Foto: Publicitātes foto

7. oktobrī tiks pasniegta Latvijas Arhitektūras gada balva. Tā ir augstākais novērtējums Latvijas arhitektūrā un šogad tiks pasniegta jau 27. reizi. Latvijas Arhitektu savienība un žūrijas vadītāja, arhitekte Andra Šmite aicina interesentus apmeklēt publiski pieejamos, Gada balvai nominētos objektus dažādās Latvijas pilsētās un Londonā, Apvienotajā Karalistē.

Rīgā

Āgenskalna tirgus Rīgā, Nometņu ielā 64. Autori: SIA Arhitektes Lienes Griezītes studija, Liene Griezīte, Roberts Valdmanis, Kristīne Kuprijanova, Anna Vaivare, Kārlis Vilkaušs, Jānis Pelsis, Roberts Koļcovs, SIA Kalnciema iela, Kārlis Dambergs, Mārtiņš Bormanis, Jānis Petkēvičs, Una Meiberga, Darja Trizna.

Jaunā apkaimes „sirds" pulcē apmeklētājus gan agros rītos, gan vēlos vakaros – bāros, restorānos un kafejnīcās. Ēkas pārbūve ir lielisks piemērs materiālu un lietu otrreizējai izmantošanai, tās atjaunošanas procesu raksturo demokrātiska, estētiski pārdomāta un ētiski augstvērtīga pieeja vēsturiskā mantojuma atjaunošanai.

Brūzis „Manufaktūra" Rīgā, Brīvības gatvē 401C. Autori: SIA Sampling, Liene Jākobsone, Manten Devriendt.

Arhitektu veikums ļauj piedzīvot jaunu attieksmju un paņēmienu kopumu Latvijas industriālā mantojuma atjaunošanas kontekstā, te godāts arī nejaušais un neglītais. Ēka ar tās publisko funkciju ir būtisks pienesums Juglas apkaimei un tās identitātei, vakaros un nedēļas nogalēs aicinot pabūt kopā brūža „Manufaktūrā".

Kurzemē:

Liepājas Interjera muzejs Hoijeres kundzes viesnīcā Liepājā, Kungu ielā 24. Autori: SIA PS Pils projekts, Liesma Markova, Tatjana Toropova, Kārlis Rozenštrauhs, mākslas vēsturnieki Ina Līne un Dainis Bruģis.

Arhitektu degsmes, pārliecības par savu varēšanu un zināšanām un rūpīga darba rezultāts ir objekts, ko nevar nepamanīt. Krogs vienā no Liepājas senākajām ēkām atkal sagaida ceļotājus ar skābputru, vārītiem vēžiem un citiem gardumiem. Liepājas jaunajā Interjera muzejā uzburta krāšņa pasaule – vēl viens aizraujošs stāsts par to, kā varētu būt bijis.

Zinātnes un inovāciju centrs Vizium Rūpniecības ielā 2, Ventspilī. Autori: Audrius Ambrasas no Lietuvas arhitektu biroja UAB Ambrasas Architectu Biuras, būvprojekta vadītājs, autoruzraudzības grupas vadītājs Juris Poga no SIA Arhitekta J. Pogas biroja.

Ambiciozs un apjomīgs projekts, kas kļuvis par Ventspils jauno vietzīmi. Vizium vēsta bērniem un jauniešiem par zinātnes un tehnoloģiju sasniegumiem. Šim nolūkam arhitekts Didzis Jaunzems ir izveidojis ekspozīciju – laboratoriju pilsētu, kurā māca izglītībai tik svarīgās dabaszinātnes. Uz Vizium jumta atrodas terase, no kā paveras panorāmas skats pār pilsētu. Ēkā atrodas arī plaša kafejnīca ar savu terasi, tā pieejama arī ārpus zinātnes centra apmeklējuma.

Adatu fabrika Kuldīgā, Kalpaka ielā 4. Autori: SIA Zaigas Gailes birojs, Zaiga Gaile, Maija Putniņa-Gaile, Maija Strazdiņa.

Jauna kultūrvieta un kopienas centrs Kuldīgā, kur mājvietu radusi Latvijas Mākslas akadēmijas filiāle, izstāžu zāle, LIAA Kuldīgas biznesa inkubators un Digitālo inovāciju centrs. Vecpilsētas centrā lēnām atdzimst iepriekš novārtā pamesta slimnīcas teritorija. Tās pirmo atjaunoto ēku – Adatu fabriku, raksturo konceptuāli, funkcionāli un estētiski skaidri risinājumi.

Vidzemē

Ziedlejas Gaumaļos, Krimuldas pagastā, Siguldas novadā. Autori: SIA Open arhitektūra un dizains, Zane Tetere-Šulce, Beatrise Dzērve, Dace Bula, Zane Legzdiņa, Alvis Petrovskis, Eva Heidingere-Jukāma, Ģirts Runis no SIA Landshape.

Skaistums, jutekliskums un visu maņu atvēršana dabas klātbūtnei raksturo starptautiski atzīto labsajūtas un atpūtas vietu, kur, ap Spēka dārzu sapulcētas, Ziedleju apmeklētājiem spēku dod dažādas pirtis un to kaismīgie pirtnieki.

Latgalē

Daugavpils cietokšņa Inženierarsenāls Daugavpilī, Imperatora ielā 8. Autori: SIA REM PRO sadarbībā ar SIA Konvents, Ilze Ratniece, Pēteris Blūms. Pulvera noliktava (Martinsona māja) Daugavpilī, Nikolaja ielā 1. Autors SIA REM PRO, Ilze Ratniece.

Cieņa un mīlestība pret vēsturisko mantojumu raksturo arhitektu darbu, pārbūvējot un atjaunojot abas Daugavpils cietokšņa ēkas. Pamatīgā šaujampulvera arsenāla ēkas sienas tagad glabā Daugavpilī dzimušā keramiķa Pētera Martinsona darbus, vienlaikus Martinsona mājā apskatāma arī lieliska Ķīpsalas keramiķu darbu kolekcija. Rudenī durvis apmeklētājiem vērs Tehnikas un industriālā dizaina centrs „Inženierarsenāls". Tā monumentalitāte un eksponātu kolekcija ir jāredz katram.

Ekspozīcija „Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām" Lūznavas muižā, Pils ielā 8, Lūznavā, Lūznavas pagastā, Rēzeknes novadā. Koncepcijas un dizaina autors SIA Didzis Jaunzems Arhitektūra.

Muižas pagrabā, caur grūti pamanāmām durvīm, ieejam kāda inženiera domu telpā. Būtisks projekts, kas aktualizē novadam piederīgo personību saistību ar zinātnes un tehnikas sasniegumiem. Te redzam, cik dažāds var būt arhitekta darbs, jo Didzis Jaunzems, sadarbībā ar vēsturniekiem, ir arī ekspozīcijas satura autors.

Londonā

Izstāde Londonas Dizaina muzejā „Weird Sensation Feels Good", 224-238 Kensington High St., London W8 6AG, Apvienotā Karaliste. Autori: SIA ĒTER, Dagnija Smilga, Niklāvs Paegle, Kārlis Bērziņš, Mārtiņš Straks.

Ceļojums sensoro izjūtu pasaulē, ko raksturo arhitektu spēja domāt konceptuāli un racionāli vienlaikus, veidojot izteiksmīgu izstādes tektoniku un rosinot diskusijas par vidi un tās pieredzēšanu caur visām cilvēka maņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!