Uzmanību! Super piedāvājums no Latvijas tūroperatora "JTL" . 7 dienu neaizmirstama atpūta Rodas salā, labākajos kūrortos - tikai no 129 Ls. Lidojums 20. jūnijā. "Brauc divi - maksā viens!"

Informācija
www.jtl.lv

JTL" ceļojumus var iegādāties visās Latvijas tūrisma aģentūrās. Piemēram,

365 BRĪVDIENAS, Brīvības ielā 132, Rīgā, tālr. 7338130, 7338129,

JUNIVERSAL, Blaumaņa ielā 3, Rīgā, tālr. 7288111, Kaļķu ielā 16, Rīgā, tālr. 7222700, Tērbatas ielā 10/12, Rīgā, tālr. 7222700, Rīgas ielā 48, Daugavpilī, tālr. 5422423.

LATVIA TOURS, Ganību ielā 8, Ventspilī, tālr. 3625413, Lielā ielā 11, Liepājā, tālr. 3427173, Kaļķu ielā 8, Marijas ielā 13, Rīgā, tālr. 7085001, 7142562.

DIADĒMAS, R. Vāgnera ielā 12, Rīgā, tālr. 7509071.

Roda – Saules dieva sala

Saskaņā ar seno grieķu teiku, nimfas Rodas un saules dieva Hēlija savienībā dzima Rodas sala, kuru varenais Saules dievs padarīja par savu mītnes vietu un skaistāko salu Egejas jūrā. Pateicībā par dieva aizbildniecību Rodas ostā tika uzcelta 32-40 m augstā Saules dieva Hēlija statuja jeb Rodas Koloss. Kaut arī līdz mūsdienām tas nav saglabājies, tomēr arvien tiek uzskatīts par vienu no septiņiem senās pasaules brīnumiem.

Mūsdienās Rodas salā savus sapņus par īstu atpūtu var piepildīt cilvēki ar visdažādākajām gaumēm. Visapkārt salai stiepjas brīnišķīgas un ļoti atšķirīgas pludmales. Rodas rietumu pusei raksturīgi oļiem klāti un svaigas jūras brīzes apvēdīti liedagi, kurus izvēlas aktīvākie atpūtnieki. Te viņi sērfo, peldas, brauc ar ūdens motocikliem un vizinās ar kaitu, vada laiku pludmales bāros, dodas ekskursijās pa salas ievērojamākajām vietām. Šīs salas puses zvejnieku ciematiņos var izjust patiesu vietējās dzīves kolorītu. Rodas austrumu piekrastē valda aizvējš un vienmēr ir karstāks nekā pretējā krastā. Te it kā nomaļās vietās rodamas lielas un krāšņas viesnīcas mierīgākas atpūtas cienītājiem, kuri labprātāk atpūšas dienvidu saules uzkarsētajās un smilšainajās pludmalēs. Arī ciemati šajā piekrastē drīzāk jāsauc par kūrortiem, kas radīti tūristu izklaidei.

Visatraktīvākais ir Faliraki kūrorts – garas smilšu pludmales, atrakciju parks, ūdens parks un dinamiska naktsdzīve. Iespaidīgākās izklaides – gumijlēkšana un pasaulē augstākie brīvā kritiena torņi. Patīkami ir arī Iksijas un Jalisas kūrorti, kur starp skaisti koptām privātmājām, omulīgām viesnīcām, veikaliem un kafejnīcām valda viesmīlīga un īsteni grieķiska atmosfēra. Un visas apskates cienīgās vietas atrodas sasniedzamā attālumā.

Rodas vēsture ir vairāk nekā 2400 gadu sena. Vienas ekskursijas laikā iespējams apmeklēt gan antīko pilsētas daļu – Afrodītes un Zeva tempļa paliekas un amfiteātri, gan lieliski saglabājušos viduslaika pilsētu, kuru ieskauj 4 km gari, divi paralēli pilsētas aizsargvaļņi, starp kuriem iekārtots gājēju ceļš, bet vietām izveidoti krāšņi dārzi. Interesants apskates objekts ir Lielmestru pils, kur muzejā skatāmas no Kosas salas pārvestās romiešu mozaīkas. Senajā hospitālī darbojas arheoloģijas muzejs. Jaunā pilsētas daļa ar teātri, municipalitātes ēku, apjumto tirgu, krodziņiem un veikaliem veidojusies 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā. Visburvīgākā pilsētas iezīme ir no sīkiem jūras olīšiem dažādos mozaīkas rakstos izliktais bruģis.

