Foto: Publicitātes foto
Arī tad, kad lielākā daļa darbinieku strādā no mājām, ikdienas pienākumu izpilde un biznesa procesi neapstājas. Lai attālinātais darbs ritētu vienmērīgi un nemazinātos produktivitāte, ir svarīgi izvēlēties tam piemērotus instrumentus. Ar to palīdzību varēsiet strādāt produktīvāk, ātrāk un vienkāršāk.

Sertificēts "Apple" sistēmu inženieris Andrejs Mihailovs dod padomus, kā, izmantojot tehnoloģijas, apmierināt visas vajadzības attālinātajā darba vai mācību procesā.

1. Viegla un vienkārša lietošana

Izvēloties datoru darbam vai mācībām, svarīgi ir pievērst uzmanību tā funkcionalitātei, lietošanas principu vienkāršībai un intuitivitātei, kā arī tam pielāgojamiem viedajiem rīkiem. Tieši šie aspekti noteiks darba ātrumu, kvalitāti un produktivitāti.

Meklējot piemērotu rīku darbam vai studijām, eksperts iesaka izvērtēt, kādus darbus un uzdevumus plānots veikt ar ierīci. "MacBook Air" datora modelis būs piemērotiem tiem, kuriem ir svarīga ne tikai jauda, bet arī ierīces vieglais svars. Savukārt "MacBook Pro" modelis ir atbilstoša izvēle uzņēmējiem un arī radošo industriju pārstāvjiem.

""MacBook" portatīvajiem datoriem ir jaudīgs procesors, spilgts "Retina" displejs, jaunākās paaudzes tastatūra, advancētākās drošības tehnoloģijas un akumulators ar darbības laiku līdz 12 stundām. Tā "MacOS" operētājsistēmas pamatā ir intuitīvas darbības principi, kas ierīci padara lietotājam draudzīgu," saka Mihailovs.

MacBook ir piemērots arī darbam bez datora peles, jo īpaši jutīgais "Force Touch" skārienpaliktnis to lieliski aizstāj un ļauj datoru pārvaldīt ar viegliem pirkstu pieskārieniem. Savukārt "MacBook Pro" sper vēl vienu soli tālāk ar interaktīvo, personalizēto "Touch Bar" skārienjoslu, kas palīdz vieglāk un ātrāk izcelt un pārvaldīt visbiežāk izmantotās lietojumprogrammas.

2. Intuitīvas programmas – efektīvākam darbam

Lai strādātu plūstoši un pārliecinoši, ir nepieciešami daudzi un dažādi instrumenti. "MacBook" klēpjdatori ir īpaši piemēroti biznesa un darba vajadzībām – ierīcēs var atrast plašu rīku izvēli ikdienas darbu vienkāršākai izpildei.

Viegli un intuitīvi iespējams sagatavot materiālus darbam vai mācībām ar speciālajām lietojumprogrammām, kas jau ir ieinstalētas datorā, piemēram, "Pages" (dokumentu sagatavošanai), "Keynote" (prezentāciju veidošanai), "Notes" (pierakstiem), "Numbers" (aprēķiniem) un "Reminders" (atgādinājumiem). Ikdienas darbā īpaši noderīgas būs tādas funkcijas kā ekrānuzņēmums vai dokumentu skenēšana.

"Izmantojot jebkuru "MacBook" dokumentu pārvaldības lietojumprogrammu, failus iespējams rediģēt kopā ar kolēģi vai studiju biedru, kurš arī izmanto "Apple" ierīci. Izvēloties funkciju "Collaborate", kopīgi var strādāt pie prezentācijas, ziņojuma vai jebkura cita dokumenta," priekšrocības skaidro Mihailovs.

Lai šī funkcija darbotos, ir jābūt izveidotam kontam datu glabāšanas platformā "iCloud Drive". Strādāšana kopā ir viegli realizējama. Piemēram, lai izveidotu vienotu prezentāciju, slaidi ir jāsagatavo "Keynote". Pēc tam galvenajā lietojumprogrammas logā augšējā labajā stūrī ir jāizvēlas iespēja "Collaborate". Atveroties papildu logam, jāatlasa ielūguma izsūtīšanas veids: e-pasts, ziņa, nokopēta saite vai "AirDrop". Izvēloties kopīgošanas metodi, neatkarīgi no tā, vai kolēģis var tikai apskatīt vai arī labot dokumentu, ir jānosūta saite. No šī brīža slaidus iespējams gatavot kopā.

3. Vieglāka dokumentu parakstīšana

Vēl viena unikāla "MacBook" funkcija būs ļoti noderīga tiem, kas strādā attālināti, – dokumentu parakstīšanas iespēja pēc sava paraksta izveides.

Tas ir pavisam vienkārši. Izvēlētais PDF dokuments ir jāatver ar programmu "Preview", lai to varētu labot, tad jāpieslēdzas "Markup" rīkjoslai un jāizvēlas iespēja "Sign". Ja paraksts vēl nav izveidots, to var viegli izdarīt, vienkārši ar pirkstu pieskaroties skārienpaliktnim vai nofotografējot savu parakstu ar datoru vai "iPhone" tālruni.

