Foto: Pubclitātes foto

2022. gads Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai (Latgales SEZ) ir kļuvis par veiksmīgāko investīciju piesaistes ziņā – 9. novembrī tika parakstīts apjomīgs ieguldījumu līgums ar SIA "Light Guide Optics International" 24,3 miljonu eiro apmērā un ar SIA "Pulsar Optics" gandrīz 1,7 miljonu eiro apmērā.

"Tas ir vēsturiski nozīmīgs attīstības rādītājs," saka Latgales SEZ pārvaldniece un Latgales plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne. "Jaudīgi investīciju projekti apliecina, ka lielie augsto tehnoloģiju uzņēmumi arvien vairāk uzticas Latgales reģiona un Latgales SEZ attīstības potenciālam."

Tajā pašā dienā par vērienīgu gada noslēguma pasākumu kļuva Latgales plānošanas reģiona (LPR) rīkotā "Latgales diena 2022", kurā tika apbalvoti konkursa "Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022" laureāti. Zīmīgi, ka šajos svētkos tika apbalvoti jau pieminētie Latgales SEZ uzņēmumi SIA "Light Guide Optics International" un SIA "Pulsar Optics".

"Gada speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums Latgalē" un jauns investīciju līgums par 24,3 miljoniem eiro

Līvānu uzņēmums SIA "Light Guide Optics International" saņēma galveno balvu nominācijā "Gada speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums Latgalē". Kopš 2004. gada uzņēmums nodarbojas ar optisko šķiedru, optisko šķiedru izstrādājumu un mehānisko komponentu ražošanu.

SIA "Light Guide Optics International" pievienojās Latgales SEZ 2018. gadā. Uzņēmums īstenojis četrus investīciju projektus, kuru rezultātā radītas vairāk kā 80 jaunas darba vietas. Kopējais investīciju apjoms pārsniedz 12 miljonus eiro.

Jaunā investīciju projekta "Medicīnas kūļu iecirkņa ražošanas jaudu palielināšana" ietvaros uzņēmums līdz 2025. gada 30. decembrim investēs vairāk nekā 24 miljonus eiro ražošanas attīstībā.

"Pieprasījums pēc uzņēmuma ražotajiem medicīnas kūļiem – katetriem – ir vairākkārtīgi pieaudzis kopš to ražošanas uzsākšanas 2019. gadā. Arī turpmākajos gados tiek prognozēts straujš pieprasījuma pieaugums, jo arvien vairāk asinsvadu ārstniecības procedūras tiek veiktas ar šo jauno tehnoloģiju tās labo rezultātu dēļ," stāsta uzņēmuma vadītājs Daumants Pfafrods. Šī projekta ietvaros tiks radītas vēl vismaz 20 jaunas darba vietas.

"Gada sociāli atbildīgs uzņēmums" un jauns projekts gandrīz 1,7 miljonu eiro apmērā

Nozīmīgu balvu Latgales reģiona uzņēmumu vidū ieguva arī SIA "Pulsar Optics" nominācijā "Sociāli atbildīgs uzņēmums 2022".

SIA "Pulsar Optics" ir Lietuvas augsto tehnoloģiju uzņēmuma "Yukon Advanced Optics Worldwide" meitas uzņēmums, kurš Daugavpilī strādā kopš 2021. gada un jau nodarbina gandrīz 200 cilvēkus. Uzņēmums ir celmlauzis civilo termovizoru ražošanā, tā produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 70 valstīm visā pasaulē.

LPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, uzrunājot "Latgales dienas" skatītājus, atzina: "Šobrīd pasaulē ir situācija, kad mums jābūt vienotiem un tie cilvēki, kurus mēs godinām, ir spējuši to pierādīt. Šī uzņēmuma pamatā ir ne tikai bizness, darbavietas un eksports, bet arī skaidri noteikta vērtību sistēma". Lielu uzmanību uzņēmums pievērš darbinieku apmācībai, kā arī viņu pilnvērtīgai un kvalitatīvai atpūtai.

