Foto: Publicitātes foto
Mūsu ēšanas paradumi pēdējā laikā ir krietni pamainījušies, tādā veidā arī mainot prasības attiecībā uz telpu, kurā ieturam maltītes. Iespējams, tā pēdējā laikā ir kļuvusi par vietu pavisam citu funkciju pildīšanai, kā īpaši populāru piemēru minot strādāšanu un studēšanu. Ja mainīgo paradumu dēļ Tava ēdamistaba ir šķietami pazudusi, tad laiks tai pievērsties atpakaļ un iekārtot pa jaunam, ņemot vērā JYSK praktiskos ieteikumus. Lai maltītes ir visgaršīgākās!

Galds – apaļš vai taisnstūra?

Ja ēdamistabas platība ir visai ierobežota – studio tipa dzīvoklis vai virtuve apvienota ar ēdamistabas funkciju –, tad iesakām izvēlēties apaļus galdus, kas radīs mazāk smagnēju skatu jau tā mazajos kvadrātmetros. Mazāku mēbeļu kategorijai pielīdzināmi ir arī pie sienas pieskrūvējamie galdi, kuru virsmu pacelt to lietošanas laikā un nolaist pēc tam. Tādā veidā galdu neizmantojot, vietas ietaupījums būs simtprocentīgs. Tāpat savu funkciju mazās telpās pilda arī bāra mēbeles – izmantojot vietu vertikālā pozīcijā, panāksi pilnvērtīgas ēdamzonas iekārtošanu, minimāli aizņemot virtuves platību. Ja ietaupīt vietu ir svarīgi, taču galda virsmu izmanto gana liels mājinieku skaits vienlaikus, izvēlies izvelkamu pusdienu galdu. Ikdienā to izmanto standarta mazajā izmērā, bet svētkos vai vakariņās plašākā ģimenes un draugu lokā izmantot galda izvelkamo vai pieliekamo papildu daļu.

Telpā, kurā ir brīva vieta vidū, labi izskatīsies taisnstūra formas galds. Ja mājoklī esat lielāka ģimene, bet telpas lielums ir daļēji ierobežots, tad meklē galdus uz iespējami šaurākām kājām – tas vizuāli neaizpildīs telpu, vienlaikus pie virsmas nodrošinot pietiekami daudz vietas. Ja esi lielas virtuves īpašnieks, nebaidies izvēlēties masīvāku modeli, piemēram, no dabīgā koka. Tas telpā radīs dzīvīgāku gaisotni, un pievienojot galdam ādas vai ādas izstrādājuma krēslus, Tu radīsi patiesi elegantu ēdamistabas interjeru. Šāda kombinācija arī atvērs jaunas iespējas tam, kā galdu izmantot starp maltītēm – pie lielā galda būs parocīgi veikt sēdošus darbus ar dokumentiem, darīt rokdarbus vai pat spēlēt galda spēles.

Praktiskais aspekts krēslu izvēlē

Arī pusdienu krēsliem ir jābūt praktiskiem atkarībā no maltīšu ieturēšanas paradumiem. Ja pēc ēdienreizes parasti pa taisno dodies uz citu telpas daļu, piemēram, dīvāna, tad izvēlies viegli pārvietojamus plastmasas vai ar audumu apvilktus krēslus, kuru dizains maksimāli atbilst jau esošajam ēdamistabas iekārtojumam. Vēršoties pie ģimenēm ar bērniem, piedāvājam ieskatīties tīra plastmasas vai koka krēslu sortimentā – tos būs vieglāk notīrīt un uzturēt svaigus pat pēc lielākajiem nedarbiem.

Tiem, kas paraduši maltītes pie galda ieturēt regulāri un ilgstoši, jāpiedomā pie mīksto pusdienu krēslu izvēles. Samts uz eleganti smalkām kājām būs piemērots minimālisma stila piekritējiem, jo īpaši krēslu izvēloties tumšos toņos. Gaišāku krāsu ar auduma apvilktie mīkstie krēsli telpā radīs gaišāku un mājīgāku noskaņu, un tādi ir vislabāk piemēroti vidēja lieluma ēdamistabām. Tāpat arī plastmasas krēsli ir pieejami ar jau iestrādātiem mīkstajiem paliktņiem, vai arī pēc vajadzības tev ir iespēja pievienot mīkstu krēslu paliktni, ko var izmantot arī dekoratīvos nolūkos.

Gudra brīvās vietas izmantošana

Atceries, ka ēdamistaba nav vien galds telpas vidū ar apkārt izliktiem krēsliem. Izmanto vietu ap maltīšu centrāli, pievienojot dizainam atbilstošu bufeti vai vitrīnu trauku un citu mantu uzglabāšanai. Mantu noslēpšanai izvēlies bufetes ar slēgtiem plauktiem un durtiņām, un uz tām izvieto vien svarīgāko vai dekoratīvāko. To dizainu izvēlies atbilstoši ēdamistabas galdam, lai abas mēbeles visu telpu "savelk kopā". Piemēram, baltas bufetes ar koka krāsas elementiem telpā radīs vizuālu platību, vienlaikus ietverot skandināvu minimālisma noskaņu.

Mazākās telpās, tostarp arī virtuvēs, efektīvāku uzglabāšanas funkciju pildīs vitrīna ar stikla durvīm. Tā ir gana šaura, lai no sienas neaizņemtu pārlieku daudz telpas, taču pietiekami ietilpīga, pateicoties tās augstumam. Vitrīnas uz paaugstinātām kājām arī pašu telpu vizuāli padarīs augstāku, turklāt tas atvieglos arī uzkopšanu – brīva pieeja zem mēbeles, kā arī aiz tās, pateicoties to vieglumam. Atceries vitrīnas plauktus papildināt ar kādu košāku dekoratīvo akcentu, piemēram, istabas augu vai krāsainām uzglabāšanas kastītēm. Arī uz pašas vitrīnas labi izskatīsies pārdomāta dekorācija, piemēram, neliela glezna atstutēta pret sienu.

Būtiskas nianses arī mazākām pārvērtībām

Arī ar mazumiņu iespējams telpā radīt pilnīgi atšķirīgu noskaņu. Ja sākotnēji vēlies izmēģināt ieviest pārmaiņas ēdamistabas interjerā, izmantojot nelielus priekšmetus, sāc ar tekstila aksesuāriem, kā paklāju, krēslu paliktņiem un dekoratīvajiem spilveniem. Izvēlies tos vienotā toņu paletē ieturētam interjera stilam. Ja vēlme ir telpu vienkārši atdzīvināt, tad gan pamēģini sakombinēt dažādas krāsas un tekstūras ar šo pašu tekstilizstrādājumu palīdzību.

Apgaismojums, foto rāmji, gleznas un citi dekoratīvie elementi jebkuru telpu iedvesmos radošumam, tostarp arī virtuvi vai ēdamistabu. Piemēram, izmantojot vairākas iekaramās lampas un izvietojot tās atšķirīgos augstumos, tu radīsi dažādu dimensiju sajūtu un oriģinālu ēdamzonas izskatu. Gaumīgu efektu var panākt arī, uz pusdienu galda novietojot nelielus stikla traukus, svečturus un pat mākslīgo augu kompozīcijas.

Kā redzi, katram ēdamistabas un virtuves stūrītim var atrast savu ekipējumu. Un neskatoties uz tā apjomu, tu jau būsi ieviesis telpā ko jaunu, kas Tavas ikdienas maltītes padarīs īpašākas. Turpini smelties iedvesmu pārmaiņām interjerā JYSK.lv un izveido savas mājas par vietu, kur vienmēr prieks atgriezties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!