Pēc eksperta domām, īpaši ērti ir tas, ka "MacBook" ir automātiskās saglabāšanas funkcija, tāpēc, pat ja iesākto dokumentu ir aizmirsies saglabāt un dators izslēdzas, nav pamata satraukumam, jo viss padarītais ir saglabājies.

"Svarīgi ir arī pieminēt, ka "MacBook" datoriem, iespējams, ir vismodernākā iekšējā meklētājprogramma "Spotlight". Ar tās palīdzību var ne tikai atrast dokumentus, bet arī veikt īpaši sarežģītas skaitļošanas operācijas, neizmantojot kalkulatoru, konvertēt valūtu un citas metriskās sistēmas vienības nepieciešamajās vērtībās," stāsta eksperts.

Meklētājprogrammai "Spotlight" var piekļūt, ievadot kombināciju "Options + Space".

4. Tūlītēja sinhronizācija ar citām ierīcēm

Izmantojot vairāk nekā vienu "Apple" ierīci, ir vērts izmēģināt sinhronizācijas un savstarpējā savienojuma iespējas. "Apple" ierīcēm izmanto virtuālo "iCloud" datu glabāšanas platformu, kas automātiski atjaunina visus failus pievienotajās ierīcēs. Šī iemesla dēļ vienā ierīcē uzglabātā informācija būs viegli pieejama citā.

Failu koplietošana starp "Apple" ierīcēm ir ērti lietojama arī ar "AirDrop" datu pārsūtīšanas funkciju."MailDrop" funkcionalitāte ļauj nosūtīt liela mēroga failus, neizmantojot papildu programmas. Pēc saites izveides failus draugiem un kolēģiem var nosūtīt neatkarīgi no ierīces, kādu lieto viņi (vienā vēstulē ne vairāk kā 5 GB un maksimālais mēneša limits ir 1 TB).

Pēc Mihailova domām, otrā ekrāna ("Sidecar") funkcija, kas ļauj "iPad" izmantot kā papildu ekrānu (vai otrādi) darbam ar "MacBook", var būt arī noderīga ikdienas darbā.

Vēl viena noderīga funkcija ir iespēja pabeigt darbus, kas ir iesākti vienā "Apple" ierīcē, citā tuvumā esošā "Apple" ierīcē. Lai izmantotu šo iespēju, iestatījumos nepieciešams aktivizēt "Handoff" informācijas pārsūtīšanas risinājumu, kas darbojas, ja abās ierīcēs ir aktivizēts "Bluetooth", tās ir savienotas vienā "Wi-Fi" interneta tīklā un ir saistītas ar to pašu "Apple ID".

Lai veiktu vai saņemtu ienākošos zvanus, "FaceTime" ir ērti izmantot ne tikai "iPhone" tālrunim, bet arī datorā. Turklāt šo lietojumprogrammu bez papildu lietotnēm var izmantot grupas zvaniem vai videokonferencēm.

5. Datu drošība un privātums ir visa pamatā

Eksperts norāda, ka "Apple" īpašu uzmanību pievērš lietotāju datu drošībai, drošai navigācijai un privātumam. Tas ir īpaši svarīgi, gan izmantojot datoru privātajām vajadzībām, gan strādājot ar svarīgiem, konfidenciāliem uzņēmuma datiem.

""MacBook" datoros ir uzstādīti daudzi drošības elementi: visi saglabātie un pārsūtītie dati ir šifrēti, visiem jaunākajiem "MacBook" datoru modeļiem ir otrās paaudzes "Apple T2" silīcija drošības mikroshēma, un nepārtrauktie operētājsistēmas atjauninājumi palīdz novērst jebkādus drošības draudus," komentē Mihailovs.

Datu drošību garantē arī biometriskie dati, piemēram, "Touch ID" vai "Face ID" tehnoloģijas, kas ļauj droši un ērti atvērt ierīci, piekļūt bloķētam dokumentam vai norēķināties ar "Apple Pay". Datoru var arī atbloķēt ar "Apple Watch", kad tas tiek nēsāts uz īpašnieka rokas.

Lai "MacBook" lietotāji justos droši, "Apple ID" kontam ir divu līmeņu autentifikācija, sistēmas failiem ir papildu aizsardzība un vecākiem ir izveidota īpaša "Family Sharing Restrictions" iespēja, kas ļauj uzraudzīt bērna lietotā ekrāna laiku un saturu.

6. Plašas integrācijas iespējas

Pēc A. Mihailova domām, ļoti ērti ir arī tas, ka "MacBook" datoru aprīkojums viegli sader ar citām lietojumprogrammām, piemēram, "Microsoft Windows" programmām, kuras izmanto lielākā daļa lietotāju. Tātad, ja ir jāizmanto, piemēram, "Word", "Excel" vai "Power Point", to viegli var darīt.

Vajadzības gadījumā "MacBook" datorā var integrēt ar darbu saistītās grāmatvedības programmas.

Turpmāk jebkurā "MacBook" modelī visu gadu bezmaksas varēs izmantot "Apple TV +".

Atrodi labākos piedāvājumus kvalitatīvam darbam, atpūtai un attālinātajām mācībām "Apple" pilnvaroto partneru tiešsaistes veikalos:

https://www.avadbaltic.com/lv/#where-to-buy

Karantīnas laikā visām "Apple" ierīcēm, kurām nepieciešams remonts, tiek nodrošināta attālināta bezmaksas paņemšana un atdošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!