Foto: Publicitātes foto
Nav tāda bērna, kas izaudzis bez pušumiem vai sasitumiem. Vecāku pienākums ir pasargāt savu bērnu no smagiem ievainojumiem un slimībām. Rīgas 1. slimnīcas bērnu ķirurgs Marina Pegasova stāsta par traumu gūšanas riskiem, un ko darīt, ja bērns jau ir cietis.

Kad ir vēlams apmeklēt ķirurgu?

Bērnu ķirurga kompetencē ir jaundzimušo, bērnu un pusaudžu orgānu iedzimtu anomāliju un ķirurģisko slimību, kā arī nekomplicētu traumatisku bojājumu diagnostika, ārstēšana.

Pirmo reizi bērns jāatved uz apskati pie ķirurga aptuveni viena mēneša vecumā.

Speciālists pārbaudīs gūžas locītavas, iztaustīs vēderu, lai izslēgtu cirkšņa un nabas trūces. Zēniem rūpīgi pārbaudīs dzimumorgānus – vai sēklinieki noslīdējuši sēklinieku maisiņā, vai nav šķidrums uzkrājies starp sēklinieku maisiņa apvalkiem, vai nav urīnizvadkanāla ārējas atveres nobīde.

Svarīgi: kriptorhisma (sēklinieku nenoslīdēšana maisiņā) ir svarīga pirmajos dzīves gados. Bet gūžas locītavas displāzijas ārstēšanā ir svarīgi pirmie dzīves mēneši, jo tad var izārstēt bez operācijas.

Profilaktiski bērns jāpārbauda, pirms dodas uz bērnudārzu un skolu, kad tiek veikta stājas pārbaude.

Svarīgi: tāda patoloģija kā nabas trūce netiek operēta līdz skolas vecumam.

Vai jāpievērš uzmanība sāpēm vēderā?

Bērniem vēders sāp bieži. Tas var liecināt par zarnu vīrusu vai koliku, bet var būt kaut kas nopietns, piemēram, zarnu samešanās vai apendicīts. Simptomi, kuri brīdina par nopietnām problēmām:

  • sāpes ar tendenci palielināties;
  • vemšana;
  • temperatūra;
  • vājums;
  • asinis fēcēs

Svarīgi: zīdaiņiem, kuriem tiek uzsākta piebarošana, reti, bet iespējama zarnu invaginācija — vienas zarnas daļas iespiešanās otrā. Zarnu invaginācijas gadījumā nepieciešama ātra operatīva ārstēšana.

Kāpēc zīdaiņus nevar pārtīt... uz veļas mašīnas?

Smagas traumas zīdaiņi var iegūt, krītot no pārtinamā galdiņa vai citas virsmas, kas tiek izmantota šiem mērķiem. Zīdaiņi, kas vēl nevar apgriezties, laikā, kamēr pieaugušais ir novērsies, var noslīdēt uz grīdas. Bet ja grīdas ir flīzētas...

Svarīgi: visdrošākā vieta kur atstāt bērnu, ja mamma ir nolēmusi uz brīdi aiziet, – ir grīda. Nav jābaidās no tā, ka tā nav sterila. Toties no tās nevar nokrist.

Pirmās vizītes laikā ķirurgs vienmēr informē jaunās māmiņas par to, kā pasargāt bērnu no traumām.

Vai galvas traumas vienmēr ir bīstamas?

Traumatiskākais vecums ir bērniem, kas tikko sākuši staigāt un iepazīt pasauli. Pāršķelt uzaci mazulis var, atsitoties pat pret mīkstu dīvāna stūri, bet piesardzības pasākumu nekad nevar būt par daudz. Mazulim ir bīstami sadzīves ierīču karājošies vadi, galdauti, krūzes ar karstiem dzērieniem, kas atstātas uz galdu malām, rozetes.

Simptomi, kuriem jāpievērš uzmanība, ja bērns ir nokritis un sasities:

  • stipras sāpes;
  • vemšana un slikta dūša;
  • mīksta hematoma uz galvas;
  • apziņas un uzvedības traucējumi.

