Foto: Publicitātes foto

Pirms trim gadiem, esot uz komandtiltiņa Karību jūrā, Latvijas Jūras akadēmijas students Artūrs Šakurovs izlēma par strauju kursa maiņu – ne kuģim, bet saviem nākotnes plāniem. Likt punktu studijām kuģa vadības programmā bija izsvērts lēmums, un šodien, būdams vien pāris nedēļu attālumā no izlaiduma Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) bakalaura studiju programmā Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas, viņš novērtē savas starptautisko ūdeņu navigācijas prasmes – gan tās, ko viņam sniedza jūrniecība, gan ārpolitikas un diplomātijas studijās gūtās.

"Negribu teikt nevienu sliktu vārdu par jūrniecību, studijas šajā jomā man daudz sniegušas. Taču jau otrā studiju gada laikā sāku šaubīties, vai šī ir mana īstā profesija. Dzīve uz kuģa no vienas puses nozīmē piedzīvojumus, sniedz kontaktus visā pasaulē, bet no otras puses man tā šķita pārāk viendabīga – ik dienu tu iznāc uz komandtiltiņa, kur redzi vai nu zilas debesis un pelēku jūru vai otrādi," stāsta Artūrs. Viņu jau vidusskolā izteikti saistījusi vēsture un politoloģija, taču pēc 12. klases Artūrs tomēr kopā ar vairākiem skolas biedriem startējis jūrniecības virzienā, kas šķita pareizāka izvēle. "Pēc neveiksmīgās pieredzes skaidri sapratu, ka jāmācās ir tikai tas, kas padodas un interesē. Ja ir sajūta, ka nav īstais, vienmēr var kaut ko mainīt. Šo trīs gadu laikā esmu daudz apguvis, un jūtos savā īstajā vietā."

Brīdi pirms bakalaura darba iesniegšanas

Patlaban Artūrs "kuģo" Dienvidķīnas jūrā – tā ir viņa bakalaura darba fokusā. Šis stratēģiski svarīgais reģions uz pasaules kartes jauno politologu saista, jo tur saduras Ķīnas un ASV ekonomiskās un drošības politikas intereses. Šajos trīs gados viņš starptautiskās attiecības iepazinis gan lekcijās un nodarbībās, kur arī izspēlētas starptautisku sarunu simulācijas spēles, gan dodoties studiju braucienā pie Eiropas Parlamenta deputātiem Briselē. Studiju praksi Artūrs izgājis Rīgas domes Ārlietu pārvaldē, kur pārliecinājies, ka Stradiņu rūdījums nav mīts – augstskolā izkoptā prasme raiti un kvalitatīvi analizēt lielu informācijas gūzmu ļāva paveikt uzticētos uzdevumus stipri ātrāk par iedotajiem termiņiem.

Studiju vizītē Eiropas Parlamentā

Artūrs nebija domājis, ka zināšanas diplomātijā lielā mērā palīdzēs arī viņa otrā nodarbē – futbolā. Kopš sešu gadu vecuma viņš bijis laukumā kā spēlētājs, bet jau kopš 13 gadu vecuma tiesājis spēles.

Latvijas futbola virslīgas spēle

Pērn debitējis kā Latvijas futbola Virslīgas tiesnesis, Artūrs saka – tiesnesim jābūt diplomātam, kas spēj rast vienu valodu gan ar spēlētājiem, gan treneriem. "Vienā no studiju kursiem mums bija jāanalizē noteiktas personības uz starptautiskās politiskās skatuves, lai secinātu, kāda komunikācija ar viņiem būtu efektīvākā – es visu laiku pieķeru sevi izmantojam šīs un citas studijās gūtās zināšanas gan futbolā, gan ārpus tā".

Pirmie sociālo zinātņu studenti Rīgas Stradiņa universitātē iestājās pirms 20 gadiem, un šajā laikā augstskolu absolvējuši vairāk nekā 5000 politologi, žurnālisti, juristi, sociologi, kā arī komunikācijas, uzņēmējdarbības, mārketinga un multimediju speciālisti. Jaunieši studē nelielās grupās pēc moduļu principa, kur viena priekšmeta apguve ilgst no viena līdz trim mēnešiem un pārbaudījumi jākārto katra priekšmeta noslēgumā, ne sesijās. Sajūtu ziņā RSU ir kā Rietumeiropas augstskolās, jo teju katrs ceturtais students ir no Vācijas, Skandināvijas, Itālijas, Izraēlas un ASV. Vairāk par RSU sociālo zinātņu studijām lasi augstskolas mājaslapā: rsu.lv/socialaszinatnes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!