Foto: Publicitātes foto
Šogad Latvijas Zemessardze atzīmē savu trīsdesmito gadadienu. Jau no pašiem pirmsākumiem Zemessardze ir bijusi brīvprātīgs militārs sabiedrības pašaizsardzības formējums, kur savu aicinājumu ik gadu rod vairāki simti, pat tūkstoši vīriešu un sieviešu visā Latvijā. Zemessardze ir būtiska valsts aizsardzības sistēmas daļa, darbos pārbaudīts sadarbības partneris Valsts robežsardzei, Valsts un pašvaldību policijai, valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī sabiedrotajiem ārvalstīs.

Kampaņas "Esi drošs, esi zemessargs" ietvaros Aizsardzības ministrija vēlas iepazīstināt ar Zemessardzi, tās funkcijām, aicināt graut mītus un stereotipus par dienestu. Zemessardze trīsdesmit gadu pastāvēšanas laikā ir strauji attīstījusies – no laika, kad zemessargi bez speciāla ekipējuma un sagatavotības bija gatavi aizstāvēt Latvijas robežas, līdz profesionāli apmācītiem speciālistiem, kuri apguvuši sakarnieka, snaipera, izlūka, prettanku ieroča operatora, militārā inženiera, mediķa un vēl daudzas citas specialitātes, kā arī piedalās kopīgās militārajās mācībās ar sabiedrotajiem ārvalstīs.

Zemessardzes galvenais uzdevums ir pildīt valsts aizsardzības uzdevumus, sagatavot Latvijas pilsoņus dienestam Zemessardzē un apmācīt Zemessardzes personālsastāvu. Zemessardzes vienības piedalās starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos likumos un starptautiskajos līgumos noteiktajā kārtībā. Ik gadu nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti neitralizē vairākus tūkstošus sprādzienbīstamu priekšmetu visā Latvijā. Zemessargi sniedz atbalstu avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos, pazudušo personu meklēšanā, kā arī nepieciešamības gadījumā palīdz sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā sadarbībā ar valsts un pašvaldības institūcijām. Zemessardzes vienības piedalās uzņēmējvalsts atbalsta sniegšanā, sniedz atbalstu arī informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijām, piemēram, "Cert.lv". Aktīvi piedalās Jaunsardzes centra īstenotās valsts aizsardzības mācības un jaunsargu interešu izglītības programmas realizēšanā.

Atskatoties trīsdesmit gadus senā vēsturē, 1991. gadā, pirmajos Zemessardzes darbības mēnešos, bataljonos iestājās vairāk nekā 10 000 cilvēku, pēc gada zemessargu skaits sasniedza jau 17 000. Pirmajos darbības gados zemessargi pašaizliedzīgi, tolaik vēl bez specializēta apģērba, bez lielas pieredzes un bruņojuma, sargāja Latvijas robežu, bloķēja PSRS karaspēka daļas, aizturēja kontrabandistus, likumpārkāpējus, palīdzēja arī pie ugunsgrēku dzēšanas vai citu stihiju neitralizācijas.

1992. gadā, lai labāk organizētu Zemessardzes darbību, Zemessardzes bataljoni tika pakļauti novadu vienībām, kas vēlāk izveidoja Zemessardzes 1. brigādi ar štābu Rīgā, Zemessardzes 2. brigādi ar štābu Cēsīs, Zemessardzes 3. brigādi ar štābu Rēzeknē, Zemessardzes 4. brigādi ar štābu Liepājā un Zemessardzes 5. brigādi ar štābu Ogrē.

Svarīgi bija ne tikai strukturēt Zemessardzes vienības pēc lokācijas un pieejamības, bet arīdzan izglītot zemessargus. Šī iemesla dēļ tika dibināti mācību centri – 1991. gadā Zemessardzes Kājnieku mācību centrs Cēsīs, 1993. gadā Sakarnieku mācību centrs Ogrē un 1995. gadā Izlūku mācību centrs Dobelē.

Papildinot zemessargu pieredzi, tika piesaistīts arī starptautisko sadarbības partneru atbalsts, piedaloties to rīkotās mācībās. Zemessargi piedalījās tādās starptautiskās militārās mācībās kā "GuardEx", "Nordic Peace", "Baltic Cooperation", "Partner Challenge" un citās.

Sākot ar 2000. gadu, tika īstenoti Zemessardzes struktūras attīstības pasākumi – Zemessardzes vienību iekļaušana kopējā NBS struktūrā un operatīvajā vadības sistēmā. Tika apvienotas sākotnēji izveidotās Zemessardzes brigādes un bataljoni. Zemessardzes atsevišķās vienības tiek pārveidotas un pievienotas Nacionālo bruņoto spēku veidam un vienību sastāvam.

Zemessardze ir ar savu īpašu vēsturi un bagātām tradīcijām. Laika gaitā mainījušās paaudzes, mainījies zemessargu ekipējums, nodrošinājums, apmācība. Īpaši pēdējo gadu laikā tā ir strauji attīstījusies. Tikai viena lieta, kas palikusi pārliecinoši nemainīga – dažāda vecuma, ar dažādu izglītību, visdažādāko profesiju pārstāvju vēlme stāties zem vienota – Latvijas Republikas Zemessardzes – karoga, ar vienotu mērķi sargāt Tēvzemes neatkarību un brīvību. Tomēr sabiedrībā aizvien valda priekšstati par dienestu, kas nebūt neatbilst patiesībai. Tāpēc Aizsardzības ministrija un Zemessardze kampaņas "Esi drošs, esi zemessargs" ietvaros aicina iepazīties ar informāciju par Zemessardzi, kā arī sazināties, izmantojot kampaņas vietnē norādīto kontaktinformāciju, lai uzdotu savus jautājumus par iespējām iesaistīties Zemessardzē. Vairāk informācijas meklē – www.esizemessargs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!