Foto: Publicitātes foto
Liekais svars ir ne tikai estētiska problēma. Tam līdzi nāk vesela slimību buķete, sākot ar cukura diabētu, beidzot ar sirds kaitēm. Ja ķermeņa masas indekss ir lielāks par 35, palīdzēt var ķirurģiskā iejaukšanās. Kādi ir nosacījumi, lai veiktu kuņģa samazināšanas operāciju, stāsta Rīgas 1. slimnīcas ķirurgs Juris Žarinovs.

Aptaukošanās kā vairāku slimību risks

Pasaules veselības organizācija aptaukošanos ir atzinusi par slimību. Jo ar aptaukošanās cieši saistītas daudz blakus saslimšanas: diabēts, sirds slimības, arteriālā hipertensija un virkne citu. Reizē ar lieko svaru rodas arī citas veselības kaites – locītavu, muguras, elpošanas, seksuālas un reproduktīvās veselības problēmas, onkoloģiskas saslimšanas, hipertensija. Nav nekas dīvains, ka daudzas slimības pāriet pašas no sevis, tiklīdz svars normalizējas.

Tiek prognozēts, ka līdz 2025. gadam no liekā svara cietīs 50% pasaules iedzīvotāju. Reizēm, lai notievētu, ar diētu vien ir par maz un nākas vērsties pēc ķirurģiskas palīdzības. Bariatrija ir medicīnas nozare, kas ar ķirurģiskām metodēm ārstē smagas aptaukošanās formas. Tā nav ārstnieciska procedūra, jo netiek veiktas vielmaiņas izmaiņas, kā arī nav kosmētiska procedūra, jo tās mērķis nav pacientus izveidot par top-modeļiem.

"Mēs vadāmies pēc formulas, ar kuras palīdzību izskaitļojam ķermeņa masas indeksu. Ja tas ir virs 35, tad varam runāt par operāciju. Meitenes, kuras vēlas nomest puskilogramu, uz vizīti var pat nepierakstīties un lieki netērēt laiku," stāsta ārsts.

Kā ar ķirurģiskām metodēm var cīnīties ar lieko svaru?

Pasaulē praktizē dažādus bariatriskās ķirurģijas operāciju veidus. Par zelta standartu uzskata vecāko – kuņģa apiešanas operāciju, kad no kuņģa pie barības vada izgriež nelielu kuņģīti, izslēdz no aprites lielo kuņģi, un savieno ar tievo zarnu. Ar operācijas palīdzību samazina iespējamo uzņemamo barības vielu daudzumu un ierobežo to uzsūkšanās spēju. Otra populārākā metode ir tā saucamā kuņģa piedurknes operācija, kad no kuņģa izveido zarnu. Visu lieko kuņģi nogriež un atstāj tikai kā zarnu. Ir arī trešais veids, kurā laikā tiek uzlikts gredzens uz kuņģa. Ņemot vērā, ka tās rezultāti nav tik spīdoši kā iepriekš minētajām operācijām, Latvijā praktizējošie ķirurgi gredzena metodi neizvēlas.

"Latvijas pacienti bariatriskās ķirurģijas operācijas veic ļoti maz (skaits gadā nepārsniedz simtu), jo, pirmkārt, trūkst informācijas par šādu iespēju, otrkārt, visas izmaksas jāsedz pašam. Operācija izmaksā no 3000 līdz 4000 eiro. Manuprāt, tā ir ļoti adekvāta cena. Tikai vienreizējiem instrumentiem vien tiek iztērēti 2000 eiro kā arī jāapmaksā operācijas bloka darbs. Saprotu, ka ne visi cilvēki var atļauties iztērēt šādu summu, jo tas nav tik vienkārši, bet tas ir liels ieguldījums savā veselībā. Ar katru gadu pacientu skaits pieaug, jo operējam arī ārzemniekus," uzsver Juris Žarinovs.

