- Aleksandr, īsumā aprakstiet savus iespaidus par atpūtas iespējām Maldivu salās!?

- Kosmoss – izdvesa Aleksandrs, un nedaudz paklusējis piebilda: - Jūs esat redzējis Bounty reklāmu? Tas laikam ir filmēts tur. Citas tādas vietas laikam uz Zemes vairāk nav.

- Kāpēc Jūs izvēlējāties tieši Maldivu salas?

- Man viens paziņa no Latvijas tur strādā par daivinga instruktoru. Viņš tad mani arī uzaicināja aizbraukt atpūsties.

- Vai sen nodarbojaties ar daivingu?

- Neesmu profesionālis, bet pāris gadus atpakaļ ar draugiem nirām Indijas okeānā, ieraudzīju citu pasauli, un no tā brīža, kad vien ir iespēja, vienmēr cenšos izmantot šo iespēju.

- Kā Jums patīk daivings Maldivu salās?

- Daivings tur ir vienkārši fantastisks – var zaudēt galvu! Pirmkārt, tur visas salas atrodas uz koraļļu rifiem, ūdens ir nedabiski zils. Kad skaties reklāmu pa TV, un redzi tik skaistu ūdeni – pat neticas, ka dabā tāds ir sastopams. Kad tu atbrauc uz Maldīvu salām, tad uzreiz saproti, ka dzīve mēdz būt ļoti krāsaina, pat krāšņa. Lūk, es izlidoju no Frankfurtes nomāktā garastāvoklī, pavadīju lidmašīnā vairāk kā 10 stundas embrija pozā. Pa kreisi sēdēja divi ķīnieši, kuri 24 stundu garumā ņirdza, bet pa labi pamatīgs „aromātisks„ nēģeris.

Līdz piezemēšanās brīdim Malē (Maldivu galvaspilsēta, atrodas uz vislielākās arhipelāga salas), es gandrīz kļuvu par rasistu. Izkāpu no lidmašīnas nikns un noguris. Tur mani sagaidīja tūrisma aģentūras pārstāvis un iesēdināja hidroplānā. Pēc 3 minūtēm, kad no 400 metru augstuma es ieraudzīju, kur esmu nokļuvis! Skatoties uz šīm salām, delfīnu bariem, kaitingistu pūļiem, ūdens zilgmi –es aizmirsu par savām „ciešanām”. Ja Jūs mani nebūtu uzaicinājuši uz interviju, varbūt pat to visu arī neatcerētos. To, ko tu izjūti tur, to nav iespējams izteikt vārdos, emociju spēks ir salīdzināms ar mīlestības jūtām. Ja brauksiet uz Maldīvu salām, palūdziet, lai Jūs uz turieni neved ar kuteri, bet gan ar hidroplānu, tad, starp citu, nevajadzēs vēlāk ņemt aeroekskursiju.

- Vai sajūtas nezūd tad, kad sāc tērēt naudu? Mūsu sarunu biedrs iesmejas, ieliekot cukura graudiņu kafijā. Iemalkojot kafijas malku, viņš atbildēja.

- Tur naudai nav tāda nozīme, kāda tai ir pie mums. Skaidru naudu man paprasīja tikai vienu reizi. Tad, kad tu atbrauc, pirmkārt, pārbauda personīgos alkohola krājumus, īpaši krieviem, viņiem var pat pārbaudīt sulas paku – tādi ir noteikumi. Otrkārt, tev iedod kartiņu, kuru vari nēsāt šortos vai apliktu ap roku. Ar šo kartiņu Maldivu salās var visu – norēķināties par daivingu, par makšķerēšanu okeānā, par taizemiešu masāžu, par dzērieniem bārā, par iedeguma krēmu, par vakariņām restorānā un zemūdens medībām. Galvenais ir neaizrauties! Kad reģistratūrā tevi pieved pie „barjeras”, divi veči paņem tevi aiz rokām, administrators paziņo rēķinu, tu noģībsti, tevi pieceļ kājās, pieved tuvāk, viegli papliķē pa vaigiem, un, kad pēc 2 minūtēm tu atjēdzies, tad tev to nolasa vēlreiz – pa zilbēm. Nācās aizņemties no drauga... – mans sarunu biedrs atkal smejas.

