Foto: Publicitātes foto
Kvieši tiek uzskatīti par vienu no vissvarīgākajiem augiem, kurus audzē cilvēku pārtikai un dzīvnieku barībai. Liela daļa pētnieku uzmanības tiek pievērsta kviešu produktivitātes palielināšanai. Lai samazinātu plaisu starp kviešu ražošanu un patēriņu, tiek palielināta to ražība. Kopējā augu radītā masa ir rezultāts augu metaboliskajai reakcijai. Kviešu vielmaiņas procesus ietekmē ģenētiskās īpašības un vides faktori. Ir skaidrs, ka kviešu produktivitāti uz platības vienību var palielināt, audzējot dzīvotspējīgas kviešu šķirnes un piemērojot optimālas tehnoloģijas – īpaši pareizu mēslošanu.

Slāpekļa pieejamība augsnē ir galvenais faktors augu biomasas ražošanai daudzās ekosistēmās, tostarp lauksaimniecībā. Slāpekļa mēslojuma efektivitāte tiek palielināta, izvēloties vietējiem apstākļiem piemērotākos mēslošanas līdzekļus, kas nodrošina visātrāko slāpekļa iekļūšanu augā.

Mēslošanas līdzekļu daudzums un to efektivitāte ir atkarīga no augsnes ražas un vides apstākļiem.

Daudzi pētnieki šodien saka, ka lielākais ražības palielināšanas potenciāls ir bioloģiskajiem mēslošanas līdzekļiem. Kāpēc pieaugusi interese par bioloģiskajiem mēslošanas līdzekļiem? Lietuvā vērojama kviešu un citu plaši audzētu kultūru ražības stagnācijas problēma. Šī problēma ir novērota arī citos pasaules kviešu audzēšanas reģionos, piemēram, Nīderlandē, Lielbritānijā, Indijā, Francijā, Vācijā un Dānijā. Kopš 1961. gada N, P un K mēslošanas līdzekļu patēriņš uz platības vienību ir palielinājies no trim līdz astoņām reizēm. (Dhillon, Eickhoff, Mullen & Raun, 2019).

Pētnieki apgalvo, ka šķidrā slāpekļa mēslojuma vidējā efektivitāte, izsmidzinot uz graudaugiem, ir 33%. Nepietiekama slāpekļa mēslojuma efektivitāte var ievērojami samazināt kultūraugu ražu. Slāpekļa efektivitāte ir saistīta arī ar slāpekļa zudumiem iztvaikošanas un izskalošanās dēļ, kas ir ļoti svarīgi, ja tiek izmantotas augstas mēslošanas līdzekļu devas vai tie tiek izmantoti neatbilstošā laikā. Jāņem vērā arī, ka slāpeklis tiek zaudēts, tam izgarojot no auga virszemes masas.

Slāpekli fiksējošie mikroorganismi var būt simbiotiski, asociatīvi vai brīvi dzīvojoši. Lauksaimnieki vislabāk zina simbiotiskos "Rhizobium" slāpekļa fiksatorus un uzskata tos par nozīmīgākajiem slāpekļa fiksatoriem tauriņziežiem. Šajā gadījumā slāpekļa fiksācija ir atkarīga no simbiotisko attiecību nodibināšanas ar pākšaugiem.

"Bioenergy LT", kas ir lielākais bioloģisko preparātu ražotājs Ziemeļvalstu reģionā, iesaka bioloģisko preparātu "Azofix Rhizo" tādiem pākšaugu audzētājiem, kuri izvēlas sasniegt labāko lauka pupu un zirņu ražību. Ņemot vērā, ka baktēriju un augu simbiozē lielāko lomu spēlē slāpekļa fiksācija, lauksaimniekiem būtu neracionāli neizmantot šādu auga un baktērijas kopdzīvi. Lai maksimāli palielinātu to augu produktivitāti, kuriem nav izveidojušās šādas simbiotiskās attiecības ar slāpekli fiksējošajiem mikroorganismiem, būtu vērts novērtēt šo situāciju laukā un izlemt par "Rhizobium" inokulanta izmantošanu. Šie organismi var dzīvot augsnē, ūdenī, rizosfērā un uz lapu virsmām. Lauksaimniekiem jāapzinās, ka dažos gadījumos brīvo slāpekļa fiksatoru aktivitāti var ierobežot organisko savienojumu trūkums augsnē. Tāpēc vienmēr pirms pākšaugu audzēšanas būtu ieteicams konsultēties ar uzņēmuma konsultantiem.

Pēdējo gadu desmitu laikā ne tikai zinātnieki, bet arī praktiķi arvien vairāk atzīst labvēlīgo mikroorganismu nozīmi, kā rezultātā lauksaimniecības tehnoloģijās tiek izmantoti vairāki mikroorganismu inokulanti, ne tikai slāpekli fiksējošās baktērijas, bet arī fosfāta šķīdinātāji. "Bioenergy LT" produkti "Azofix Plus" un "Fosfix Plus" Lietuvā un pasaulē ir zināmi kā bioloģiskie mēslošanas līdzekļi. Tos var definēt kā vielas, kas satur dzīvus mikroorganismus, kas kolonizē rizosfēru vai augus, augsnes vai augu virsmas, veicinot augšanu un palielinot primāro barības vielu piegādi. Slāpekli fiksējošās baktērijas ne tikai jāuzskata par slāpekļa avotu, bet arī kā barotnē sintezētus bioloģiski aktīvus augšanas stimulatorus, piemēram, indoletiķskābi, gibberelīnus, B grupas vitamīnus utt.

Jau gandrīz pirms 15 gadiem "Bioenergy LT" zinātnieki pārbaudīja slāpekļsaistītājas un citas labvēlīgās baktērijas laboratorijās, izmēģinājuma stacijās un to efektivitāti testēja ražošanas laukos. Šodien var teikt, ka izvēlēto slāpekļa fiksējošo un fosforu atbrīvojošo baktēriju lietošanu atsevišķi vai kombinācijā ar citiem bioloģiskiem preparātiem "Bactoforce", "Bacto-K", "Bacto-C", parādās ievērojamas priekšrocības kultūraugu produktivitātes palielināšanā un ķīmisko mēslošanas līdzekļu izmantošanas optimizācijā. Audzētāju pieredze rāda, ka pēc 3 līdz 4 gadiem, lietojot šos preparātus, dažas mēslošanas līdzekļu aktīvās sastāvdaļas var "laist brīvdienās". Ir novērots, ka lielāka ietekme augkopībā rodas, ja mikrobioloģiskos preparātus kombinē ar organiskiem substrātiem ("Bacto-C").

"Bioenergy LT" ieteiktos preparātus var kombinēt savā starpā un ar lapu mēslošanas līdzekļiem vai augu aizsardzības līdzekļiem. Optimālo lietošanas laiku pateiks uzņēmuma konsultanti.

Plašāka informācija par produktiem: www.bioenergy.lt/lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!