Foto: Publicitātes attēls
Jaunas ERAF fondu līdzekļu iespējas ļauj RSU pētniekiem izstrādāt projektus Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmā Horizon2020 un citās pētniecības programmās.

Rīgas Stradiņa universitātē šī gada novembra beigās noslēgsies ERAF projekts "Rīgas Stradiņa universitātes zinātniskās kapacitātes attīstība un veicināšana kopējā Eiropas pētniecības telpā", kas pirmo reizi pētniekiem nodrošinājis finansējumu projekta iesniegumu sagatavošanai dalībai ES pētniecības programmās. Līdz šim finansējums tiks piešķirts tikai jau apstiprinātu projektu īstenošanai nevis projekta izstrādei, kas prasa lielu darba un laika ieguldījumu.

Minētā projekta mērķis bija palielināt RSU zinātniskās kapacitātes attīstību un iesaisti Eiropas kopējā pētniecībā telpā veselības, sociālo un humanitāro zinātņu jomās, tādējādi veicinot RSU kā zinātniskās institūcijas atpazīstamību.

Projekts sastāvēja no četrām aktivitātēm, kas ietvēra projekta iesniegumu izstrādi ES pētniecības un inovācijas programmās, ar to sagatavošanu saistītos komandējumus, darba braucienus uz informatīvajām dienām, brokerage pasākumiem, tikšanām ar sadarbības partneriem, kā arī iespējas pieaicināt apmācībām ekspertus ar pieredzi ES pētniecības un inovāciju programmas projekta iesniegumu izstrādē un īstenošanā. Projekts deva iespēju arī RSU pētniekiem piedalīties Latvijas Prezidentūras laikā organizētajās IZM konferencēs "EuroNano Forum 2015" un 10. Baltijas jūras zinātnes konferencē.

Kā stāsta RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadošā pētniece Inese Gobiņa, kas bija viena no projekta dalībniecēm, "ERAF projekta atbalsts man deva iespēju aktīvai dalībai starptautiskā projekta (EASE) iesnieguma sagatavošanā Horizon2020 programmā, tai skaitā piedalīties kopā ar pārējiem projekta konsorcija partneriem projekta satura un iesnieguma plānošanas seminārā Berlīnē. Projekta mērķis ir noskaidrot jauniešu ekspektācijas attiecībā uz nodarbinātības jautājumiem Eiropas kontekstā, izmantojot multiplas pētnieciskās pieejas."

Pētniece arī paskaidro, ka "visiem ir zināms, ka pētniecības projektu rakstīšana prasa lielu laika un intelektuālo ieguldījumu. Bez tam, ņemot vērā pieaugušo konkurenci pētniecībā, pastāv lielas iespējas, ka beigu galā projekts netiks akceptēts. Personīgi man šis finansiālais atbalsts būtiski palielināja motivāciju un radīja pat sava veida prieku tajā iesaistīties. Es guvu lielu pieredzi šāda apjoma projekta sagatavošanas procesā, kopumā piedaloties partneriem no 7 dažādām valstīm. Es ticu, ka šī mana pieredze turpmāk ļoti noderēs."

RSU vadošais pētnieks Vladimirs Kasjanovs skaidro, ka finansējums ļāvis piedalīties "EuroNanoForum2015" konferencē kā dalībniekam. "Tas ļāva iepazīties ar jauniem virzieniem nanomateriālu pielietošanas medicīnā." Pozitīvi vērtējot projektu, viņš arī piebilst, ka "šis projekts ļoti svarīgs jauniem zinātniekiem, kas plāno izstrādāt projektus nākotnē, jo bija iespēja piedalīties dažādos informatīvos pasākumos un konferencēs."

Kā norāda RSU Komunikācijas studiju katedras vadošā pētniece Anda Rožukalne, tad ERAF finansējums ļāva sagatavot projektu "Kā prognozēt komunikācijas efektus un sociālo mediju lietotāju uzvedību", kurā piedalās deviņu valstu partneri, ieskaitot RSU. Tā mērķis ir analizēt komunikāciju sociālajos medijos un prognozēt agresīvu uzvedību, aptverot desmit valodas. A.Rožukalne uzsver, ka projekta sagatavošanā ERAF finansējums nodrošināja augsta līmeņa kvalitatīvu konsultantu klātbūtni projekta sagatavošanas procesā, kas vērtējams ļoti pozitīvi.

Rezultātā projekta īstenošanas laikā no šī gada 12. janvāra līdz 30.novembrim ir sagatavoti deviņi projekta iesniegumi, no kuriem šobrīd EK jau trīs ir apstiprinājusi. Pētnieki piedalījušies dažādos atbalsta pasākumos: informatīvajās dienās, darba grupu sanāksmēs, konferencēs (viena pētnieka dalība EuroNano Forum 2015 un divu pētnieku dalība 10. Baltijas jūras zinātnes konferencē), kā arī papildinājuši savas zināšanas projekta iesniegumu sagatavošanā pieredzējušu ekspertu sniegtajās apmācībās. Kopējais projekta budžets sastādīja 70 314 eiro, kas pilnībā tika segti no ERAF līdzekļiem.

Vienošanās par Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta īstenošanu: Nr. 2015/0007/2DP/2.1.1.2.0/14/APIA/VIAA/013. (Darbības programma "Uzņēmējdarbība un inovācijas", 2.1.1.2. aktivitāte "Atbalsts starptautiskās sadarbības projektiem zinātnē un tehnoloģijās", II kārta).

Vairāk par minēto projektu lasāms RSU mājas lapā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!