Atturīgi smaida Anna - tūrisma aģentūras Ultra Travel menedžere. Nolemju pajokot.

- Vai tiešām tu tik daudz naudas iztērēji par masāžām? Tagad visi skaļi smejamies, pat Anna, un visi pārējie „pieredzes bagātie tūristi”, kuri šodien sanākuši savas aģentūras ofisā, lai pastāstītu mums par to, kur katrs ir bijis.

- Ziniet, es to tā arī nesapratu. Naudu līdzi paņēmu pietiekoši. Par 500 dolāriem uz turieni neaizbrauksi. Man bija ceļazīme „all inclusive”, tā kā par ēdienu nebija jātērējas, maksāju tikai par ekstrēmām izklaidēm.

- Vai ir vēlme aizbraukt uz turieni vēl kādu reizi? - Es to noteikti darīšu. Tik atdošu parādu draugam un braukšu. - Vai tiešām viss tur ir tik ļoti dārgs? - Nu nē, viss jau nav tik traki - es taču tur atpūtos pēc pilnas programmas. Ja pa dienu nezvejo barakudas no jahtas, kas peld ar ātrumu 60 km stundā, apdzenot ārprātīgu lidojošo zivju baru, vakarā nevizinies ar kuteri no salas uz salu, neapmeklē vietējos restorānus un diskotēkas, nedzer viskiju ar kolu, bet tikai kolu, neiegremdējies okeānā katru dienu pie rifiem, lai skatītos murēnas un krāšņas zivtiņas, bet tā vietā izvēlies gulēt uz koraļbaltām smiltīm zem palmu lapām, padzeroties pārsista kokosa staipīgo sulu, tad var iztikt ar mazākiem naudas līdzekļiem. Ja Jūs braucat atpūsties, tad paredzat budžetu, no kura esat gatavi šķirties, plus nelielu rezervi, un nebaidāties šo naudu iztērēt savai atpūtai. Man ne katru gadu izdodas aizbraukt kārtīgi atpūsties, tāpēc, ja braucu atpūsties, tad tā, lai pēc tam par ceļojumu ir ko atcerēties! Vēl interesantāk ir ceļot kopā ar draugiem!

Sarunā iesaistās Anna. - Mums patīk, ja klientam, kurš atnāk pie mums ir konkrēts mērķis un viņš zina, piemēram, ka vēlas atpūsties konkrētā valstī, ka viņam ir vajadzīgi noteikti dzīvošanas apstākļi, un viņam ir tikai divas nedēļas atvaļinājums, kuru viņš vēlas pavadīt kopā ar ģimeni, tāpēc viņam ir vajadzīga programma gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ar šādiem cilvēkiem strādāt ir vieglāk, grib Kubu – būs Kuba, grib daivingu – būs daivings, ir lieks tūkstotis dolāru priekš speciālas programmas – uguņošanai Safari vai pārsteigumam mīļotajai meitenei gaisa balonā virs okeāna – nodrošināsim. Mēs necenšamies klientam piedāvāt standartvariantus un ātrāk aizsūtīt ceļojumā. Atnāksiet, pie kafijas tasītes pastāstīsiet, kā un kur vēlaties atpūsties, ar kādu summu rēķināties – būs varianti gan par 300 latiem, gan par tūkstot latiem.

