Foto: Publicitātes attēls
2014. gadā Latvijā tika atvērts pirmais ģenētikas centrs Baltijas valstīs un Ziemeļeiropā ar mūsdienīgi aprīkotu laboratoriju un plašām iespējām veikt dažādu veidu padziļinātu ģenētisko testēšanu.

Ģenētikas centrs aizvien ir saglabājis vadošo pozīciju un attīstījis specializāciju šādos virzienos:

  • Neauglības diagnosticēšana;
  • Problemātiskās grūtniecības/grūtniecību pārtraukšanās;
  • Pārmantoto audzēju ģenētiskā testēšana;
  • Dzīves stila ģenētiskie testi – "Viva Genomics".


Neauglības diagnostika

Katrā no šiem virzieniem tiek nodrošināti testi, kas var palīdzēt atklāt kādu konkrētu ģenētiski pārmatotu saslimšanu vai arī ģenētisko predispozīciju. Personāls apzinās, ka nav viegli saprast pat sarežģītos testu nosaukumus, bet mēs noteikti vēlas, lai visi zinātu par šo testu esamību, par to, ka šie testi tiek veikti Latvijā, un kādos gadījumos tie var palīdzēt. Ģenētikas centrā ir zinoši ārsti, kas sniedz konsultācijas un pilnīgi saprotamus skaidrojumus par testu rezultātiem.

Ģenētikas centrs strādā ciešā sadarbībā ar "iVF Riga" klīnikas reproduktologiem, ginekologiem, andrologiem, endokrinologiem un citiem speciālistiem, lai atrastu veselības problēmu cēloņus, un ārsti varētu norādīt pacientiem pareizo ārstēšanās virzienu. Ne vienmēr vaininieks ir ģenētika, bet salīdzinoši bieži tieši ģenētiskais tests parāda virzienu pāriem, kuri ilgus gadus ir cīnījušies, piemēram, ar neauglības diagnozi.

"Mēs savā darbā vairāk nevaram iedomāties medicīnisko apaugļošanu bez ģenētiskās testēšanas. Pirmsimplantācijas ģenētisko testēšanu (PGT-A) mēs iesakām pāriem, kuriem jau ir bijušas neveiksmīgas medicīniskās apaugļošanas procedūras vai grūtniecība iestājas dabīgā veidā, bet pārtraucas. Arī pāriem, kuri nāk pie mums pirmo reizi, mēs piedāvājam PGT-A, jo visos minētajos gadījumos mēs varam saīsināt ceļu no procedūras uzsākšanas līdz vesela bērna piedzimšanai. Testēšana palīdz mums atrast veselu embriju, kurš var dot grūtniecību, un rezultātā piedzimst vesels bērns. Ja runājam par tiem, kuri iet medicīnisko apaugļošanu pirmo reizi, tad visiem jāatceras, ka pat veselam cilvēkam, atkarībā no vecuma, 20-40% embriji veidojas aneiploīdi, t.i. ar ģenētiskām izmaiņām (Eiropas Cilvēku reprodukcijas un embrioloģijas biedrības (ESHRE) vadlīnijas - J Assist Reprod Genet (2014) 31:1501–1509 DOI 10.1007/s10815-014-0333-x)," saka iVF Riga Holding Medicīnas direktore, reproduktoloģe, ginekoloģe - dzemdību speciāliste Violeta Fodina.

Pacientiem ar atkārtoti neveiksmīgiem IVF cikliem vai zaudētu grūtniecību un pāriem ar vecuma faktoru (sievietes > 35 g. v., vīrieši >45 g. v.), neprecīzas šūnu dalīšanās rezultātā biežāk veidojas dzimumšūnas ar izmainītu hromosomu komplektu. Embriji, kuri veidojas no šādām dzimumšūnām, lielākoties nav spējīgi implantēties dzemdes gļotādā vai to attīstības apstājas grūtniecības pirmā trimestra laikā.