Linda atrodas uz zemesraga 40 km braucienā no Rodas, un turp ērti var aizbraukt arī ar kuģīti. Žilbinoši baltās mājas, krustnešu pils un akropole jūras krastā piesaista daudzus tūristus. Savukārt pie šā brīnumskaistā, gandrīz noslēgtā līča ar debeszilu ūdeni uzcelta balta Sv. Pāvilam veltīta kapela. Šeit mūsu ēras 43. gadā krastā izkāpa apustulis Pāvils, atnesot Rodā kristietību.

Rodas virtuve veidojusies, apvienojoties Eiropas, Āzijas un Āfrikas ietekmei, un ēdienu dažādība ir patiesi iespaidīga. Lielākoties viss, ko salas tavernās un krodziņos piedāvā, ir audzēts tepat uz vietas vai arī nācis no tuvējiem piekrastes zvejnieku ciematiņiem. Rodiešu izpratnē neviena maltīte nav pilnīga bez kviešu maizes un olīveļļas, kā arī pašām olīvām. Augstu vērtēti tiek jūras produkti, jo salinieki jau izsenis nodarbojas ar zveju un svaigas zivis, astoņkāji un gliemji ir būtiska tradicionāla ēdienu sastāvdaļa.

Sekojot tradīcijām, Rodas salas iedzīvotāji uzturā lieto tikai pašu audzētus un gādātus produktus: maizi, olīvas un olīveļļu, pākšaugus, dārzeņus, kaltētus augļus, sēkliņas, vīnogas, sidru un vīnu, no šīm sastāvdaļām gatavotus ēdienus, kā arī dzīvnieku izcelsmes produktus – putnu un mājlopu gaļu, olas, aromātiskus sierus un jūras veltes. Iecienīti ir arī dažnedažādi saldie ēdieni, kurus, kā jau pieņemts Rodas virtuvē, galvenokārt gatavo no vietējiem produktiem. Viens no populārākajiem saldajiem Rodā ir melekouni. To gatavo no sezama sēkliņām, medus, garšvielām un mandelēm, un tas ir neatņemama rodiešu kāzu tradīciju sastāvdaļa, jo, ietīts košos papīriņos, tiek pievienots kāzu ielūgumiem. Senās tradīcijas papildina mūsdienu meistaru pieredze, tāpēc nav šaubu, ka Rodas virtuve sajūsminās pat viskaprīzākos gardēžus!

Svarīgais par Rodas salu

Laiks. Atcerieties pagriezt pulksteni par stundu atpakaļ.

Nauda. Rodas salā maksājumiem lieto eiro. To varat samainīt daudzajos valūtas maiņas punktos, taču viesnīcās tas parasti ir izdevīgāk.

Ārsts. Ja jūtaties slikti, uzmeklējiet viesnīcas ārstu vai arī vērsieties speciālajā tūristu klīnikā un par notikušo ziņojiet savai apdrošināšanas kompānijai.

Veikali. Lielākoties strādā no 9.00 līdz 13.00 un no 17.00 līdz 21.00. Suvenīru tirgotavas un lielveikali strādā bez garā pusdienas pārtraukuma (siestas).

Noteikti jāredz Rodas pilsētas Akropole Monte Smita kalnā, Lindas Atēnas templis, unikālais rezervāts Tauriņu ielejā, Septiņi avoti, kā arī arheoloģiskais liegums – Filerima un Lielmestru pils cietoksnis.

Pagaršojiet! Kafiju grieķu gaumē, nacionālās virtuves ēdienus un aromātiskos grieķu vīnus.

Izbaudiet! Pasakaini skaistos līčus un līcīšus senās pilsētas Lindas apkaimē. Vislabāk tos aplūkot no jūras puses – atrodoties uz jahtas klāja.

Ko atvest mājās? Dabīgo olīveļļu un no tās gatavotās ziepes, aromātisko timiāna un priežu medu ar riekstiem, aromātiskos Rodas vīnus un slavenos izšuvumus, austās segas un galdautus. Kā arī no koka, dzintara un metāla darinātus dažāda izmēra rožukroņus, kurus vietējie iedzīvotāji novieto pie sienas veiksmei!

Ievērojiet. Šeit ir pieņemts restorānos apkalpotājam atstāt dzeramnaudu 10% apmērā no rēķina kopsummas.