Svarīgi: dažreiz bērni gūst traumas pieaugušo neuzmanības dēļ. Periodiski es pieņemu bērnus ar dažādām grieztām un plēstām brūcēm, kas gūtas uz ielas pamestas sasistas pudeles dēļ.

Vai traumas ir atkarīgas no sezonas? Vai tās mainās ar vecumu?

Traumas gan ziemā, gan vasarā ir viena veida, mainās tikai to gūšanas veids. Vasarā bieži par pacientiem kļūst velosipēdisti, skrituļslidotāji, tie, kas neveiksmīgi lēkāja pa batutu. Ziemā traumas gūst slidotāji, slēpotāji, snovbordisti.

Pusaudži bieži gūst traumas treniņos un sporta stundās – tie ir lūzumi, roku, kāju, pirkstu sasitumi un lūzumi izmežģījumi.

Reizēm vecāki ilgstoši nepievērš uzmanību augoņiem, ādas bojājumiem vai iekaisušām strutainām pinnēm uz bērna ķermeņa. Tādos gadījumos ārstēšanai būs jālieto antibiotikas, bet reizēm jāveic nelielas ķirurģiskas manipulācijas. Rīgas 1.slimnīcā bērnu ķirurgs operē arī papilomas, dermālas cistas un lipomas.

Baterijas, tabletes, monētas un polietilēns. Ar ko tie ir bīstami?

Par bīstamas traumas cēloni var kļūt nekvalitatīva vai bērna vecumam nepiemērota rotaļlieta. Tikai 2015. un 2016. gados slimnīcās nokļuvuši 139 bērni ar svešķermeņiem gremošanas sistēmas orgānos, un 11% gadījumu tās bija baterijas.

Daudzos izstrādājumos – muzikālajos telefonos, dejojošajos dzīvnieciņos un rotaļu mašīnās ir mazas baterijas, kas nav lielākas par tableti. Ja bērns norīs tādu bateriju, viņš var iet bojā. Tikpat bīstami ir arī celofāna maisiņi un saplēsti gaisa baloni.

Bīstamas ir arī rotaļlietas, kas satur sīkas detaļas. Labi, ja nemanīti norītu "Lego" fragmentu vai rotaļu mašīnas ritentiņu vecāki vēlāk atradīs neizmainītā veidā bērna podiņā. Bet var būt arī tā, ka detaļa iekļūst elpceļos vai traumē mazuļa gremošanas orgānus.

Tablešu, kas ir atstātas bērna redzeslokā, kaitīgums ir acīmredzams. Mazuļus vilina košs iepakojums un krāsainas bumbiņas, pat ja tās ir rūgtas. Ārsti veiksmīgi iemācījušies izņemt no bērnu kuņģiem norītās monētas – tās izņem ar fibrogastroskopijas palīdzību, izmantojot magnētu. Ja priekšmets ir mazs, tad visbiežāk gaida, kad tas izies ārā dabīgā ceļā. Bet vienmēr drošāk šādos gadījumos konsultēties ar ārstu.

Svarīgi: jebkura rotaļlieta, kas var tikt ievietota bērna mutē, ar diametru, kas ir mazāks par 4,4 cm, nedrīkst nokļūt bērna rokās, ja viņš ir jaunāks par 5 gadiem.

Kāda veida ķirurģisku palīdzību var saņemt bērni Rīgas 1.slimnīcā?

Ķirurga konsultācija bērniem ir valsts apmaksāts pakalpojums, tāpat kā rentgena izmeklējums, ģipša uzlikšana, augoņu operācija vai zāļu izrakstīšana streptodermijas gadījumā. Operācijas kriptorhisma gadījumā, lipomas ekstirpācijas operācija, kā arī cirkšņa vai nabas trūces ķirurģiska ārstēšana ir maksas pakalpojumi.

Bērnu ķirurgs Marina Pegasova pieņem "Šarlotes" poliklīnikā. Pierakstīties uz vizīti var, zvanot uz reģistratūru, pa tālruni 67366323 vai tiešsaistē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!