Nesen publiskoti ekspertu novērtējumi rāda, ka datornoziegumi visā pasaulē ļaundariem 2004. gadā devuši lielāku peļņu nekā narkotiku tirdzniecība. Viens no galvenajiem ļaundaru instrumentiem kibernoziegumu veikšanā ir datorvīrusi un citu veidu kaitīgās programmas. Pasaulē paliek arvien mazāk datoru, kuri nebūtu apgādāti ar dažādām aizsardzības sistēmām, piemēram antivīrusiem un ugunsmūriem, tāpēc primāru nozīmi iegūst šo līdzekļu spēja savlaicīgi būt gataviem atvairīt jaunākos draudus.
Ar pasaules vadošo antivīrusu ražotāju laboratoriju reaģēšanas laika mērījumiem jau vairāk nekā divus gadus nodarbojas Magdeburgas Universitātes un AV-Test GmbH kopīgais projekts AV-Test.org, kas ir viena no autoritatīvākajām antivīrusu testēšanas organizācijām pasaulē. Pirms dažām dienām ir kļuvuši zināmi pēdējie AV-Test.org dati, kuri atspoguļo vidējos laikus, cik ātri antivīrusu ražotāji ir reaģējuši uz virkni bīstamāko un izplatītāko kaitīgo kodu, piemēram Bagle, Mydoom, Mytob, Sober un citiem, 2005. gadā:

0 - 2 stundas – Kaspersky
2 - 4 stundas - BitDefender, Dr. Web, F-Secure, Norman, Sophos
4 - 6 stundas - AntiVir, Command, Ikarus, Trend Micro
6 - 8 stundas - F-Prot, Panda
8 - 10 stundas - AVG, Avast, eTrust-INO, McAfee, VirusBuster
10 - 12 stundas - Symantec (Norton)
12 - 14 stundas - neviens
14 - 16 stundas - neviens
16 - 18 stundas - neviens
18 - 20 stundas - eTrust-VET
Vairāk par 20 stundām – neviens

Kibernoziedzības uzplaukums izvirza arvien jaunas prasības IT drošības industrijai – šobrīd priekšplānā izvirzās drošības produktu raksturojumi, kas pirms dažiem gadiem bija otršķirīgi. Lai gan antivīrusu ražotāju vidējais reaģēšanas laiks uz jauniem apdraudējumiem ir tikai viens no antivīrusu produktu efektivitātes rādītājiem, tas šodien noteikti ierindojams pašu svarīgāko sarakstā, kas jāņem vērā visiem, sākot no mājas datoru lietotājiem līdz korporatīvo datorsistēmu administratoriem.

Papildus informācija:
Ranking Response Times for Anti-Virus Programs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!