Tādos gadījumos tiek veikta Pirmsimplantācijas ģenētisko aneiploīdiju testēšana (PGT-A). PGT-A analīze ļauj veikt izmeklējumu piecu dienu vecam embrijam, izmantojot NGS metodi (Next generation sequencing), lai testētu visas embrija hromosomas vienlaikus, pirms embrija pārnešanas dzemdē (embrija transfēra), tādējādi, izvērtējot embrija tālākās attīstības potenciālu, un ievietošanai dzemdes dobumā izvēlēto embriju ar normālu hromosomu skaitu.

Pirmsimplantācijas ģenētiskā diagnostika (PGT-M) ir ļoti nozīmīga ģimenēm, kurās no paaudzes paaudzē tiek pārmantotas monogēnas (radušās viena gēna dēļ) saslimšanas vai arī šāda slimība ir jau kādam no ģimenes bērniņiem. Šīm ģimenēm ļoti svarīgs jautājums ir par iespēju slimības diagnostiku veikt vēl pirms grūtniecības iestāšanās.

PGT-M analīze dod iespēju apstiprināt vai izslēgt iepriekš zināmas monogēnas saslimšanas diagnozi piecu dienu veciem embrijiem, atlasīt embrijus un nodrošināt vesela bērniņa piedzimšanu.

Ja ģimenē ir bijuši vairāki grūtniecības pārtraukšanās gadījumi, tad noteikti ir nepieciešams saprast, kāpēc tā notiek. Ir jāizmanto visas iespējas, ko sniedz medicīna un zinātne. Viena no šādām iespējām ir Pārtraukušās grūtniecības materiāla ģenētiskā testēšana. Šī metode dod skaidru atbildi uz jautājumu, vai pārtraukušās grūtniecības iemesls ir augļa hromosomālā patoloģija. Testēšanas rezultāts var palīdzēt atrast grūtniecības pārtraukšanās iemeslu un izstrādāt stratēģiju veiksmīgai bērna ieņemšanai un grūtniecībai.

Ģimenes plānošana

Ja vien ir iespējams, Ģenētikas centra sepciālisti iestājas par racionālu ģimenes plānošanu. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka, plānojot ģimenes pieaugumu, tiek izvērtēti visi riski, kas varētu rasties. Tas tiek darīts, lai nodorošinātos, ka bērns piedzims vesels, vai arī laikus identificēt problēmas un izvairīties no grūtībām un pārdzīvojumiem nākotnē.

Ģenētikas centrā piedāvā veikt pāriem Recesīvo saslimšanu testu, kas ir svarīgs, ja tiek plānots ģimenes pieaugums vai ir aizdomas par tuvradniecību. Tas palīdz saprast, vai pāris nav vienādu gēnu izmaiņu nesēji, kas var tieši ietekmēt bērna ieņemšanu un attīstību. Noteikti svarīgas šīs analīzes ir pāriem, kuriem ģimenes anamnēzē jau ir konstatētas saslimšanas.

Pārmantoto audzēju diagnostika

Ģenētikas centrā veic testus konkrētas onkoloģiskās saslimšanas pārmantojamības prognozēšanai – gan tiem, kas ir saskārušies ar saslimšanu, gan arī pilnīgi veseliem cilvēkiem biežāko sastopamo mutāciju izslēgšanai. Ir pieejamas arī ģenētiķa un onkologa konsultācijas pirms un pēc analīžu veikšanas. Jautāsiet, ko dod šāds tests? Ja saslimšana jau ir diagnosticēta, tad šis tests palīdz noteikt pareizāko ārstēšanas metodi, ja ir aizdomas par pārmantojamību. Ja saslimšanas nav, bet ir bažas, jo mammai vai radiniekiem bijis audzējs. Ar šādu domu nevajag dzīvot, bet ieteicams aiziet uz konsultāciju un izvērtēt riskus. Ja nepieciešams, nodot testu un, saņemot rezultātus, saprast savus riskus un saņemt rekomendācijas.

