Foto: Shutterstock
Jāatzīst, ka par kontaktlēcu lietošanu sāku domāt jau sen. Domāju, domāju un, kad beidzot biju nolēmusi pamēģināt, uzzināju, ka nav gluži tā, ka pietiek tikai ieiet optikas salonā vai pat kādā interneta vietnē, kur pārdod kontaktlēcas, un, zinot savu briļļu stiprumu, tās vienkārši nopirkt un lietot. Šāds priekšstats, protams, izrādījās naivs, jo tagad esmu skaidri pārliecinājusies, ka tā stunda vai pat pusotra, ko nākas pavadīt optometrista kabinetā, ir neaizstājama, taču toreiz šī ziņa mani atturēja, jo biju (vai vismaz jutos) ārkārtīgi aizņemta, un ziedot pusotru stundu sava laika likās nesamērīgi daudz. Bet tad nāca šī iespēja piedalīties eksperimentā – pirmo reizi pamēģināt lietot kontaktlēcas un aprakstīt savas izjūtas visa procesa laikā. Te nu es esmu un rakstu.

Vizīte pie optometrista - pārbaude un apmācība

Viss tātad sākās ar vizīti pie optometrista. Var, protams, doties, kur vien ir ērtāk, bet man ieteica salona Optio speciālisti Aigu Ozoliņu-Saveļjevu, un pēc vizītes es tiešām sapratu, kāpēc man viņu ieteica - neesmu speciāliste, taču viņa atstāja ļoti profesionālu iespaidu, kā arī bija ļoti atsaucīga attiecībā uz maniem neskaitāmajiem jautājumiem un ļoti iejūtīga attiecībā uz manām iesācējas neveiksmēm.

Principā vizīte sastāv no divām daļām. Pirmajā daļā tiek veiktas dažādas pārbaudes - parastā redzes pārbaude, tāpat tiek veikti pašas acs mērījumi (diametrs, liekums), bez kuriem nopirkt sev atbilstošas kontaktlēcas nav iespējams, tiek noteikts asaru sastāvs, utt. Otrajā daļā savukārt tiek veikta apmācība - kontaktlēcu ielikšana, izņemšana, kopšana un tiek sniegti citi svarīgi norādījumi. Tā kā šajā daļā nākas pašam aktīvi iesaistīties, tad tā, protams, palikusi atmiņā daudz spilgtāk.

Kontaktlēcas ielikšana

Pirmo kontaktlēcu man acī ielika optometriste. Pati pirmā sajūta bija jocīga (to, ka acī nonācis svešķermenis, nevar nepamanīt), taču pie tā pierod mazāk nekā minūtes laikā, turklāt tajā mirklī, kad pie otras kontaktlēcas ielikšanas ķēros klāt pati, pirmā jau bija aizmirsusies.

Iespējams, ka ir tādi ģēniji, kuriem ir izdevies kontaktlēcu ielikt acī jau ar pirmo mēģinājumu, taču man pašai nācās kādu laiku papūlēties. Problēmas nesagādāja psiholoģiska nespēja pieskarties acij, kas dažiem cilvēkiem mēdz sagādāt grūtības, taču vienlaicīgi ar vienu roku pieturēt augšējo plakstiņu, ar otru roku turēt apakšējo un vēl ar tās pašas rokas rādītājpirkstu nesteidzīgi, vajadzīgajā leņķī un maigi (bet ne pārāk maigi) ielikt lēcu acī gan prasīja no manis zināmu piepūli un diezgan daudz mēģinājumus. Lai nu kā, ja gribas, iemācīties to var (nākamajā rītā lēcas izdevās ielikt jau ar otro piegājienu).

Izņemšana - arī to ir jāmāk

Tas, kas mani tiešām pārsteidza, bija sākotnējās grūtības ar lēcas izņemšanu. Nebiju iedomājusies, ka arī tas prasa zināmas iemaņas. Šis aspekts mani nedaudz satrauca, jo bija bail, kā tikšu galā, piemēram, vēlu naktī pārrodoties no ballītes (atstāt lēcas acī guļot ir viena no tām 3 lietām, ko kategoriski nedrīkst darīt). Varu nomierināt - kā gadījies kā ne tieši otrajā lēcu lietošanas dienā viss beidzās ar ballīti līdz rīta agrumam, un lēcas izdevās izņemt bez grūtībām.

Pasaules ieraudzīšana jaunā veidolā

Tas noteikti izklausās kā pamatīgs pārspīlējums, taču pārsteidzošā kārtā pasaule, skatoties caur kontaktlēcām, tiešām izskatās citādi. Lai cik perfektas būtu brilles, tomēr ar kontaktlēcām redzēt var vēl skaidrāk, kas sagādā patiesu baudu. Redze ir tik skaidra, ka, izejot laukā saulē, man pat gribējās uzlikt saulesbrilles, bez kurām parasti ļoti labi iztieku. Taču jāatzīst, ka arī tas man sagādāja prieku, jo kā briļļu lietotāja no šī stilīgā aksesuāra biju atteikusies (jā, protams, var iegādāties arī optiskās saulesbrilles, taču es to nebiju līdz šim izdarījusi).

Visbeidzot varu teikt, ka eksperiments noteikti bija izdevies. Lai gan nedomāju no brillēm atteikties pilnībā, tomēr esmu pārliecināta, ka lietošu kontaktlēcas daudz biežāk, nekā biju iedomājusies pirms pamēģināšanas. Starp citu, pirmais kontaktlēcu pasūtījums, ko veicu internetā, jau ir ceļā pie manis. Tātad rīt atkal ar kontaktlēcām.

Lasīt vairāk: Interneta veikals Dr.Lensor piedāvā kvalitatīvas kontaktlēcas par labākajām cenām -  www.lesor.eu.

Lasīt vairāk: Pieteikt vizīti pie profesionāla optometrista pirms savu pirmo kontaktlēcu iegādes: www.lensor.eu/lv/visit_optometrist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!