Pāris lieku kilogramu dēļ operāciju netaisa

Sievietes biežāk nonāk pie secinājuma, ka pienācis laiks kaut ko mainīt. Sākumā vairums mēģina diētas, taču ar tām netiek galā un sāk meklēt citus variantus. Ja pacients nolēmis rīkoties un ar operācijas palīdzību cīnīties pret lieko svaru, jādodas uz konsultāciju pie ķirurga. Pirmkārt, ārsts novērtēs, kāds ir ķermeņa masas indekss – tā ir objektīva norāde uz to, vai pacientam ir aptaukošanās. Otrkārt, ņems vērā, vai pacientam ir aptaukošanās radītas blaknes, piemēram, cukura diabēts vai paaugstināts asins spiediens, utt.

Pirms operācijas ārsts pastāstīs pacientam arī par operāciju veidiem, piemērotāko operāciju konkrētam cilvēkam.

Operācija tiek veikta, ja ķermeņa masas indekss ir virs 35, taču cukura diabēta gadījumā operē arī tad, ja tas ir virs 30. Pacientiem, kuru ķermeņa masas indekss ir virs 40, it īpaši vīriešiem, pirms operācijas ir nedaudz jānomet svars. Tas nepieciešams tehnisku iemeslu dēļ, lai operācijas laikā varētu piekļūt nepieciešamajai vietai pie mugurkaula. "Ja pacienta ķermeņa masas indekss ir 30 un viņš vēlas nomest tikai pāris liekos kilogramus, ķirurģisku iejaukšanos neveic. Ņemot vērā operācijas nopietnību, šis nav tas pakalpojums, ko var nopirkt ikviens, kuram vien ir nauda un vēlēšanās," skaidro Juris Žarinovs.

Dzīve pēc operācijas

Pēc operācijas parasti liekais svars samazinās līdz 60-75%. Pirmā gada laikā pēc operācijas pacients zaudē maksimumu svara, vēlāk tas nedaudz pieaug un nostabilizējas. Uzlabojas kopējā pašsajūta. Mazinās muguras sāpes un citas problēmas. Mēdz būt arī tā, ka cilvēks ir plānojis veikt endoprotezēšanu, bet pēc kuņģa samazināšanas un svara zaudēšanas tas vairs nav nepieciešams. Ir sievietes, kuras aptaukošanās dēļ nevar palikt stāvoklī, bet pēc operācijas atjaunojas reproduktīvā funkcija un ar laiku viņas kļūst par laimīgām mammām.

Pēc operācijas, kura ilgs ap divām stundām, pacients slimnīcā pavada pāris dienas. Ja pēcoperācijas periods norit bez sarežģījumiem, jau pavisam drīz viņš dodas mājās. Pirmās četras dienas pēc operācijas pacients uzņem tikai šķidrumu, bet pēc tam līdz piektās nedēļas sākumam blenderētus produktus un biezzupas.

Pirms operācijas ārsts noskaidro, vai pacients ir gatavs ievērot nosacījumus attiecībā uz ēšanas režīmu tālāk. Operācija neizslēdz liekā svara problēmas uz visiem laikiem. Ja pacients neievēro ārstu sniegtās rekomendācijas, turpina ēst neveselīgi un pārēsties, rezultāts nebūs sasniegts. "Ja cilvēks katru stundu apēdīs kūciņu, uzdzerot saldinātu dzērienu, tad nekāda operācija nepalīdzēs – liekais svars atriezīsies. Līdz ar operāciju jāmaina uztura ieradumi, jācenšas ēst veselīgi," paskaidro ārsts.

Tomēr kopumā statistika ir ļoti laba, un vairumā gadījumu pacienta dzīve izmainās uz visiem laikiem. "Ēšanas laikā pacients nedrīkst skatīties televizoru, lasīt grāmatu vai aizrautīgi pļāpāt. Viņa pamatdarbs ir ēšana. Jāseko līdzi savām izjūtām, lai nofiksētu momentu, kad pietiek un jābeidz ēst. Šķīvis nav obligāti jāizēd tukšs," norāda ķirurgs Juris Žarinovs. Šis likums ir piemērots ikvienam, kas nevēlas uzņemt lieko svaru.

Pieraksts pa reģistratūras tālruni +371 67366323 vai slimnīcas mājaslapā www.1slimnica.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!