Foto: Publicitātes foto
Ceļot var dažādi. Vieniem patīk to darīt kopā ar ģimeni, citiem – ar draugiem, citi savukārt izvēlas pavadīt laiku divatā ar savu otro pusīti. Tāpēc mēs esam izveidojuši trīs dažādus ceļojumu plānus, lai jūs varētu izbaudīt saturīgu un vienlaikus relaksējošu nedēļas nogali jebkurā kompānijā.

Ģimenes brīvdienas Valgas apriņķī

Kur nakšņot?

"Tervas Veemõnula" ir jaunākais Dienvidigaunijas ūdensparks un saunu centrs. Tā ir vieta, kur varēsi aizmirst visas rūpes un kopā ar ģimeni izbaudīt skaistos dabasskatus, ūdeni un pirtspriekus. "Veemõnula" ir ideāla vieta ģimenēm, jo viesnīcā ir pieejamas plašas istabas ģimenēm, kur visi var ērti satilpt. "Veemõnulu" ieskauj brīnišķīgs priežu mežs, kurā ierīkoti gan slēpošanas, gan velo, gan pastaigu maršruti.

Kur paēst?

Kafejnīca "Johanna" sāka darbību 2016. gada mājas kafejnīcu dienās, kad draugu kompānija nolēma izmēģināt savus spēkus. Šis vienreizējais pasākums tomēr pamazām izvērtās par ļoti labu biznesu. Šobrīd kafejnīca "Johanna" ir atvērta visu gadu un tajā pieejamas brīnumgardas mājas kūkas un citi kārumi. Šī ir vieta, kuru noteikti vērts apmeklēt.

Ko darīt, kurp doties?

  • Valgas Kara muzejs-tematiskais parks ir, iespējams, unikālākais muzejs un atrakciju parks visā Baltijā. Militārajā tematiskā parka muzejā ir aizraujoši eksponāti no visām militārajām nozarēm. Apskatāma militārā un bruņutehnika, tanks, mežabrāļu bunkurs, Igaunijas lielākā ieroču kolekcija u. c. Turklāt drošās šaušanas simulators sniedz iespēju vingrināties gan jauniešiem, gan viņu vecākiem un vecvecākiem, kurus interesē šaušanas sports.
  • Sangastes pils un Sangastes muižas staļļa piedzīvojumu centrs piedāvā lieliskas aktivitātes visai ģimenei. Tur var pavadīt visu dienu! Stallis ir viena no Sangastes muižas ēkām, kas ir atjaunota par apmeklētāju centru. Šeit apskatāma interaktīva izstāde, kurā vairāk nekā 50 eksponātu stāsta par 19. gadsimta zinātnes brīnumiem un Sangastes pils saimnieku grāfu Bergu, aicinot ceļot uz 100 gadu un vēl senāku pagātni.

Arī pašā Sangastes pilī ir, ko redzēt. Pilī var apskatīt gotiskā stila vestibilu, krāšņās balles zāles pirmajā stāvā un angļu stila medību zāli. Otrajā stāvā atrodas bibliotēka, kurā daļa mēbeļu saglabājušās, un rudzu istaba – kādreizējā biljarda zāle, kur tagad pie sienām apskatāma izstāde par muižas kunga un pils celtnieka Frīdriha Georga Magnusa fon Berga dzīvi un rudzu audzēšanu; caur trešo stāvu var sasniegt skatu torni. Aiz pils atrodas arī krāšņs dendrārijs, kur var pastaigāties un baudīt dabas skaistumu.

Ar draugiem uz Verumā

Kur nakšņot?

Dienvidigaunijā, priežu mežu un ezeru ieskauts, jūs gaida brīnumjaukais un mājīgais Kubija hotelis-dabas spa, kur var baudīt gan dabas skaistumu un mieru, gan draugu kompāniju. Kubijā visi kopā varēsiet rast saskaņu ar dabu un cits ar citu.

Kur paēst?

"Suure Muna" kafejnīca-restorāns atrodas Hānjā, Lielā Munameģa pakājē. Ēdiens tur tiek gatavots no vietējiem, galvenokārt Veru apriņķī audzētiem produktiem. Ēdienkartē ietilpst vietējās uzkodas, uz vietas gatavoti ravioli un makaroni, salāti, liellopa gaļa, jēra gaļa un medījumi. Desertā ir pieejamas kūkas un konditorejas izstrādājumi. Papildus gardajam ēdienam ievērības cienīgs ir arī interjers. Noteikti jāapmeklē diskotualete kafejnīcas "Suure Muna" otrajā stāvā, kas pati par sevi ir atrakcija.

