Foto: freepik.com/Freepik
Pusdienu vai ēdamistabas galds ir viena no centrālajām viesistabas vai ēdamzonas mēbelēm. Vieta, pie kuras satiekas visa ģimene, kur tiek apspriesti dienas notikumi, bieži vien tiek veikti arī ikdienas darbi, un svētku reizēs pusdienu galds iegūst krāšņu veidolu, kad uz tā tiek klāts cienasts, kārtoti ziedi un dekorācijas.

Ēdamzonas mājokļos ir dažādas, – kādam ēdamistabai ir atvēlēta vesela atsevišķa telpa vai tā ir daļa no viesistabas, kādam viesistaba apvienota ar virtuves zonu, savukārt vēl kādam galds atrodas tikai virtuvē.

Un tieši tāpēc katram sava īstā ēdamistabas vai pusdienu galda izvēle būs atšķirīga. Nepareizi izvēlēts galds var būt ne tikai nepraktisks, neērts, nepiemērots un neatbilstošs mājokļa interjeram, bet arī gana dārgs pirkums ar kuru pēc tam grūti būs sadzīvot.

Tāpēc šajā rakstā salīdzināsim dažādus galdu materiālus, kā arī sniegsim dažus vērtīgus padomus, kā izvēlēties galdu tā, lai tas iederētos telpā.

Ēdamistabas galdi un to materiāli

Ēdamistabas un pusdienu galdi pieejami ļoti plašā materiālu klāstā. Un katram materiālam ir sava priekšrocība.

Koks

Nenoliedzami, vispopulārākais un iecienītākas ne tikai ēdamistabas galdu, bet mēbeļu materiāls kopumā.

Koka priekšrocības ir tādas, ka tas ir dabisks, ekoloģisks materiāls. Izturīgs un ilgi kalpos. Koka galdi iederēsies jebkurā interjerā, turklāt toņu ziņā variācijas ir ļoti plašas. Ja neapmierina veikalā piedāvātās opcijas, ir iespēja iegādāties neapstrādātu, dabīgas krāsas koka galdu, un pārkrāsot to atbilstoši savām vēlmēm.

Turklāt arī dizaina ziņā koka galdu iespējams pielāgot savam interjeram.

Sākot no maz apstrādāta, rupji tēsta, masīva dizaina, līdz elegantām, gludām formām vai pat grezniem kokgriezumiem rotātiem dizaina risinājumiem, – koka apstrādes tehnikas un variācijas ir patiesi plašas.

Koka galdi gan ir gana dārgi, un, to kopšana tomēr prasa nelielu piepūli, lai tie saglabātu to sākotnējo krāsu un izskatu pēc iespējas ilgāk.

Koka un epoksīda kombinācija

Viena no pēdējo gadu modes tendencēm, – epoksīda galdi. Epoksīda sveķi ir izturīgs un pateicīgs materiāls, kas šķidrā veidā ļauj to kombinēt ar dažādām krāsām, lakām u.c. materiāliem, veidojot patiešām neatkārtojamus mākslas darbus.

Šķidrs epoksīds tiek ieliets starp diviem vai vairāk iepriekš apstrādātiem koka dēļiem vai dabiski veidojušās plaisās, un, kad tas sacietē, tas tiek speciāli slīpēts, lai iegūtu dzidri caurspīdīgu efektu, kurā skaisti redzami epoksīda, krāsu, laku, spīdumu un citu materiālu raksti.

Epoksīda un koka kombinācija mēbelēs atstāj ļoti greznu, ekskluzīvu iespaidu, un katra mēbele, kas izgatavota izmantojot šādu tehnoloģiju, būs unikāla.

Tiesa gan, pusdienu galds, kas izgatavots no šādiem materiāliem būs ļoti dārgs pirkums, taču kalpos ilgi, un ģimeni priecēs pat vairākās paaudzēs.

Stikls

Stikls ir elegants, lakonisks, taču tajā pat laikā grezns materiāls, turklāt, kombinācijā ar metālu vai koku, tas būs arī izturīgs. Stiklam piemīt telpu paplašinoša īpašība, turklāt tas atstaros gaismu, tāpēc stikla galds iederēsies arī mazākās telpās.

Stikla galds nebūs labākā izvēle, ja mājās ir mazi bērni, jo vienkāršāki stikla galdi, lai arī izturīgi, tomēr var radīt traumu riskus. Tāpat arī stikla galda kopšana būs jāveic biežāk, jo pirkstu nospiedumi un dažādi netīrumi uz tā pamanāmi daudz labāk.

