Foto: Rūme foto arhīvs
Ikviens vecāks noteikti zina – istaba, kurā dzīvo brāļi un māsas, bieži vien ir kā kara zona. Tomēr, radoši un uzmanīgi iekārtojot kopīgo telpu, ir iespējams panākt kompromisu starp abiem dzimumiem. Koplietošanas pieredze savukārt var sniegt arī dažas noderīgas prasmes, piemēram, jau agrā vecumā bērns apgūst pacietību, dalīšanos, piekāpšanos un citas svarīgas dzīves prasmes.

Kopīgas brāļu un māsu guļamistabas ir lielisks veids, kā arī ietaupīt vietu mājās. Tā kā daudzas ģimenes dzīvo dzīvokļos ar mazāku kvadrātmetru platību, rodas dilemma, kā izvietot mēbeles un kuras telpas piešķirt bērniem. Taču gan internetā, gan klātienes veikalos atradīsiet bērnu mēbeļu komplektus, kas optimāli aizpilda telpu un pielāgojas abiem dzimumiem, un arī atšķirīgiem vecumiem.

Idejas kopīgas guļamistabas iekārtošanai

Mazākiem bērniem un zīdaiņiem var nebūt izteiktu vēlmju attiecībā uz dekoriem. Mūsdienās ir tik daudz ar dzimumu nesaistītu dekoru iespēju, tāpēc jums nevajadzētu būt grūtībām atrast dekorus, kas būtu piemēroti abiem.

Kad viņi paaugsies, var sākt veidoties individuālas intereses, tad varat ļaut katram bērnam izvēlēties, piemēram, savu iecienītāko gultas veļu un sienas dekoru. Laba ideja ir arī atļaut katram bērnam istabā novietot savas mēbeles, ja telpas izmērs to ļauj. Ja trūkst vietas, pat atvilktnes vai skapja plaukta atvēlēšana var radīt viņiem piederības sajūtu. Varat marķēt mantu uzglabāšanas kastes vai atvilktnes ar katra bērna vārdu, lai viņi zinātu, kur likt savas personīgās mantas.

Istabas iekārtošana viena dzimuma bērniem

Tas, ka jūsu bērni ir viena dzimuma, nenozīmē, ka viņiem ir vienāds stils. Ja viņi ir vienisprātis par istabas pamata krāsas izvēli, tad variet patiesi priecāties. Ja nē, centieties pieturēties pie neitrālas krāsu paletes, ko bērni pēc tam var papildināt ar saviem personīgi izvēlētajiem istabas dekoriem, piemēram, paklājiem un sienas mākslas darbiem.

Ja vienam bērnam patīk dinozauri, bet otram sporta mašīnas, tad ņemiet vērā abu intereses. Nokrāsojiet telpu, piemēram, pelēkā tonī un iegādājieties dažādus aksesuārus, kas izcels katra bērna individuālās intereses.

Istabas iekārtošana pretēja dzimuma bērniem

Veidojot kopīgu istabu brālim un māsai, vecāki var justies nedaudz nobijušies. Tomēr, ja par pamatu mēģināsiet izmantot dzimumam neitrālu krāsu paleti, piemēram, baltu un pelēku, tad būsiet ieguvuši lielisku pamatu, lai sāktu ieviest aksesuārus.

Dizaina elementi, piemēram, personalizētas vārdu plāksnītes un sienu mākslas darbi, var būt lielisks veids, kā sajust, ka istaba pieder abiem. Ja telpa atļauj, varat izvēlēties divas vienvietīgas gultas, lai katrs bērns varētu skaidri noteikt savu personīgo telpu.

Bērniem augot un attīstoties, privātums kļūst arvien svarīgāks. Apsveriet iespēju izveidot atsevišķas zonas, izmantojot istabas starpsienas vai novietojot mēbeles tā, lai izveidotu atsevišķas zonas.

Istabas iekārtošana dažāda vecuma bērniem

Tas var būt viens no grūtākajiem gadījumiem, jo bērniem dažādos vecumos bieži vien ir atšķirīgas vajadzības, taču nevajag uztraukties. Ņemiet vērā bērnu attīstības posmus – mērķis ir visiem nodrošināt miegu ar pēc iespējas mazāk traucējumiem naktī, un telpu, kurā justies brīvi.

Ja jums ir mazulis, izveidojiet vietu, kur viņš var spēlēties – viens pats, ar draugiem vai brāļiem un māsām. Grīdas paklājiņi nodrošina mīkstu virsmu, uz kuras var atpūsties un spēlēties. Ja telpa atļauj, varat izmantot grāmatu plauktus, lai mazulim radītu privātāku zonu.

Ja otrs bērns iet bērnudārzā, tad padomājiet par mēbelēm, kas nepieciešamas šāda vecuma bērnam. Pirmsskolas vecuma bērni ir zinātkāri un izdomas bagāti, tāpēc nodrošiniet viņiem telpu, kas veicina pētniecību un radošumu. Neliels galdiņš ar krēsliem zīmēšanai un rokdarbiem ir lieliski papildinājumi.

Neatkarīgi no guļamistabas lieluma mēģiniet piedāvāt bērniem nelielu zonu, ko viņi varētu saukt par savu – lasīšanas stūrīti, rakstāmgaldu vai savu mantu glabātuvi. Ja bērni ir pietiekami lieli, varat izvēlēties divstāvu gultu, jo tām bieži vien ir pieejami glabāšanas risinājumi zem gultas. Mazākām guļamistabām divstāvu gultas vienmēr ir lieliska izvēle, jo nodrošina efektīvu telpas izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!