Foto: Pexels.com / CoWomen
Domājot par profesijas izvēli, vienmēr aktuāls ir jautājums par to, cik tā būs konkurētspējīga un pieprasīta darba tirgū. Raksta turpinājumā ir apkopota aktuālākā informācija par šī gada pieprasītākajām profesijām – lai tev palīdzētu izdarīt pareizo izvēli!

Profesijas izvēle – cik tā ir nozīmīga?

Profesijas izvēle karjeras plānošanas kontekstā ir ļoti nozīmīga, tāpēc lēmumam par to, ar ko nodarboties tuvākā vai tālākā nākotnē ir jābūt rūpīgi pārdomātam. Daži no faktoriem, ko ņemt vērā, izvēloties profesiju:

  • vēlmes un intereses. Vispirms būtu svarīgi sev pajautāt – kas ir tas, ko patiesi vēlos darīt, bet ko pavisam noteikti nē. Tomēr, ja nespēj nonākt pie risinājuma, palīdzēt var karjeras jeb interešu tests. Atbildot jautājumiem, testa noslēgumā uzzināsi, kuras no profesijām būtu vispiemērotākās tieši tev.
  • profesijas pieprasījums darba tirgū. Izpēti, kas ir populārākās profesijas Latvijā un kāds ir to vidējais atalgojums. Tādā veidā taps skaidrāks, vai tas, kas ir pierasīts darba tirgū, interesētu arī tevi.
  • kvalifikācijas iegūšanas iespējas. Kad jau zini, ko vēlies nākotnē darīt, apkopo informāciju par augstskolām vai citām izglītības iestādēm, kas nodrošina izvēlētās profesijas apguvi.

Pieprasītākās profesijas Latvijā 2023. gadā

Foto: "Pexels.com" / Ken Tomita

Profesijas izvēle nebūt nav viegls lēmums, ko var pieņemt dažu dienu laikā. Ir rūpīgi jāizvērtē savas prasmes, stiprās puses, zināšanas un rakstura iezīmes. Raksta turpinājumā ir apkopota informācija par piecām pieprasītākajām profesijām šajā gadā.

Projektu vadītāji

Topa piektajā vietā ierindojas projektu vadītāji, kas uzņēmumā ir vieni no svarīgākajiem darbiniekiem, jo atbild par to, lai visi resursi tiktu izmantoti visefektīvākajā veidā. Turklāt paredzēts, ka pieprasījums pēc šīs profesijas pārstāvjiem vēl tikai turpinās pieaugt.

Interneta drošības speciālisti

Būtiski pieaugot kibernoziedībai, ir vērojams pieprasījums tieši pēc interneta/tīkla drošības speciālistiem. Šīs profesijas pārstāvjiem ir jāaizsargā uzņēmuma, sadarbības partneru un klientu dati. Profesijā ir garantēta izaugsme arī nākotnē.

Mārketinga analītiķi

Attīstoties digitālā mārketinga nozarei, arī šīs ir pieprasītas profesijas Latvijā. Mārketinga analītiķim ir jāspēj analizēt gan tirgus segmentu, gan kampaņas rezultātus un dažādas datu kopas, sniedzot noderīgus ieteikumus uzņēmuma izaugsmei. Galvenās priekšrocības – iespēja strādāt attālināti un izpausties arī radoši.

Medmāsas

Darba tirgus Latvijā arī strauji mainās, taču pēc "Business Insider" datiem, šajā gadā būs izteikts pieprasījums pēc medicīnas darbiniekiem – māsām, tādēļ, ka kvalitatīva un pilnvērtīga veselības aprūpe ir medicīnas nozares stūrakmens.

Programmētāji

Topa pirmajā vietā ierindojas informācijas tehnoloģiju jeb IT nozare, skaidri apliecinot, ka šīs šobrīd ir pieprasītākās profesijas. Nozare ir ļoti daudzpusīga, tādēļ pieprasījums ir arī pēc projektu vadītājiem, programmu testētājiem, datu inžernieriem u.c.

Darbaspēka pieprasījums tuvākā un tālākā nākotnē

Lai pārliecinātos par to, ka izvēlētā profesija būs pieprasīta arī tālākā nākotnē, aicinām ielūkoties Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā. Tur var redzēt prognozes gan par darbaspēka pieprasījumu līdz pat 2040. gadam, gan arī ir ietverti dati par vidējo darba algu dažādās nozarēs. Savukārt profesiju klasifikators ļauj izvērtēt, kāds ir amatu pieprasījums ne vien galvaspilsētā, bet arī citviet reģionos. Vairāk informācijas šeit.

Profesija izvēle ir nozīmīga ikvienam cilvēkam, kurš veido vai pilnveido savu karjeru. Taču, lai spētu pārliecinoši konkurēt darba tirgū, ir nepieciešams CV. Vairāk par tā izveidošanu lasi "Ondo.lv" bloga rakstā – "CV sastādīšana: noderīgi ieteikumi darba meklētājiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!