Foto: Publicitātes attēls
Jau desmit gadus visā Eiropas Savienībā cilvēki, lai uzrādītu savas prasmes, zināšanas un kompetences darba devējiem un izglītības iestāžu pārstāvjiem, izmanto Europass – dokumentus, ko 2005. gadā izveidojusi Eiropas Komisija.

Europass ietvars apvieno vairākus atsevišķus dokumentus, kas kopā veido personas portfolio:

  • Europass CV - standartizēts Curriculum Vitae, kas palīdz ikvienam skaidri un saprotami parādīt savas prasmes un kvalifikāciju.
  • Europass Valodu pase, kas palīdz demonstrēt svešvalodu zināšanu līmeni (pēc dokumentam pievienotās Eiropas valodu prasmju līmeņu pašnovērtējuma tabulas) un lingvistisko pieredzi, neatkarīgi no tā, vai valoda ir apgūta formālajā izglītībā, vai ārpus tās.
  • Europass Mobilitāte - apliecinājums, kas atspoguļo iemaņas, prasmes un zināšanas, kas iegūtas noteiktā laika periodā kādā citā Eiropas Savienības vai tās sadarbības valstī organizētas mācību vai darba pieredzes apmaiņas ietvaros.
  • Europass Diploma pielikums - dokuments, kas sniedz detalizētu informāciju par absolvēto augstākās izglītības studiju programmu un ko pievieno augstākās izglītības diplomam. Diploma pielikumu jau kopš 2004. gada izsniedz visas Latvijas augstākās izglītības iestādes.

Visus šos gadus Europass popularitātes karognesējs ir bijis Europass CV, kas kopumā Europass tiešsaistes redaktorā internetā izveidots jau vairāk nekā 60 miljonus reižu. Ne mazāk ievērojams daudzums ir Latvijā izveidoto Europass CV - vairāk nekā 400 tūkstoši, kas liecina par to, ka Latvijas darba meklētāji bieži izmanto Europass CV formu. Europass CV izrādījies arī populārākais Eiropas Savienības rīks prasmju un kvalifikāciju dokumentēšanai Eurobarometer 2014. gada aptaujā.

Mūsdienās, piesakoties darbam, praksei vai pieredzes apmaiņai, ir nepieciešams iesniegt dzīves gājumu (CV). Konkurences apstākļos CV ir ļoti liela nozīme, un bieži vien labs un pārskatāms CV var būt izšķirošs lēmuma pieņemšanā amata kandidātu atlasē. Virtuālajā vidē tiek piedāvāti dažādi CV varianti, un var būt grūti izlemt, kurš no pieejamajiem CV paraugiem būtu vispiemērotākais. Europass CV būtiskākās priekšrocības ir plaši atpazīstamais vienotais standarts visās Eiropas Savienības valstīs, iespēja to izveidot tiešsaistes redakorā internetā 27 valodās, ar iespēju vēlāk to papildināt, labot utt., turklāt visi pakalpojumi ir bez maksas. Europass CV ļauj uzskatāmi parādīt ne tikai izglītību un darba pieredzi, bet arī aprakstīt dažādas prasmes, kas iegūtas gan mācoties un strādājot, gan dažādās brīvā laika nodarbēs. Tas ir piemērots gan augsti kvalificētam speciālistam, gan vidusskolēnam bez darba pieredzes, jo ir viegli pielāgojams konkrētajām vajadzībām.

Sekojot līdzi darba tirgus tendencēm, Europass tiek pastāvīgi pilnveidots un uzlabots, padarot to lietotājiem ērtāku un piemērotāku. Nesenākie Europass tiešsaistes redaktora uzlabojumi ir iespēja sastādīt Motivācijas vēstuli, izmantojot tādas ērtības kā gatavu srtuktūru un plašu izmantojamo frāžu piedāvājumu teikumu formulēšanai, iespēja izveidot Eiropas Prasmju pasi - elektronisku dokumentu portfolio, kurā apkopot savus dažādos ar izglītību un darba pieredzi saistītos dokumentus, iespēja importēt datus no LinkedIn un mākoņa, iespēja savu CV pievienot EURES - Eiropas darba mobilitātes portālam, kā arī pēc pašnovērtējuma tabulas noteikt un uzrādīt savu digitālo prasmi, kas palīdz darba meklētājam efektīvāk demonstrēt savas iemaņas informācijas apstrādē, komunikācijā, satura veidošanā u.c. Domājot par Latvijas Europass lietotāju auditoriju, 2015. gadā ir izveidotas un pieejamas video pamācības Europass CV un Europass Valodu pases aizpildīšanai tiešsaistes režīmā latviešu valodā.

Lai konkrētā valstī nodrošinātu pēc iespējas lielāku atbalstu Europass lietotājiem un popularizētu Europass dokumentus, katrā valstī ir izveidots Nacionālais Europass centrs. Nacionālais Europass centrs Latvijā, kura funkcijas ir uzticētas veikt Akadēmiskās informācijas centram, šo pagājušo gadu laikā ir īstenojis dažādu veidu informatīvos pasākumus dažādām mērķauditorijām, kuros piedalījušies gan nacionālie, gan arī ārvalstu eksperti, tādējādi veicinot labāku Europass iekļaušanos karjeras un izglītības procesos Latvijā un veidojot un stiprinot saites gan ar sadarbības partneriem, gan ieinteresētajām pusēm.

Viens no Nacionālā Europass centra pamatuzdevumiem ir Europass Mobilitātes apliecinājumu izsniegšanas nodrošināšana visiem, kas piedalījušies kādā Eiropas Savienības mobilitātes programmas projektā un vēlējušies iegūt Europass Mobilitātes apliecinājumu. Katru gadu Latvijā mobilitātē iesaistīto cilvēku skaits pakāpeniski pieaug un šobrīd Latvijā izsniegto Europass Mobilitātes apliecinājumu skaits jau pārsniedz 7 tūkstošus.

Lietotāji ir novērtējuši Europass noderīgumu karjerā un izglītībā, par ko liecina joprojām pieaugošais Europass dokumentu lietotāju skaits un Europass plašā atpazīstamība. Ņemot vērā, ka Latvijā ir otrs augstākais rādītājs sabiedrības informētībā par Nacionālā Europass centra darbību, nepieciešamība pēc Europass piedāvātajiem dokumentiem un pakalpojumiem iedzīvotāju vidū ir, kas ir iepriecinošs fakts, taču vienlaikus uzliek arī atbildību turpināt strādāt pie Europass pilnveidošanas un sabiedrības informēšanas.

Plašāku informāciju atradīsiet Latvijas Nacionālā Europass centra interneta vietnē www.europass.lv

Šis projekts tika finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šī publikācija [paziņojums] atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!