Lai arī kā man vēl gribējās uzzināt vairāk par Maldīvu salām, tomēr ciemos pie Ultra Travel, izņemot Aleksandru, bija vēl vairāki interesanti cilvēki, kuri dalījās savos iespaidos par ceļojumu uz Ēģipti un Turciju, tomēr šajā rakstā es apstāšos pie Daigas stāsta, kura tikai pirms mēneša atbrauca no Islandes. Kontrastains salīdzinājums dažādu atpūtas veidu cienītājiem. Ko mums pastāstīs inteliģenta izskata sieviete, kura jau 6 reizes pēc kārtas savu vasaras atvaļinājumu pavada Islandē?

Īsa uzziņa par Islandi: Islande – tā ir Rietumeiropas valsts ar vistālāk uz ziemeļiem novietoto galvaspilsētu pasaulē, kura fantastiski valdzina ar mūsu planētai neraksturīgu dabu, viesmīlību un atsaucīgiem cilvēkiem. Nekur citur uz zemeslodes varenie zemes spēki sevi tā neizrāda. Ceļotājus piesaista vulkāni, ledāji, geizeri, dabīgie karstavoti, piesnigušas kalnu virsotnes, milzīgie lavas lauki, dabīgie ūdenskritumi un ziemeļblāzmas. Izroboto krasta līniju ar neskaitāmiem fjordiem un klintīm ir iecienījuši dažādu sugu putni. Neskatoties uz skarbo nosaukumu, Islandei patiesībā raksturīgs diezgan maigs klimats, ko nodrošina ne vien siltā Golfa straume, bet arī siltie pazemes avoti. Galvaspilsēta: Reikjavika

- Daiga, kāpēc Jūs jau sesto reizi izvēlējāties Islandi, vai Jums tur dzīvo radinieki? - Radinieku man tur nav, toties draugu un paziņu – ļoti daudz. Pirmo reizi uz Islandi es aizbraucu mācīties, studēt islandiešu valodu, bet pēc tam iemīlēju šo valsti, kura ir tīra, mežonīga un pirmatnēja.

Daba tur ir pilnīgi citāda, piemēram, koku ir ļoti maz un tie ir ļoti zemi, šai sakarā islandieši joko: „Ja esi nomaldījies Islandes mežā, vienkārši piecelies kājās.” Toties pie geizeriem izbūvētās siltumnīcās bez ābelēm un bumbierkokiem aug arī palmas, tādēļ Islandē var nopirkt tur pat izaudzētus banānus, persikus un dažādus citus tropiskos augļus.

- Vai vasaru negribējāt izbaudīt tomēr kādā siltākā vietā? - Kāpēc Jūs domājat, ka Islandē ir tikai briesmīgs aukstums? – iebilst Daiga, tur vasarā arī var staigāt šortos un T-kreklā, tur tāpat kā pie mums nedēļu var līt lietus. Tiesa, stipri vēji tur pūš ievērojami biežāk. Dienas laikā laikapstākļi var mainīties trīsreiz, tāpēc līdzi jāņem papildus apģērbs jebkuriem laika apstākļiem.

- Un tomēr, kas Jums šķiet tik īpašs Islandē, kapēc Jūs tā esat iemīļojusi šo zemi? - Man laikam tāds raksturs, ka man patīk neskarta daba, klintis, mīkstas, maigas sūnas un ūdenskritumi. Reizēm, uzkāpjot kalnā, var atrast vietiņu, kur šķiet cilvēks nav spēris savu kāju, tālumā izklājusies jūra un sejā pūš vējš. Ja ir auksti, apsēdies uz zemes, tā ir silta, tu saplūsti ar dabu, rodas iekšējs sirdsmiers, man šī romantika patīk vairāk par palmu salām – lai neaizvainotu, Daiga labestīgi paskatījās uz iepriekšējo stāstītāju un piebilda - es laikam tomēr sirdī esmu Ziemeļniece.

