Svarīga ir pieredze un vēlme strādāt

Droši vien nav nekā jaukāka kā ik dienu no astoņiem rītā līdz astoņiem vakarā nodoties savam hobijam. Šādu labsajūtu sev sagādājis Brocēnu puses uzņēmējs Artūrs Andersons, pirms pieciem gadiem nodibinot pats savu uzņēmumu SIA Reserv, kas nodarbojas ar metāla konstrukciju, konteineru, nestandarta iekārtu, kā arī citu no metāla pagatavojamu rūpniecībā un būvniecībā nepieciešamu iekārtu izgatavošanu un remontu. Un tieši sava uzņēmuma vadīšanu un attīstīšanu Artūrs uzskata par savu kaislīgāko vaļasprieku, kas sniedz vislielāko gandarījumu un apmierinājumu.

Tiesa, 52 gadus vecajam biznesmenim nācies izbaudīt arī to, ko nozīmē samierināties ar faktu, ka priekšniecība dod priekšroku gados jaunākajiem un ilggadējos darbiniekus uzskata par pārāk iesūnojušiem, lai veiksmīgi pielāgotos pārmaiņām uzņēmumā. Brocēnu cementa kombinātā nostrādājis daudzus gadus kā cementa ražotnes vadītājs, viņš izrādījies nekonkurētspējīgs ar jaunajiem kadriem, kad mainījās uzņēmuma īpašnieki. Taču tagad viņš par vienu no saviem sadarbības partneriem nosauc tieši šo rūpnīcu, kas tagad pazīstama ar nosaukumu Cemex.

Tiesa, ne uzreiz pēc algotā darba zaudējuma Artūrs Andersons meties pats savā biznesa lauciņā. Vispirms bijis mehāniskās darbnīcas vadītājs, un tieši šajā amatā strādājot, viņam radušās arvien jaunas idejas, kuru realizēšanai arī izlēmis dibināt pats savu uzņēmumu. Sākumā mēģinājis apvienot darbu ar uzņēmējdarbību, taču ar laiku sapratis, ka bizness paņem visu laiku un uzmanību.

Ne tikai realizēt savas idejas, bet sasniegt nozīmīgus rezultātus

Tagad Artūra Andersona uzņēmumā strādā 80 darbinieku un kompānijas apgrozījums piecos gados desmitkāršojies, pērn sasniedzot trīs miljonu latu robežu. "To nevar salīdzināt ar sākumu. Tad mēs bijām maza darbnīciņa, kas kaut ko remontē, tagad tas ir pavisam cits vēriens," atzīst uzņēmējs.

Tik strauja un nozīmīga izaugsme izdevusies, tieši pateicoties DnB NORD Bankas atbalstam, par kuras piešķirto finansējumu iegādātas jaudīgas lāzera metāla griešanas iekārtas, kas ļauj 16 milimetrus biezu metālu griezt visdažādākajās konstrukcijās ar ātrumu - pusotrs metrs minūtē. "Mēs varam izgriezt jebko, ko ar programmas palīdzību var izgriezt no loksnes," sava uzņēmuma spējas raksturo Artūrs Andersons.

Turklāt Artūrs apveltīts ar labu biznesa intuīciju. Iepriekšējos gados lielākā daļa pasūtījumu bijušas celtniecības konstrukcijas, kuru pieprasījums līdz ar būvniecības buma apstāšanos ievērojami sarucis. "Tādēļ esmu īpaši priecīgs, ka nopirkām jauno iekārtu. Tā ļauj mums strādāt pilnīgi jaunā kvalitātē un iegūt daudz sarežģītākus pasūtījumus, bez kuriem šodien uzņēmuma attīstība nebūtu iespējama," saka Artūrs Andersons.

Tieši uzņēmuma konkurētspējas un ražīguma celšanu Artūrs uzskata par galveno izaicinājumu, lai sasniegtu savu dzīves mērķi - apliecinātu, ka var realizēt savas idejas un sasniegt nozīmīgus rezultātus.

