Savstarpējas komunikācijas un ētikasignorēšana rada vājās vietas neatkarīgu uzņēmēju, patērētāju aizsardzības unriska menedžmenta vidē

Uzņēmumiem un regulatoriem jāprot vienoties saprātīgā biznesa dialogā, lai nodrošinātu globālās finansu regulācijas virzību pareizajā virzienā 2010. gadā, apgalvo ACCA (Sertificēto grāmatvežu asociācija).

Jaunajā atskaitē "Finansu regulācijas nākotnes jaunā redakcija" ACCA aicina uz pārmaiņām, kas ietver uzlabotu ētikas apmācību visiem, arī neatkarīgajiem, uzņēmējiem, Patērētāju finansiālās aizsardzības aģentūras ieviešanu Eiropā pēc ASV parauga, kā arī vitāli svarīgo nepieciešamību uzņēmumu valdēm uzlabot riska menedžmenta funkcijas.

Šī atskaite uzsver, ka vēl daudz jāpaveic, lai neatkarīgie uzņēmēji varētu ieviest efektīvu kontroli pār saviem izpilddirektoriem lielās, sarežģīti strukturētās bankās. Jo īpaši šiem uzņēmējiem nepieciešama pārliecība, ka valdes pieņemtie lēmumi tiek ņemti vērā lokālo izpilddirektoru vidū.

Natālija Vovčuka, ACCA priekšsēdētāja Ukrainā un Baltijas un Kaukāza valstīs apgalvo: "Mēs vēl nevaram sniegt visaptverošu pārskatu par regulācijas jomas izmaiņām, jo gan nacionālā, gan globālā līmenī vēl joprojām notiek piedāvājumu pārskatīšana. Šīs debates turpināsies arī 2010. gadā. Tomēr daži galvenie ACCA piedāvātie uzlabojumi jau ir ieviesti, piemēram, valsts uzraudzības iesaiste kā regulācijas pamats. Par laimi, ideja izveidot īpašu "superregulatoru" ir palikusi tikai idejas līmenī. Ir nepieciešams veidot un saglabāt dialogu starp uzņēmumiem un regulatoru. Tādēļ mēs šaubāmies par piedāvāto visas ES regulatoru sistēmas izveidi - koordinācija un veiksmīgas pieredzes apmaiņa ir laba ideja, bet atsvešināšanās no uzņēmumiem nav ieteicama."

ACCA apspriedīs finansu regulācijas nākotnes jautājumus arī Otrajā SFPS adaptācijas un pielietošanas forumā, kas notiks Rīgā, 2010. gada 18. februārī.

ACCA ir lielākā starptautiskā profesionālu grāmatvežu asociācija, kas apvieno 362 000 studentus un 131 500 biedrus 170 pasaules valstīs.

Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ACCA biedri strādā tādos augsta profila uzņēmumos kā Lattelecom, SEB Bank, Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PricewaterhouseCoopers, First Data Latvia, BDO, Latvijas Banka, Latvenergo, Microsoft, Coca-Cola, Air Baltic, Nokia un citos. Tāpat arī 17 Baltijas uzņēmumi var lepoties ar prestižo ACCA apstiprināta darbadevēja statusu.

ACCA kvalifikācijai var stažēties SIA John Moffat Latvijā un UAB Michael Little ir KO Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!