Akmens, marmors

Marmora galdi ir ļoti izturīgi, un tos nolietot ir praktiski neiespējami. Marmors ir izturīgs pret skrāpējumiem un švīkām, to ir ļoti viegli kopt, turklāt tā specifiskais raksts tik ļoti neizcels netīrumus.

Marmors atstāj greznu iespaidu, turklāt ir pamatīgs un smags materiāls, tāpēc masīvie marmora galdi noteikti nebūs piemēroti maziem dzīvokļiem vai mazai ēdamzonai.

Tāpat arī jārēķinās, ka marmora un akmens virsmas galdi ir smagi, tāpēc to pārvietot būs grūti. Turklāt tiem ir salīdzinoši šauras krāsu variācijas iespējas, – tie pieejami dabiskajos šo materiālu toņos.

Foto: freepik.com/Freepik

Kokskaidu plāksnes un laminētās kokskaidu plāksnes (MDF un LMDP)

Šie ir daudz lētāki materiāli nekā, piemēram, masīvkoks, tāpēc mēbeles, izgatavotas no MDF vai LMDP, ir pieejamas arī tiem, kam budžets ir ierobežots.

Galdi no šiem materiāliem, apvienojumā ar metāla rāmi vai kājām, piedāvā plašas dizaina iespējas.

Tomēr jāņem vērā, ka šie materiāli ir mazāk nodiluma un skrāpējumu izturīgi, un galds daudz ātrāk nolietosies.

Forma, stils, izmērs

Svarīgi izvēlēties arī pareizo formu.

Apaļi galdi lieliski piemēroti mazākām telpām, kā arī, ja pie galda nav nepieciešams sasēdināt lielu skaitu cilvēku. Apaļš galds būs arī bērniem drošāks, jo tam nav asu stūru, tādejādi ir mazāks risks bērnam sasisties, īpaši, ja bērns mācās vai nesen iemācījies staigāt.

Savukārt taisnstūra vai ovālas formas galds ļaus sasēdināt daudz lielāku skaitu cilvēku, turklāt vizuāli it kā pagarina šauras telpas. Ar taisnstūra formas garu galdu lieliski var nodalīt arī virtuves zonu no viesistabas, ja tās ir apvienotas.

Moderns risinājums ir taisnstūra bāra tipa galdi, kas atdala zonas, kā arī kombinācijā ar bāra krēsliem radīs jauneklīgu, svaigu atmosfēru.

Ja ikdienā bieži viesības nerīkojat, tad lielisks variants ir izvelkamas galds. Tas ļauj izvēlēties galda izmēru, tādejādi, kad tas nav nepieciešams izvilktā veidā, tas telpā aizņems daudz mazāk vietas. Izvelkams galds vai galds ar nolaižamu virsmu, ir arī lielisks risinājums, kad nepieciešams kompakts virtuves galds šaurai virtuvei.

Savukārt galda dizains un stils jāpielāgo esošajam interjeram, kā arī telpā izvēlētajai atmosfērai. Balts, smalks un smalkām koka vai metāla detaļām rotāts galds iederēsies romantiska stila nelielā telpā, savukārt masīvs koka vai akmens galds ar izteiktām taisnām, robustām līnijām būs piemērots plašām telpām, kuras iekārotas industriālās vai minimālisma notīs.

Lauku mājās vai dabiskas atmosfēras radīšanai laba izvēle būs vienkāršs, neapstrādāts koka galds.

Tas, kas jāatcerās izvēloties galdu, – vieta jāparedz arī krēsliem. Piemēram, virtuves galds ar krēsliem aizņems daudz vairāk vietas, tāpēc bieži vien ērtāk būs izvēlēties lētāku, neliela izmēra, izvelkamu vai salokāmu virtuves galdu, savukārt viesistabai izvēlēties liela izmēra galdu ar visiem krēsliem.

Foto: freepik.com/Freepik

Kur iegādāties jaunu pusdienu galdu?

Interneta veikals "ksenukai.lv" piedāvā ļoti plašu mēbeļu piedāvājumu, tāpēc šeit atradīsiet arī savai gaumei un iespējām atbilstošāko ēdamistabas vai virtuves galdu.

Turklāt, kļūstot par "SmartNET" biedru preces varēsiet iegādāties daudz izdevīgāk!

Pusdienu galds, liels vai mazs, ir vieta, kur veidot ģimenes kopības sajūtu, mājīgumu, svinēt svētkus un kopīgi atpūsties, tāpēc ienāciet ksenukai.lv un iegādājieties savu ģimenes galdu jau tagad!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!