Bankas atbalsts palīdz ievērojami attīstīt uzņēmumu

Uzņēmējs neslēpj, ka bez bankas atbalsta šādu gandarījumu diez vai izdotos sasniegt. "Attīstība būtu daudz lēnāka. Mēs noteikti strādātu, taču ar daudz mazākiem apgriezieniem," skaidro uzņēmējs. Kā nozīmīgu bankas atbalstu viņš nosauc faktoringa pakalpojumu, kas ļauj uzreiz pēc kravas nosūtīšanas klientam saņemt 80% no samaksas, lai tos ieguldītu nākamā pasūtījuma realizēšanā - izejmateriālu iegādē un darbu sagatavošanā.

Taču pats nozīmīgākais atbalsts ir kredītlīdzekļu piešķiršana jaunās iekārtas iegādei. Artūrs Andersons to meklējis ar īpašu rūpību, lai jaunā iekārta ļautu sasniegt jaunu kvalitāti un ražīgumu. Viņš konstatējis, ka Eiropā ražotās iekārtas ir dārgas, taču to efektivitāte nav tik jaudīga, lai gala produkts iznāktu lētāks. Šā gada pavasarī iegādātā plazmas griešanas iekārta ir modernākā un jaudīgākā, kāda tobrīd bijusi - ražota Japānā, bet plazmas ģenerators ir no Amerikas. "Arī darbiniekiem ir prieks, ka tagad varam strādāt ar pilnīgi citiem apgriezieniem," novērojis uzņēmējs.

Artūrs ir pārliecināts, ka viņam paveicies ar kredītiestādes izvēli. DnB NORD Banka ir īpaši labvēlīga ražotājiem, citas bankas pret rūpniekiem ir piesardzīgākas. "Es domāju, ka bankas labvēlību mums izdevās iekarot tieši ar to, ka esam ražotāji, un, protams, ar rezultātiem," spriež uzņēmējs.

Neapstāties pie sasniegtā, bet gan uzstādīt tālejošu mērķi!

Sācis ar mazu metāla darbnīciņu, tagad Artūrs Andersons lielāko daļu sava uzņēmuma produkcijas eksportē. Laba sadarbība izveidojusies ar norvēģiem, kuri pasūta Reserv metāla konteinerus. Nozīmīgākais sadarbības partneris Cemex novērtē to, ka uzņēmums atrodas pāris kilometru attālumā un operatīvi var reaģēt uz pieprasījumiem. "Ja ņem vērā, ka Cemex pieder meksikāņiem, var uzskatīt, ka arī šis ir eksports," spriež Artūrs Andersons.

Pie sasniegtā viņš nedomā apstāties. Ir uzstādīts mērķis tuvāko trīs gadu laikā uzņēmuma apgrozījumu palielināt līdz desmit miljoniem latu. Un savā hobijā Artūram Andersonam tas būtu lielākais gandarījums.

Citiem uzņēmējiem viņš ieteiktu nebaidīties realizēt savus plānus, uzdrošināties atklāti runāt ar banku par savām iecerēm, un ražotājiem viņš noteikti ieteiktu izmantot DnB NORD Bankas labvēlīgo attieksmi. Turklāt viņš ir pārliecināts, ka eksportspējīga ražošana var dot pozitīvu impulsu Latvijas tautsaimniecībai, kas tagad, saasinoties ekonomiskajai situācijai, ir īpaši nozīmīgi. Un galvenais - nebaidīties ņemt darbā jauno paaudzi. "Viņi ir gudrāki par mums. Un tā tam ir jābūt. Jaunās paaudzes zināšanas un mana gadagājuma pieredze dod pārsteidzošus rezultātus."

Plašāk par SIA Reserv pakalpojumiem var uzzināt mājas lapā www.reserv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!