2021. gads Ģenētikas centram bija ir nozīmīgs, jo tas ieviesa "SuperiorOnko" terapijas paneli. Tā ir ģenētiskā analīze, kas palīdzēs izvērtēt efektīvāko terapijas metodi onkoloģijas saslimšanas ārstēšanai. Terapijas taktikas izstrādei onkoloģiskajiem pacientiem ir absolūti nepieciešami dati par audzēja ģenētiskajām īpatnībām.

Dzīves stila ģenētiskie testi "Viva Genomics"

Tagad arī Latvijā, mūsu laboratorijā, ir iespējams veikt DNS ģenētiskos testus, kas palīdz vairāk saprast sevi un noteikt sev piemērotāko dzīves stilu un ieradumus. Gēniem ir ļoti liela nozīme prāta un ķermeņa darbībā. Gēnu izmaiņas mijiedarbībā ar vides faktoriem var ietekmēt izskatu, uzvedību un veselību kopumā. Katram no mums ir jautājumi, uz kuriem meklējam atbildes katru dienu. Vienam tas ir jautājums par pareiziem ēšanas ieradumiem, par vitamīniem – ko lietot, ko nelietot, otram – kā cīnīties ar lieko svaru, kā iegūt vairāk enerģijas un spēka, lai sasniegtu iecerētos rezultātus un galu galā – kādus kosmētiskos līdzekļus lietot, lai āda saglabātu veselību un jaunību.

Pat nelielas izmaiņas, kas tiks ievērotas pēc testa rezultātu saņemšanas, labvēlīgi ietekmēs dzīves kvalitāti un motivēs jauniem sasniegumiem.

Ir pieejami šādi testi: Ādas diagnostikas DNS tests – Vielmaiņas DNS tests Vitamīnu vielmaiņas DNS tests – Sporta sasniegumu DNS tests – Uzvedības un mentālās veselības DNS tests.

Ģenētikas centrs ir līderis dažādu inovatīvo tehnoloģiju ieviešanā un visi pakalpojumi, kas norādīti pakalpojumu klāstā, tiek veikti uz vietas laboratorijā. Par katru no testiem tiek sniegts saprotams skaidrojums un konsultācija. Vairākiem testiem ir pieejams arī valsts finansējums.

2020. gadā tika ieviests jauninājums – Ģenētikas centra testus var iegādāties tiešsaistes režīmā. Šobrīd var iegādāties visu dzīves stila ģenētisko testu paraugu paņemšanas komplektus, kā arī pārtraukušās grūtniecības materiāla parauga paņemšanas komplektu.

Viss Ģenētikas centra darbs ir veltīts tam, lai palīdzētu jums dažādās dzīves situācijās!

Ģenētikas centra pakalpojumi:

  • Ārsta-ģenētiķa konsultācijas;
  • Onkologa-ķīmijterapeita konsultācijas;
  • Uztura speciālista konsultācijas;
  • Ģenētiskie testi kompleksas sieviešu/vīriešu neauglības izmeklēšanai;
  • Kariotipa noteikšana;
  • Molekulāri-ģenētiskā izmeklēšana – trombofilijas molekulārā testēšana, neinvazīva augļa Rēzus faktora noteikšana grūtniecēm, fragilās X hromosomas testēšana, Y hromosomas testēšana (AZF faktors), HLA-tipēšana, KIR-tipēšana, pārtraukušās grūtniecības materiāla ģenētiskā izmeklēšana, pārmantoto audzēju testēšana, pārmantoto recesīvo saslimšanu testēšana;
  • Pirmsimplantācijas ģenētiskā testēšana embrijiem hromosomālā un gēnu līmenī (PGT-A/ PGS un PGT-M/PGD);
  • Dzīves stila ģenētiskie testi – Ādas, Vielmaiņas, Vitamīnu, Sporta sasniegumu un Mentālās veselības DNS testi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!