Foto: Publicitātes foto
"Dakter, es slikti guļu!" ar šādu frāzi visbiežāk sākas konsultācija pie miega speciālista. Gandrīz 90% gadījumos pacientu sūdzības ir par grūtībām iemigt, biežas pamošanās epizodes naktī, noguruma un nespēka sajūta nākamajā dienā, kas negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti, darba spējas, emocionālo stāvokli un attiecības ar citiem cilvēkiem. Droši vien katram cilvēkam ir bijusi pieredze ar sliktu nakts miegu dzīves laikā, piemēram, skolā pirms eksāmena, darbā pirms svarīgas tikšanās vai pat pirms ilgi gaidītā atvaļinājuma, kad svarīgi pamosties laikus, lai nenokavētu agro lidmašīnas reisu, bet tā vietā, lai aizmigtu ātrāk un kaut nedaudz pagulētu, ir grūti iemigt vai jāmostas ik pa brīdim, lai pārbaudītu laiku.

Atlikušajos 10% gadījumos sūdzības skan citādāk, piemēram, "Es guļu visu laiku un nevaru pamosties" vai "Es nevaru iemigt, jo ir nepieciešams kustināt kājās", "Man it kā nav problēmu ar miegu, bet sieva/vīrs sūdzas, ka es ļoti skaļi krācu un tas traucē viņiem". Šāda tipa sūdzības signalizē par specifiskiem miega traucējumiem, kas bieži vien ir saistīti ar elpošanas traucējumiem miegā (obstruktīva miega apnoja) vai neiroloģiskām saslimšanām (narkolepsija, parasomnijas u.c.).

Lai kāds būtu miega traucējumu cēlonis, ir gandrīz neiespējami ilgstoši ignorēt šo traucējumu sekas. Parasti pacienti sūdzas par izteiktu nogurumu dienas laikā, nepieciešamību lietot vairāk kofeīna saturošus dzērienus (kafija, enerģijas dzērieni). Nereti ir palielināta ēstgriba, kad īpaši kārojas ar ogļhidrātiem un taukiem bagātu pārtiku, kas savukārt noved pie liekā svara. Izteikta emocionāla nestabilitāte, raudulība, ātra aizkaitināmība, nespēja tolerēt ikdienas izaicinājumus, koncentrēšanas grūtības, sliktāka atmiņa – šo sarakstu var turpināt ļoti ilgi un katram pacientam būs savas specifiskas sūdzības, atkarībā no miega traucējuma cēloņa, personības īpatnībām, noteiktam dzīves periodam un pat gadalaikam.

Pirmais solis uz kvalitatīvu miegu un labu pašsajūtu ir problēmas apzināšanas un tālāk seko otrais solis jeb darbs ar problēmu. Ne visiem pacientiem tiek rekomendēta obligāta konsultācija pie miega speciālista, jo daudzas izmaiņas attiecībās ar miegu vai ieviest arī patstāvīgi. Šādos gadījumos var sākt ar miega higiēnas pamatprincipu ieviešanu savā ikdienā.

Miega higiēnas pamatprincipi:

  1. Miega režīma ievērošana jeb gulētiešana un celšanas vienā un tajā pašā laikā, neatkarīgi no tā vai tā ir darba diena vai brīvdiena;
  2. Dienas laikā pavadīt vismaz divas stundas ārā un būt fiziski aktīviem, bet izvairīties no pārlieku intensīvas fiziskās slodzes vismaz divas stundas pirms naktsmiera;
  3. Ieviest pirms miega rituālus, kuri palīdzēs noskaņoties atpūtai un miegam;
  4. Nelietot kofeīna saturošos dzērienu pēc pulksten 13.00;
  5. Neiet gulēt ar izteiktu bada sajūtu. Kā vieglās uzkodas var izvēlēties netreknu un ar olbaltumvielām bagātu pārtiku, piemēram, biezpienu vai nesaldinātu jogurtu;
  6. Izvēlēties sev ērtu matraci, segu, spilvenu un gultas veļu;
  7. Sekojiet guļamistabas gaisa temperatūrai, tai jābūt zemākai nekā pārējās istabās;
  8. Pievērsiet uzmanību gaisa mitrumam, īpaši ja miega problēmas ir aktuālas rudens un ziemas periodā, kad sākas centralizēta apkure un gaiss dzīvoklī paliek sauss;
  9. Izmantojiet aizkarus vai žalūzijas, lai nodrošinātu istabā tumsu;
  10. Izmantojiet gultu tikai miegam un intīmai tuvībai. Grāmatu lasīšana, telefona izmantošana, TV skatīšanās un citas aktivitātes ir kategoriski aizliegtas gultā!

Ja tomēr situācija neuzlabojas un miega traucējumi joprojām ir aktuāli, tad ir vērts vērsties pēc palīdzības pie speciālista. Miega slimību centra ārsti specializējās dažādu miega traucējumu ārstēšanā. Atkarībā no cilvēka sūdzībām pacientam var būt piedāvāta vizīte pie neirologa vai psihiatra, ārstiem, kuru darba specifika ir tieši miega traucējumi. Ja pie neirologa ir samēra ierasts vērsties pēc palīdzības, tad vārds "psihiatrs" bieži vien izraisa negatīvas emocijas un bailes.

Psihiatrs/Miega speciālists fokusējas uz pacienta sūdzībām par miegu, detalizēti izjautā par šī traucējuma simptomiem, ka arī analizē citas pacienta sūdzībās. Var tikt nozīmeta arī miega diagnostika. Nav noslēpums kā cilvēka emocionālais stāvoklis ļoti bieži ietekmē miega kvalitāti, piemēram trauksmes gadījumos bieži ir novērotas problēmas tieši iemigšanas brīdī, jo domas, kuras sakrājas dienas laikā traucē atslābināties un iemigt.

Biežākas bailes, ko pacienti piemin, kad tiek piedāvāta psihiatra/miega speciālista konsultācija, ir tas, ka tiks nozīmēti medikamenti "no kuriem es kļūšu atkarīgs". Bet šīs bailes nav pamatotas, jo bezmiega ārstēšanai kā pirmās izvēles metode ir KBT-I jeb Kognitīvi biheiviorālā terapija nevis medikamentu nozīmēšana. Ir svarīgi atcerēties, ka ārsta sniegtās rekomendācijas ir tikai puse no panākuma, jo tikpat liela atbildība ir arī pacientam, kurš piekrīt un pilda šos ieteikumus, lai sasniegtu pozitīvu rezultātu miega traucējumu ārstēšanā.

Kvalitatīvs miegs ir pamats cilvēka labai pašsajūtai, augstai produktivitātei un pilnvērtīgai dzīvei!

Jautājumus miega speciālistiem var uzdot arī čatā mājas lapā www.miegacentrs.lv, zvanot 67336564 vai WhatsApp 26693536

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!