Ko darīt, kurp doties?

  • Vispirms, protams, uz Munameģi! Lielā Munameģa skatu tornis ir augstākā virsotne Baltijā. No skatu torņa skaidrā laikā var redzēt līdz pat 50 km rādiusā. Skatu tornis celts 1939. gadā, tā augstums ir 29,1 m. No torņa redzama arī "Vana-Võromaa": ar ezeriem un pakalniem cita no citas atdalītas viensētas.
  • Rõuges skatu torņa Pesapuu augstums ir 30 metri, un tā izskats atgādina koku ar divām putnu ligzdām. Pesapuu jeb Ligzdu tornis piesaista aci ne tikai dienā, bet arī naktī, kad torni un torņa virsotni vainagojošo "zelta olu" izgaismo dažādu krāsu gaismiņas. No torņa augšas paveras gleznaini skati uz "Ööbikuoru" un skaisto Veru apriņķi.
  • Veru centrālais laukums ir viens no savdabīgākajiem pilsētas laukumiem Igaunijā. Šis laukums ir Veru vēsturiskā sirds, ko ieskauj citas interesantas apskates vietas, piemēram, Rīgimaja (1938), Katarīnas luterāņu baznīca (1793), ģimnāzijas ēka (vecākā pilsētas ēka, 18. gs.), ugunsdzēsēju nams (1900), Jekaterinas apustuliskā baznīca (1804), kā arī bankas ēka (1938).
  • Vastselīnas cietoksnis ir pasakaina, leģendām apvīta vieta, kur, valdzinošas dabas ieskautas, atrodas 14. gadsimta cietokšņa drupas un svētvieta, viduslaiku ciemats un Svētceļnieku nams, muižas parks, pārgājienu takas, kā arī nelielā, omulīgā Tēlistes kapela.

Romantiska atpūta Pelvas apriņķī

Kur nakšņot?

"Mullimaja" Ahjas upes krastā ir īpaša vieta, kur pavadīt laiku divatā. "Mullimāja" būtībā ir telts ar grīdu, kuras jumts un viena siena ir caurspīdīgi. Tādā veidā iespējams izbaudīt to sajūtu, ka atrodies meža vidū, upes krastā un esi dabas daļa. Tā ir iespēja baudīt dabasskatus, vienlaikus atpūšoties ērtā gultā!

Kur paēst?

"Maa gurmee" mājas restorāns katru nedēļas nogali pārsteidz ar jaunu ēdienkarti, un tās pagatavošanas pamatā ir vietējās izejvielas. Mājas restorāna saimniece augstu vērtē tīras un kvalitatīvas izejvielas, kas tiek izmantotas, lai iedzīvinātu senās receptes. Reizēm senču ēšanas paradumus caurvij arī mūsdienu tendences, un gardais ēdiens viesiem tiek pasniegts personīgi.

Kurp doties, ko darīt?

  • "Suur Taevaskoda" jeb Lielā Debesu kamera ir viens no skaistākajiem dabas objektiem Dienvidigaunijā un lieliska vieta romantiskai pastaigai. Tur ir patīkami atpūsties visu gadu, baudīt mieru un dabas skaņas, sarīkot pikniku un uzzināt aizraujošas leģendas par Taevaskoda tapšanu.
  • Mustamõisa jeb Melnās muižas zirgi pa skaistajām Pelvamā ainavām aizvedīs uz svēto Debesu kameru, pa filmas "Pēdējā relikvija" takām, aizraujošo "Mõtsküla" mežu un maģisko Akstes skudru valstību. Iespējamas gan izjādes, gan braucieni ar kamanām vai pajūgiem.
  • Apmeklējot Moostes muižu, varēsiet iepazīt gandrīz pilnībā atjaunoto vēsturisko muižas kompleksu. Piemēram, kādreizējā govju kūts tapusi par Dienvidaustrumigaunijas lielāko koncertzāli "Folgikoda", savukārt skaistajā laukakmeņu ēkā iekārtota arī omulīga viesu māja. Jums patiks Villakoja jeb vilnas darbnīcas rokdarbu veikaliņš, tāpat kā agrākās pienotavas ēkā ierīkotais ekskluzīvais SPA.

Moostes Degvīna fabrikas ēkā ir ierīkota ērta naktsmītne un ekskluzīvākais restorāns Dienvidaustrumigaunijā, kur var nobaudīt gardus vietējos ēdienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!