Foto: Publicitātes foto
"Dzīvības apdrošināšana ir dārga" un "esmu par jaunu, lai par to domātu" ir divi populāri, taču aplami mīti par dzīvības apdrošināšanu, kurus apdrošināšanas speciālistiem nākas dzirdēt ļoti bieži. Ņemot vērā, ka lēmumus par dzīvības apdrošināšanu ir ieteicams pieņemt pēc rūpīgas izpētes, SEB piedāvā četru populārāko mītu un atbilžu apkopojumu.

Pirmais mīts: esmu par jaunu, lai par to domātu

Patiesībā dzīvības apdrošināšanu īpaši izdevīgi iegādāties tieši jaunībā, jo tad tā ir lētāka nekā cilvēkiem brieduma gados. Turklāt nereti jauniem cilvēkiem vēl nav papildu uzkrājumu vai tā saucamā finanšu drošības spilvena, kas negaidītā situācijā nodrošinātu finansiālu atbalstu tuviniekiem.

Domājot par dzīvības apdrošināšanu, ieteicams izvērtēt savus ieradumus, dzīves stilu un profesijas īpatnības, kas nosaka riskus, ko būtu nepieciešams apdrošināt. Piemēram, ugunsdzēsējiem, jūrniekiem un policistiem polisē iekļaujamie riski būs citādi nekā grāmatvedim, mārketinga speciālistam vai arhitektam. Arī brīvā laika nodarbes ir atšķirīgas – kalnos kāpšana vai snovbords ietver daudz lielāku negadījumu varbūtību nekā rokdarbi vai klavierspēle. Arī katra cilvēka veselības stāvoklis, piemēram, izteikts liekais svars, paaugstināts asinsspiediens vai astma, var ietekmēt maksu par apdrošināšanu.

Otrais mīts: dzīvības apdrošināšana ir dārga

Daudzi atzīst, ka labprāt iegūtu sirdsmieru un izvēlētos dzīvības apdrošināšanu, tomēr, viņuprāt, tas ir dārgi. Proti, nereti cilvēki uzskata, ka apdrošināšana izmaksā vairāk, nekā tā faktiski maksā.

Apdrošināšanas maksājuma apmēru ir iespējams ietekmēt, jo tas nav atkarīgs tikai no apdrošinātā vecuma un veselības stāvokļa, bet arī apdrošinājuma summas. Jo lielāku summu izvēlēsities, jo lielāku finansiālo drošības spilvenu radīsiet saviem tuviniekiem. Ieteicams individuāli izvērtēt dzīvības apdrošinājuma summas apmēru atkarībā no dzīvesveida, finansiālajām iespējām, apgādājamo – bērnu, dzīvesbiedra, vecāku – vajadzībām. Tāpat jāņem vērā kredītsaistību apjoms.

Trešais mīts: ne visiem vajag dzīvības apdrošināšanu

Tam var piekrist, ja runājam par cilvēkiem ar ievērojamiem ienākumiem, uzkrājumiem, pilnībā bez parādsaistībām un bez apgādībā esošām personām. Proti, ja viņu uzkrājumu apjoms var segt jebkādus neparedzētu nelaimes gadījumu rezultātā radušos izdevumus, ārstēšanās vai bēru izdevumus un ja pēc nāves nepaliek apgādājamās personas vai nenosegtas kredītsaistības, tad dzīvības apdrošināšana tiešām var arī nebūt nepieciešama.

Ceturtais mīts: labāk naudu uzkrāt, nevis pirkt dzīvības apdrošināšanu

SEB dzīvības apdrošināšana sniedz drošības sajūtu jau no pirmās apdrošināšanas dienas – nāves gadījumā tuvinieki saņems atlīdzības izmaksu. Uzkrājot vai ieguldot ir jāpaiet ilgam laikam, lai uzkrājumu apjoms sasniegtu tādu apmēru, lai ar to varētu rēķināties nebaltās dienās.

Dažreiz izvēlēties sev piemērotāku apdrošināšanu ir visai sarežģīti – kā gan saprast, kāds būtu piemērotākais risinājums pašreizējiem dzīves apstākļiem un vai maz nepieciešama apdrošināšana? Lai šo procesu padarītu vieglāku, SEB eksperti radījuši rīku, kas izvedīs caur 5 dažādām situācijām, palīdzot noteikt, vai un kāda apdrošināšana piemērota tieši Jums un Jūsu ģimenei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!