Foto: Publicitātes foto
Uz gudriem vīriem neatsaucies, pats visā iegremdēties traucies, kas pats zin' atrast labu, ļaunu, tas pasauli zin' celt par jaunu - tā rakstījis Rainis.

Mūsdienu strauji mainīgajā darba tirgū aizvien skaidrāk tiek pierādīts tautas teiciens "mūžu dzīvo, mūžu mācies". Tagad šai atziņai ir jauna vērtība, jo pieaugušajiem Latvijā arī pastāv iespējas apliecināt darbā, mācībās vai dzīvē uzkrātās zināšanas un iegūt izglītības dokumentu – kvalifikāciju – bez atgriešanās skolas solā. Piemēram, cilvēkam, kurš savā dzīves ceļā (darbā, brīvā laika nodarbībās vai pašmācībā) ir apguvis fotogrāfa, pavāra vai elektriķa darbam nepieciešamās prasmes un vēlētos tās apliecināt ar oficiālu dokumentu, ir iespēja vērsties profesionālajā skolā, kur īsteno šāda veida programmas, un, nokārtojot eksāmenu, saņemt profesionālās kvalifikācijas apliecību. Savukārt, augstskolu vai koledžu studentiem mainot studiju programmu vai augstskolu, nav nepieciešams vēlreiz apgūt kādu studiju kursu, ja tas jau iepriekš ir apgūts un par to ir saņemti kredītpunkti.

Kopš 2012.gada Latvija ir veikusi virkni darbību, lai nodrošinātu ārpus skolas iegūto zināšanu un prasmju novērtēšanu iedzīvotājiem gan profesionālajā, gan augstākajā izglītībā. Piemēram, viens no pasākumiem 2010.gadā bija sakārtot Latvijas kvalifikācijas astoņu līmeņu sistēmā, ko sauc par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūru (LKI). Šajā sistēmā ir iekļautas kvalifikācijas, sākot no pamatizglītības (1. līmenis) un beidzot ar doktora grādu (8. līmenis). LKI palīdz Latvijas un citu valstu iedzīvotājiem labāk saprast noteiktas kvalifikācijas līmeni sistēmā.

Iepriekš apgūto zināšanu un prasmju novērtēšanu un atzīšanu nodrošina profesionālās skolas, koledžas un augstskolas.

Profesionālajās skolās, lai iegūtu LKI 2.-4. līmeņa profesionālo kvalifikāciju, ir jānokārto kvalifikācijas eksāmens. Eksāmenu, kas ir maksas pakalpojums, var kārtot individuāli vai grupā. Pirms eksāmena profesionālās skolas piedāvā bezmaksas konsultācijas, lai saprastu vai un kāds eksāmens jākārto. Līdz šim vairāk kā 5500 iedzīvotāji ir sekmīgi nokārtojuši eksāmenu un ieguvušas kvalifikāciju, kas ļauj iekļauties darba tirgū. Arī darba devēji ir atzinīgi novērtējuši iespēju darba ņēmējiem apliecināt savas zināšanas un prasmes, kas iegūtas darba pieredzē.

Augstskolas vai koledžas izvērtē pretendenta zināšanas un prasmes, izmantojot iepriekš iegūtos sertifikātus vai apliecības vai arī rīkojot eksāmenu, lai noteiktu, kuram studiju kursam šīs zināšanas un prasmes atbilst. Novērtēšanas rezultātā pretendentam tiek piešķirts noteikts kredītpunktu apjoms, kas samazina tālāko studiju ilgumu. Tādejādi iesniedzējam ir nodrošināta iespēja iestāties attiecīgās studiju programmas atbilstošā studiju posmā, neatkārtojot iepriekš apgūto studiju vielu.

Sīkāku informāciju un bezmaksas konsultācijas par iepriekš sasniegto mācīšanās rezultātu atzīšanas iespējām var saņemt profesionālās izglītības iestādē, augstskolā vai koledžā.

Iepriekš apgūto zināšanu un prasmju novērtēšanas un atzīšanas galvenais mērķis ir veicināt izglītības piedāvājuma elastību un atbilstību mainīgajām sabiedrības prasībām. Iedzīvotājiem ir jābūt iespējai uzsākt vai turpināt mācības jebkurā laikā un vietā.

Vairāk par pasākumiem un iespējām atzīt iepriekš iegūtās zināšanas un prasmes var lasīt Akadēmiskās informācijas centra – Latvijas nacionālais koordinācijas punkta EKI ziņojumā "Neformālās un ikdienas mācīšanās rezultātu atzīšanas ieviešanu Latvijā". Ziņojums ir pieejams Latvijas Nacionālā koordinācijas punkta EKI mājaslapā: http://www.nki-latvija.lv/content/files/Neform_mac_atzis_zinojums_2018_2.pdf

Zini savas iespējas un izmanto tās!

Teksts publicēts līguma ar Eiropas Komisiju Nr. VS/2018/0241 ietvaros.

Līdzfinansē Eiropas Savienības
programma ERASMUS +
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!