Foto: AJ Produkti
Krēsls ir viena no vissvarīgākajām mēbelēm ikvienam darbiniekam, jo tieši krēsls nosaka to, cik ērti darbā cilvēks jūtas un cik efektīvi var strādāt. Ja nepieciešami biroja krēsli, svarīgi ņemt vērā ne tikai ergonomikas pamatprincipus, bet arī katra konkrētā darbinieka ķermeņa īpatnības. Uzņēmums "AJ Produkti" ir apkopojis ieteikumus, kas jāņem vērā, izvēloties biroja krēslu.

Darba laiks un specifika

Pirmkārt, jāizvērtē, cik ilgu laiku katru dienu darbinieks pavada, sēžot krēslā. Jo vairāk laika tiek pavadīts sēžot, jo svarīgāk ir izvēlēties ergonomisku krēslu ar pēc iespējas plašākām pielāgošanas iespējām. .

Ja šis laiks ir līdz četrām stundām, bet pārējā laikā darbinieks atrodas kustībā, ja krēsls tiek izmantots vien īsiem brīžiem, droši var izvēlēties kādu no ekonomiskākajiem krēslu modeļiem, ergonomikai un papildfunkcijām būtisku nozīmi nepievēršot.

Izplatītākie ir biroja krēsli astoņu stundu darba dienai. Šādi krēsli ir pieejami vidējā cenu kategorijā, tiem ir pietiekami plašas pielāgošanas iespējas un mehānismi paredzēti intensīvai ikdienas lietošanai. Šis krēslu segmants ir plaši pārstāvēts arī "AJ Produkti" sortimentā un lielākā daļa šo krēslu ir aprīkoti ar sinhrono mehānismu, kas nodrošina augstu pielāgojamību un nepieciešamo atbalstu mugurai, rokām, pleciem un kaklam.

Attēls: AJ Produkti

Ir arī profesijas, kurās biroja krēslā jāsēž pat ilgāk par astoņām stundām, piemēram, maiņu darbā, diennakts dežūrās vai tamlīdzīgi. Šādu darbinieku krēsliem jāizvirza pašas augstākās prasības – ir svarīgi, lai krēsli birojam ir ne tikai pielāgojami konkrētā darbinieka ķermenim, bet arī atbilst augstākajiem komforta standartiem un sniedz ķermenim optimālu atbalstu. "AJ Produkti" sortimentā šādam nolūkam ir pieejami ergonomiski biroja krēsli 24 stundu darbam.

Svarīgi ņemt vērā arī darba specifiku – izvēloties krēslu biroja darbiniekam, ir svarīgi, lai tam ir pietiekami ērts atbalsts kājām, lai roku balsti ir nepieciešamajā augstumā un rokas uz galda atrodas 90 grādu leņķī. Taču pilnīgi citi nosacījumi ir svarīgi, ja nepieciešams krēsls kasierim, sargam vai, piemēram, rūpnīcas darbiniekam. Lai atrastu atbilstošāko risinājumu, ir jāiedziļinās konkrētās profesijas īpatnībās.

Krēsla mehānismi ērtām kustībām

Patiesi ergonomisku biroja krēslu raksturo pielāgojamība un atbalsts mugurai, rokām un kalkam. "AJ Produkti" sortimentā pieejamie biroja krēsli ir aprīkoti ar sinhrono vai multisinhrono mehānismu. Pieejami modeļi ar regulējamu atbalstu mugurai un jostasvietai kā arī ar pielāgojamiem roku un galvas balstiem.

Lai biroja krēsls pēc iespējas ergonomiskāk atbalstītu ķermeni sēdus pozīcijā, ir svarīgi, lai tas būtu aprīkots ar šūpošanās funkciju, kuras pretestību var regulēt atkarībā no sēdētaja ķermeņa svara.

Jāņem vērā arī apdares materiālu nodilumizturība, gaisa caurlaidība un tas, cik viegla ir to kopšana.

Ja birojā vienlaicīgi strādā daudzi darbinieki, tad pat nelielu trokšņu jūklis rada diskomfortu un samazina koncentrēšanās spējas. Tādēļ uzmanība jāpievērš arī tādai, sākotnēji šķietami maznozīmīgai niansei, kā krēsla riteņi. Vēlams, lai tie ir klusi ritoši, ar gultņiem un no vidēji cieta materiāla.

Biroja krēsli un to pielāgošanas iespējas

Attēls: AJ Produkti

Katrs cilvēks ir atšķirīgs svara un auguma ziņā, līdz ar to katram nepieciešams arī atšķirīgs krēsls, kas pielāgots tieši viņa ķermenim. Kurus no krēsla mehānismiem un detaļām jāpielāgo sēdētājam?

Vispirms jau labam krēslam ir jāvar regulēt sēdekļa augstumu – tam jābūt tādam, lai pēdas stabili varētu novietot uz grīdas, bet mugura būtu atspiesta pret atzveltni. Savukārt atzveltnei jābūt uzstādītai tādā augstumā, lai tā atbilstu mugurkaula dabiskajam izliekumam.

Ērti, ja arī sēdekļa dziļums ir pielāgojams, ja to var noregulēt atbilstoši augumam. Kā noteikt ergonomiskāko pozu? Ar stabili uz grīdas novietotām pēdām un pilnībā atbalstītu muguru darbiniekam jāvar starp sēdekļa priekšpusi un ceļgalu apakšu ievietot dūri. Tas nodrošinās normālu asinsriti apakšstilbos un pēdās.

Galu galā pielāgojamam jābūt arī sēdekļa leņķim – tam jābūt nedaudz saliektam uz priekšu, lai darbinieka gurni būtu nedaudz augstāk par ceļgaliem.

Iespējams papildaprīkojums

Domājot par ērtākajiem krēsliem, jāizvērtē arī tas, vai un kāds papildu aprīkojums varētu būt noderīgs. Dārgākajiem krēsliem nereti dažādi papildu aksesuāri jau ir iekļauti komplektā.

Krēsliem var būt augsta vai zema atzveltne – garākiem cilvēkiem piemērotākas augstākas atzveltnes, taču jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka mugurai jābūt pilnībā atbalstītai. Lai atbrīvotu kaklu un plecus, noderīgs var būt arī galvas atbalsts, kam ir pielāgojams augstums un leņķis.

Nozīmīgs elements ir arī roku balsti, jo tie palīdz atbrīvot plecus. Balstiem jānodrošina iespēja darbiniekam atrasties tādā pozīcijā, ka apakšdelmi ērti atrodas uz galda vai roku balstiem. Balstus jāvar regulēt gan augstumā, gan uz sāniem.

Protams, pieejamas arī citas iespējas – elpojoša materiāla atzveltnes, gaisa spilveni jostas vietā, dažādi krāsu un dizaina risinājumi.

Jebkurā gadījumā, ja nepieciešami biroja krēsli, aicinām ieskatīties "AJ Produkti" piedāvājumā, lai izvēlētos tieši savam uzņēmumam un komandai ērtākos un labākos krēslus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!