Foto: Publicitātes foto

Pirmais ēters, lasot ziņas 15 tūkstošu lielai auditorijai, pirmā publikācija pētnieciskās žurnālistikas izdevumā, drīz arī pirmais augstākās izglītības diploms – Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju programmas Žurnālistika 3. kursa studente Krista Andersone šajā studiju gadā daudz notikumu piedzīvojusi pirmoreiz, tostarp arī pirmo startu kā stūrmane rallijkrosā. Iespējams, tieši autosportā izkoptā precizitāte un reaģētspēja stresa pilnos apstākļos pielikusi punktu uz "i" Kristas trīs studiju gados smeltajām prasmēm un zināšanām, norūdot jauno žurnālisti viņas sapņu profesijai.

"Uztraukums sākumā ir baiss – cilvēks pie stūres uz tevi pilnībā paļaujas, spiediens ir milzīgs! Taču man patīk ātrums, adrenalīns un izaicinājumi," smejas Krista. Līdzīgi bijis ar pirmajām Latvijas Radio Pieci ēterā lasītajām ziņām – lai arī darbs pie radiopults bija izmēģināts gan RSU studentu radio, gan radio Pieci raidījumā Domnīca, tiešraide nacionālajā medijā bijis kas pilnīgi cits. Jau tagad viņa zina, ka pie radio neapstāsies, un kā nākamo pieturpunktu savā žurnālistes karjerā saredz darbu televīzijā.

Līdzīgi kā RSU topošajiem mediķiem, kas reanimēšanas prasmes vispirms izkopj uz simulatora īpašā tehnoloģiju centrā, arī sociālo zinātņu studentiem izveidota vide, kur vingrināties, nebaidoties no kļūdām. Šo aktuālo prasmju izkopšana ļauj žurnālistikas, fotogrāfijas, multimediju, sabiedrisko attiecību un citu jomu absolventiem ātri noorientēties un atrast darba tirgū īsto vietu sava potenciāla īstenošanai, uzsver Komunikācijas fakultātes dekāne profesore Anda Rožukalne. Tāpat kā kursabiedri, arī Krista studiju laikā iemēģināja roku gan interneta medijos, gan radiožurnālistikā un drukātajā izdevumā – pētnieciskajā žurnālā Inquisitio, kur Krista ar studiju biedrenēm pētīja Latvijas influenceru jeb iedvesmotāju iespējas nopelnīt.

Viņu secinājums – kvalitatīvs iedvesmotāju mārketings Instagram, YouTube vai citviet Latvijā var pastāvēt hobija līmenī; tik daudz, lai nodrošinātu sevi pilnībā, ar šo nodarbi nenopelnīsi. Arī Krista aicinājumus vadīt piedzīvojumu pilnu dzīvi saviem Instagram sekotājiem atstās kā vaļasprieku. Ne tik daudz tamdēļ, ka perspektīvas nopelnīt kā influencerim Latvijā ir nelielas, bet galvenokārt tādēļ, ka lielāku gandarījumu viņai sagādā žurnālistika. "Pateicoties šai profesijai ik dienu varu iepazīt jaunus cilvēkus. Katra mana darba diena atšķiras no iepriekšējās un tas sniedz milzu baudījumu!"

Pirmie sociālo zinātņu studenti Rīgas Stradiņa universitātē iestājās pirms 20 gadiem, un šajā laikā augstskolu absolvējuši vairāk nekā 5000 žurnālisti, politologi, juristi, sociologi, kā arī komunikācijas, uzņēmējdarbības, mārketinga un multimediju speciālisti. Jaunieši studē nelielās grupās pēc moduļu principa, kur viena priekšmeta apguve ilgst no viena līdz trim mēnešiem un pārbaudījumi jākārto katra priekšmeta noslēgumā, ne sesijās. Sajūtu ziņā RSU ir kā Rietumeiropas augstskolās, jo teju katrs ceturtais students ir no Vācijas, Skandināvijas, Itālijas, Izraēlas un ASV. Vairāk par RSU sociālo zinātņu studijām lasi augstskolas mājaslapā: rsu.lv/socialaszinatnes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!