Foto: Publicitātes foto
Gadiem ejot, cilvēkiem arvien vairāk jārūpējas par savu veselību un cita starpā uzmanību prasa arī vēnas. Viena no Dr. Mauriņa Vēnu klīnikas prioritātēm, mērķtiecīgi īstenojot savu akciju politiku, allaž ir palīdzības sniegšana dažādu sociālo grupu cilvēkiem, kuriem tā visvairāk nepieciešama. Tādēļ septembrī senioriem, sākot no 65 gadu vecuma, būs iespēja veikt vēnu izmeklējumus un saņemt vismūsdienīgāko ārstēšanu ar izdevīgām maksas atlaidēm.

Vairāk stāsta klīnikas vadītājs, profesors, medicīnas doktors, ķirurgs flebologs Uldis Mauriņš.

Kādēļ nolēmāt šoreiz veltīt akciju tieši senioriem – vai viņu vēnu stāvoklis prasa īpašu uzmanību?

Jā, šajā vecuma grupā vēnu varikoze ir vairāk nekā 60% cilvēku, ļoti bieži slimība ir ielaistā formā, un, protams, mēs gribam palīdzēt, lai tā neietu tālāk, lai neveidotos trombi, nesāktos trofiskas audu izmaiņas un neattīstītos trofiskas čūlas. Ārstējot vēnas savlaicīgi, mēs novēršam nopietnu sarežģījumu rašanos nākotnē. Pacienti bieži ierodas tikai tad, kad problēma kļūst neizturami traucējoša, un tad ārstēšana ir traumatiskāka, sāpīgāka, ilgāka un jārēķinās arī ar lielākām izmaksām.

Vairāk par vēnu ārstēšanu Dr. Mauriņa Vēnu klīnikā skatiet šeit: https://venucentrs.lv/lv/kaju-venu-diagnostika

Kādas atlaides senioriem paredzētas septembra akcijā?

Ar 20% atlaidi varēs saņemt flebologa konsultāciju, kurā iekļauta ultraskaņas diagnostika. Tas ir mūsdienīgs izmeklējums, kas ļauj noteikt maksimāli precīzu diagnozi. Atlaides būs arī vēnu lāzeroperācijām, kas ļoti bieži nepieciešamas senioriem. Tajās apstrādājam zemādas vēnas, neiedarbojoties uz sānu atzarojumiem. Tā tiek novērsts varikozes cēlonis, kas pacientiem gados ir vissvarīgāk, jo līdz ar to kājas vairs nepietūkst, mazinās trombozes un čūlu risks, bet estētiskā puse senioriem parasti šķiet mazāk būtiska.

Vai lāzeroperācija ir viegli panesama un vai, to gaidot, jāpārtrauc lietot savus ikdienas medikamentus, kas nozīmēti dažādu hronisku slimību ārstēšanai?

Operācija ir praktiski nesāpīga, minimāli traumatiska un neaizņem daudz laika. Nav jāatceļ medikamenti, ko pacienti lieto sirds un asinsvadu problēmu, diabēta vai citu hronisku slimību ārstēšanai. Viņi bieži vien lieto antikoagulantus, piemēram, aspirīnu, varfarīnu vai kādu jaunākas paaudzes preparātu. Operācija notiek caur nelieliem dūrieniem, bez narkozes, tikai vietējā anestēzijā, komplikāciju risks ir minimāls. Un, kas senioriem ir ne mazāk būtiski, ārstēšana ir ambulatora, nav jāguļ slimnīcā, kā tas bija senāk. Uz operāciju galda pacients pavada 15 – 20 minūtes un pēc tam var celties, doties projām un turpināt savas ikdienas aktivitātēs, nav nepieciešama rehabilitācija.

Kādi ir šādas ārstēšanas izcenojumi?

Operācijas pilnā cena ir 700 eiro vienai kājai, bet akcijas laikā tā senioriem maksās 560 eiro. Piešķirot atlaides diagnostikai un ārstēšanai, mēs gribam rosināt viņus savlaicīgi parūpēties par vēnu veselību, neļaujot slimībai progresēt. Septembrī, kad mazbērni būs devušies uz skolu, vecvecākiem, cerams, atliks vairāk laika pievērsties savai veselībai, tāpēc aicinām pierakstīties uz pieņemšanu. Speciāli vecumu apliecinoši dokumenti nav vajadzīgi, to redzēsim pēc personas koda. Jebkurā gadījumā jāsāk ar diagnostiku, konsultācijas laikā arī noskaidrosim, vai, gatavojoties operācijai, ir vai nav nepieciešami papildus izmeklējumi saistībā ar vispārējo veselības stāvokli.

Kādas pazīmes liecina, ka vajadzētu konsultēties ar flebologu?

Pirmkārt, tā ir vienas vai abu kāju tūska un redzamas paplašinātas vēnas, uz kājām ir ādas krāsas izmaiņas, sacietējumi. Noteikti nevajadzētu atlikt flebologa apmeklējumu, ja vēnas ir iekaisušas un veidojas čūlas. Gadās, ka cilvēks neārstējas, slimība nepārtraukti progresē un viņš meklē palīdzību tikai tad, kad vairs nevar izturēt. Ja šādam pacientam ir jau 80-90 gadu, tad ielaistu vēnu patoloģiju ārstēšana ir daudz grūtāka. Labāk vērsties pie flebologa laikus.

Kāds ir bijis jūsu vecākais pacients?

Manā praksē vecākajam operētajam pacientam bija 94 gadi, bet mums ir arī 95-100 gadus veci pacienti, kuriem bieži vien nevaram veikt pat šo mūsdienīgo, maksimāli saudzējošo operāciju izteiktas sirds mazspējas vai citu hronisku slimību dēļ. Kad jautājam, kāpēc viņi nav meklējuši flebologu jau agrāk, atbilde nereti ir: es domāju, ka gan jau iztikšu tāpat un ar savām slimajām vēnām arī nomiršu. Tas ir briesmīgs arguments! Ja cilvēks būtu atnācis pirms 5-6 gadiem, mēs veiktu operāciju un vēnu problēmu vairs nebūtu. Senioriem bieži raksturīgas ielaistas virspusējo vēnu problēmas, kas būtu vienkārši atrisināmas 70, 80 vai pat 90 gadu vecumā, bet vēlāk organisms kļūst tik trausls, ka pat kompresijas terapiju mēs ne vienmēr varam lietot, un izteiktu kāju tūsku nevaram efektīvi novērst sirds mazspējas dēļ. Tāpat kā citi audi, arī vēnu audi noveco un zaudē elastīgumu, tādēļ cilvēkiem gados vēnas sagādā vairāk problēmu. Sākot ārstēšanu savlaicīgi, mēs varam šo procesu kontrolēt.

Gribu vērsties arī pie senioru ģimenes locekļiem: ja redzat, ka vecākiem vai vecvecākiem ir iepriekš aprakstītās problēmas, atvediet viņus pie mums. Jo drīzāk uzsāksim ārstēšanu, jo labāks būs iznākums.

Kontakti:
https://venucentrs.lv/lv/kontakti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!