- Ko jūs rekomendētu tiem, kuri pirmo reizi brauks uz Islandi? - Nekādā gadījumā neņemiet līdzi lietussargu, tur to var izmanto vienīgi kā aksesuāru (Islandē lietussargu es redzēju tikai vienreiz - kādai Reikjavikas dāmītei), no īsta Islandes lietus tas nespēj glābt, jo, pateicoties stipram vējam, lietus līst gandrīz horizontālā virzienā, tādēļ noteikti jānodrošinās ar vējjaku vai lietus mēteli, kuram ir kapuce. Ja Jūs brauksiet tagad, biezu džemperu vietā labāk paņemiet vairākus plānus, ko vajadzības gadījumā var uzvilkt vienu otram virsū, bet galvenais neaizmirstiet bez siltām drēbēm līdzi paņemt arī peldkostīmu.

- Peldkostīmu? - Jā. - Lai peldētos geizeros? - Protams, džakuzi ar tiem pat salīdzināt nevar. Arī koplietošanas baseinu tur ir ļoti daudz. Par 2 latiem var izpeldēties līdz apnikumam, ja līdz geizeram nav spēka aiziet.

- Esmu dzirdējis, ka Islandē viss ir ļoti dārgi. Vai tas tā tiešām ir? - Jā, tas tiesa – dārgi ir gan produkti, gan alkohols. Tāpēc, Reikjavikas lidostā, apmeklējiet tax-free veikalu. Nodrošinieties ar pārtiku pamatīgi. Īpaši, ja nomāsiet mašīnu, un plānojat atpūsties pie dabas viesu namiņā vai teltīs.

- Nomājāt mašīnu? - Nācās, bet ne uz ilgu laiku. Parasti, man ir universālā biļete uz visiem autobusiem galvenajos valsts maršrutos. Šajā braucienā, es pirmo reizi braucu ar Ultra Travel, un biļetes neizmaksāja dārgi - brauciens turp un atpakaļ izmaksāja tikai 150 latu, laikam tāpēc arī šoreiz atļāvos nomāt mašīnu. - Cik par lidojumu Jūs pirms tam maksājāt? - 400 latu vai vairāk. Es paskatījos uz tūrisma menedžeri. Viņas acīs staroja triumfs.

- Vai lidmašīnas neatšķīrās? – gribēju noskaidrot, kur ir atšķirība. - Lidmašīna kā lidmašīna, tāda pati kā visas.

Anna, neizturot manu aizraušanos ar šo jautājumu, iejaucas: - Es atkārtošos, ja Jūs plānojat savu atpūtu, un zināt kur un kad Jūs gribat braukt, tad jebkurai tūrisma aģentūrai ir vieglāk piemeklēt visizdevīgāko piedāvājumu. Es šajā biznesā strādāju jau vairākus gadus, un mūsu kompānijai ir stabili partneri visā pasaulē, tāpēc var droši apgalvot, ka par vienu un to pašu naudas summu var sanākt ļoti dažādi ceļojumi.

Tiešām, aprunājoties ar Ultra Travel klientiem, kuri pastāstīja par saviem ceļojumu iespaidiem dažādās valstīs, es sapratu vienu – atpūta var būt gan savlaicīgi saplānota, gan arī spontāna, kad tu jau nākošajā dienā kopā ar draugiem dodies ceļojumā uz Turciju, bet dažādu likstu gadījumā, teiksim, ja nokavē lidmašīnu, vai apmaldies Stambulā, galvenais ir lai būtu stabila un droša tūrisma aģentūra, kurai var piezvanīt jebkurā laikā. Tavs tūrisma menedžeris atrisinās visas tavas problēmas – ja tik telefons ir pa rokai!

Jums blakus ir telefons? Laiks un līdzekļi ļauj? Šefs ļauj doties atvaļinājumā? Piezvaniet, satiksimies, varianti ir vienmēr!

SIA ULTRA TRAVEL: Tel.: 7315112, 7315115, GSM: 9351431, e-pasts: info@ultratravel.lv, www.ultratravel.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!