noderēs cepeškrāsns vai mikroviļņu krāsns tīrīšanā. Pulveris jāuzkaisa uz taukainās virsmas, jāapsmidzina ar ūdeni, un var ķerties klāt beršanai. Dzeramā soda var arī kalpot kā alternatīva veļas pulverim. Tā jāber tajā pašā veļas mašīnas nodalījumā, kur parasti tiek bērts vai liets mazgāšanas līdzeklis.

Ar sodu iespējams atmazgāt arī piedegušus katliņus un pannas. Pulveris jāieber piedegušajā traukā, pa virsu jāuzlej ūdens, un tad tas jāliek uz plīts karsēties, līdz piedegušais slānis sāk atdalīties.
Tiesa, ir arī lietas, kuras ar sodu labāk neapstrādāt. Tā, piemēram, alumīnija traukus nav ieteicams tīrīt ar sodu, jo tā var izraisīt oksidēšanos. Ražotāji neiesaka ar sodu tīrīt marmora virsmas. Arī antīku zelta un sudrablietu tīrīšanai vai pulēšanai labāk izvēlēties kādu citu līdzekli.
Reaģējot ar etiķi, soda labi attīrīs caurules. Caurulē jāieber pāris ēdamkarotes sodas un pa virsu jāuzlejiet etiķis. Tiklīdz sākas putošana, izlietne jāaiztaisa ar tam paredzēto aizbāzni. Kad reakcija ir beigusies, kārtīgi noskalo ar karstu vai verdošu ūdeni.

Atsvaidzinošais citrons

Citrons dezinficē un balina, tam piemīt ne tikai patīkama un svaiga smarža, bet tā sula arī labi šķīdina eļļainus tauku traipus uz flīzēm. Citrons ir efektīvs spodrinātājs, kas labi notīrīs kaļķakmens nogulsnes no ūdens krāniem un maisītājiem, piešķirot tiem mirdzumu. Ar to var pulēt arī stikla virsmas.

Arī citronskābe ir diezgan iedarbīgs taukainu virsmu attīrītājs. Savukārt, ieberot citronskābi tējkannā ar ūdeni un uzvārot, iespējams atbrīvoties no kaļķakmens nogulsnēm. Tā no kaļķakmens nogulsnēm un ne visai patīkamām smakām labi attīrīs arī veļasmašīnu. Citronskābi jāieber pulverim paredzētajā nodalījumā, un veļasmašīna jāiedarbina karstākajā mazgāšanas režīmā.

Citronam piemīt arī smaku neiztralizējošas īpašības. Lai ledusskapis būtu svaigs, tajā var turēt citrona pusīti, kas absorbēs nepatīkamos aromātus. Savukārt, ja neizdodas no apģērba izmazgāt sviedru smaku, problemātiskās apģērba vietas jāpaberž ar citronu un jāliek mazgāties vēlreiz. Arī koka dēlīti, kas piesūcies ar ne visai tīkamiem aromātiem, var attīrīt, paberzējot to ar citrona pusīti.
Foto: Shutterstock

Etiķis ne tikai kulinārijā

Etiķis plaši tiek izmantots ne tikai kulinārijā un dažādos marinējumos, bet tas ir arī labs un efektīvs palīgs mājas uzkopšanas darbos. Sajaucot etiķi un ūdeni, tiek iegūts universāls tīrīšanas līdzeklis, ar kuru var tīrīt gan virtuvi, gan vannasistabu.

Etiķi var izmantot arī kā apģērbu un paklāju traipu tīrītāju. Zinātāji apgalvo, ka sarkanvīna pleķus var iztīrīt ar siltu ūdeni, kurā iejauktas šķidrās ziepes un ūdens. Savukārt uz baltām drēbēm etiķis darbojas kā balinātājs – tas novērš dzelteno nokrāsu.

Arī nespodru, netīru trauku tīrīšana etiķim ir pa spēkam. Ar to veiksmīgi var atbrīvoties no kafijas un tējas atstātajiem traipiem krūzēs. Tiesa, taukainu pannu attīrīšanai etiķis nebūs labākais risinājums.

Etiķa un ūdens maisījums ir diezgan iedarbīgas arī situācijās, kad nepieciešams atbrīvoties no etiķetes uz burkas vai cenas uzlīmes.
Svarīgi! Koka grīdas un koka virsmas ar etiķi tīrīt nav vēlams, jo tās var tikt sabojātas. Arī marmora un akmens virsmām labāk izvēlēties citu līdzekli.
Foto: Shutterstock

Pagatavo pats:
universāls tīrīšanas līdzeklis

Pudele ar izsmidzinātāju ir labs palīgs ne tikai augu aprūpēšanā, bet var kalpot arī kā uzglabāšanas trauks pašgatavotam universālajam tīrīšanas līdzeklim. Pulverizatoru attiecībā pusi uz pusi jāpiepilda ar etiķi un ūdeni. Tie, kuriem etiķa aromāts nešķiet tīkams, šķidrumam var pievienot arī pāris pilienus savas mīļākās ēteriskās eļļas. Ar šo mikstūru iespēkams veikt teju visus tīrīšanas darbus – darba virsmas, ēdamgaldu, izlietni, plīts virsmu, vannasistabu, logus un spoguļus. Ar etiķa maisījumu (četras līdz piecas karotes etiķa uz vienu litru ūdens) ļoti labi iespējams arī atkaļķot tējkannu, to ielejot kannā un uzvārot.

Foto: Shutterstock