Tauriņi un Koloss

Nostāsti vēsta, ka Roda ostā atradusies 32-40 m augstā Saules Dieva Hēlija statuja jeb Roda Koloss, kura bronzā veidotās kājas bija novietotas katrā Roda ostas mola pusē. Tas bija viens no Septiņiem pasaules brīnumiem, kas diemžēl gājis bojā zemestrīces laikā 227. gadā p.m.ē.

Roda pastāv jau vairāk nekā 2400 gadu. Vienas ekskursijas laikā iespējams apmeklēt gan antīko pilsētas daļu – Afrodītes un Zeva tempļa paliekas un amfiteātri, gan lieliski saglabājušos viduslaika pilsētu, kuru ieskauj 4 km gari, divi paralēli pilsētas aizsargvaļņi, starp kuriem iekārtots gājēju ceļš, bet vietām izveidoti krāšņi dārzi. Interesants apskates objekts ir Lielmestru pils, kur muzejā skatāmas no Kosas salas pārvestās romiešu mozaīkas. Senajā hospitālī darbojas arheoloģijas muzejs. Jaunā pilsētas daļa ar teātri, municipalitātes ēku, slēgto tirgu, krodziņiem un veikaliem veidojusies XIX gs. beigās – XX gs. sākumā. Visburvīgākā pilsētas iezīme ir no sīkiem jūras olīšiem dažādos mozaīku rakstos izliktais bruģis.

Iecienīta pastaigu vieta ir Taureņu ieleja, kur ambras koku sveķu vilināti, no jūlija līdz septembrim sarodas tūkstošiem taureņu un gluži vai nosēj koku stumbrus. Ielejā tek upītes ar ūdenskritumiem, pār kuriem izveidoti koka tiltiņi.

Steigu atstāj mājās

Roda ir īstā vieta tiem, kas vēlas sajusties kā uzaicināti uz pasaules dzīrēm. Šeit it visur atrodamas tavernas – gan lielas, gan mazas. Roda ir naktsdzīves karaliste – restorāni strādā līdz pusnaktij, bāri līdz četriem, bet naktsklubi līdz septiņiem rītā.

Ja negribas pievērsties burziņiem visas diennakts garumā vai esat jau paguris no tiem, var doties uz mazītiņiem vecpilsētas krodziņiem, kur pats saimnieks, lādzīgs apaļš kungs labākajos gados, sasveicināsies un ieteiks, kas vislabāk noderētu jūsu apetītes remdēšanai. Apkalpošana pie galdiem un vispār viss mielošanās process ir vesels rituāls, kas pie steigas pieradušajiem eiropiešiem sākumā var likties kaitinoši lēns, taču vēlāk sapratīsiet, ka īstenībā ne jums, ne saliniekiem tiešām nekur nav jāsteidzas. Tad kāpēc satraukties?

Aukstas kafijas spirdzinājums

Vispirms jānobauda mezedes – uzkodas. Ēdājiem tiek atnesta maize un mazi trauciņi ar dažādiem našķiem, bet apetītes veicināšanai tiek iebaudīts vīns vai ūzo – vīnogu degvīns ar anīsu. Lai paēstu atbilstoši grieķu izpratnei, vajag pasūtīt vairākus ēdienus. Kad pie siltas kraukšķīgas grieķu maizes iebaudīti tsadziki (no jogurta gatavota auksta mērce ar gurķiem un ķiplokiem), taramasalata (kaviāra pastēte), saganaki (apcepts fetas siers), pamazām galdā tiek likti kalmāru gredzeni mīklā, austerēm līdzīgās kitodonva, vīnogu lapās ietīta kapāta marinēta gaļiņa dolmades, ar fetas sieru pildīti cukini ziedi. Tālāk var turpināt ar grieķu salātiem, bet nostiprināt to visu ar pamatēdienu (ja vēl spējat!). Atliek izvēlēties starp jūras veltēm, pastām, jēru, putnu, cūkgaļu vai teļa gaļu. Pēc pamatīgās maltītes saldais ēdiens ir viegls. Tradicionāli – augļi, jogurts ar medu vai smilšu mīklas kūkas ar jogurta krēmu. Īpašs Rodā ir vietējais vīns un ūzo, un kalnu ciematos mājās gatavotā saldskābā vīnogu kandža – suma. Dabūjams arī labs vietējais alus. Svaiguma sajūtai tiek iebaudīta ar ledu sagatavota auksta un putojoša kafija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!