Uzņēmums aktīvi iesaistās arī sabiedriski nozīmīgos un sociālos projektos. Covid-19 pandēmijas laikā Daugavpils reģionālajai slimnīcai uzdāvināja 41 jaunu funkcionālo medicīnisko gultu, bet novembra sākumā ziedoja 150 000 eiro ukraiņu bēgļu atbalstam Latvijā.

SIA "Pulsar Optics" pievienojās Latgales SEZ 2022. gadā. Divu investīciju projektu ietvaros uzņēmums ražošanas attīstībā investēja aptuveni 5 miljonus eiro, Daugavpilī radot 112 jaunas darbavietas.

Trešais investīciju projekts "Metālapstrādes iecirkņa izveidošana ražošanas vajadzībām Višķu 21F, Daugavpilī" gandrīz 1,7 miljonu eiro apmērā tiks īstenots līdz 2023. gada beigām.

"Viens no uzņēmuma attīstības mērķiem ir pilna cikla ražošanas nodrošināšana Latvijā, Daugavpilī. Ieguldījumu projekts ir kārtējais solis šī attīstības uzdevuma sasniegšanai ar mērķi palielināt uzņēmuma ražošanas, pārdošanas un eksporta apjomus. Jaunā ieguldījumu projekta īstenošanas rezultātā tiek plānots izveidot vismaz 50 jaunas darbavietas. Kopumā, realizējot 3 ieguldījumu projektus, uzņēmums plāno veikt investīcijas ap 6,5 miljonu eiro apmērā," - norāda SIA "Pulsar Optics" valdes priekšsēdētājs Viktors Smirnovs.

Latgales SEZ uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis atzīmē, ka abi uzņēmumi ir akīvi un uzticami partneri, kuri sniedz būtisku ieguldījumu Latgales reģiona attīstībā: "Šo uzņēmumu virzītājspēks palīdzēs arī citiem uzņēmumiem reģionā, parādot, ka kopā mēs varam patiešām daudz."

Par Latgales SEZ

Latgales SEZ tika izveidota LPR ietvaros 2017. gadā un šobrīd ir kļuvusi par vienu no galvenajiem instrumentiem uzņēmējdarbības atbalstam reģionā. Investējot savā attīstībā, uzņēmums var saņemt 80% atlaidi ienākuma nodoklim un līdz pat 100% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim. Tā, piemēram, SIA "Light Guide Optics International", pateicoties sadarbībai ar Latgales SEZ, nodokļu atlaižu veidā varēs saņemt aptuveni 17,5 miljoni eiro!

Par Latgales SEZ efektivitāti liecina skaitļi: kopš darbības uzsākšanas par investīcijām Latgales SEZ teritorijā ir noslēgti 50 investīciju līgumi 61,39 miljonu eiro ieguldījumu apmērā, paredzot izveidot vismaz 473 jaunas darba vietas. LSEZ teritorijā ir iekļauti 89,84 ha platības, realizēti 28 projekti un kopā jau izveidotas 246 jaunas darba vietas.

"Šī brīža ģeopolitiskā situācija ir ietekmējusi ražošanas procesus visā pasaulē, tajā skaitā arī Latgales SEZ kapitālsabiedrību vidū. Tomēr vairāki uzņēmumi pārskatīja ražošanas procesus un pavēra iespējas jauniem investīciju projektiem! Šie uzņēmumi ir apliecinājums inovatīvai, uz uzņēmuma attīstību vērstai domāšanai, un mēs, Latgales SEZ pārvalde, esam priecīgi, ka vērojam šo kapitālsabiedrību izaugsmi speciālās ekonomiskās zonas radīto priekšrocību ietekmē," uzsver Jānis Lāčplēsis, Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs.

Papildus informācija: Latgales SEZ pārvaldnieka vietnieks Vladislavs Stankevičs, tālr. 29511462.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!