Foto: Publicitātes foto
Grunts stabilizēšana ar inžekcijas metodi tika uzsākta Somijā pirms 40 gadiem. Toreiz tika meklēts veida, kā bez pamatu atrakšanas nostabilizēt sašķiebušos šķūņa sienu. "Par laimi šāds risinājums tika atrasts," apmierinātību par patentētās tehnoloģijas izgudrošanu pauž URETEK Baltic OÜ vadītājs Romāns Reiners-Latiševs.

"Pirmā objekta stabilizācija ar inžekcijas metodi tika veikta 1978. gadā, un uz šodienu unikālā URETEK metode tiek izmantota jau 54 valstīs, tajā skaitā Igaunijā, kur tā tiek izmantota, piemēram, lai palīdzētu lauksaimniekiem nolīmeņot labības glabātuves vai ražošanas ēkas," stāsta Reiners-Latiševs.

Stabilizācijas gaitā gruntī tiek ievadīti speciāli URETEK izstrādāti ģeopolimēri, kas, nokļūstot gruntī, piebriest un tādējādi noblīvē zem ēkas esošo grunti, aizpilda tukšumus un, ja iespējams, pat paceļ sākotnējā līmenī nosēdušās betona plātnes, būves un to daļas, kas ir balstītas tieši uz zemes. Tā kā katram objektam ir nepieciešams savs unikāls risinājums, inženieri veic pamatīgu sagatavošanās darbu: ir jāizlemj, no kura stūra uzsākt nosēdušās būves stabilizāciju un pacelšanu, kā arī kurā virzienā kustēties.

"Izmantojot mūsu metodi, klienta ikdienas darbība tiek traucēta minimāli un viņš var turpināt savu darbu atbilstoši plānotajam," apgalvo Reiners-Latiševs. "Par metodes uzticamību liecina arī apstāklis, ka URETEK lielo objektu skaits dažādās pasaules valstīs pārsniedz 150 000. Tiem jāpieskaita vēl liels daudzums mazāku objektu un privātmāju. Tikai Baltijas valstīs vien 2,5 gadu laikā mūsu metode ir izmantota vairāk nekā 300 objektu stabilizācijai."

URETEK metodes efektivitāti un drošību videi apstiprina dažādu pasaules valstu laboratoriju, augstskolu un valsts iestāžu piešķirtie sertifikāti, piemēram: Somijas Tamperes Universitātes sertifikāts, Itālijā un Anglijā izsniegti sertifikāti, metode ir testēta Amerikā un Ķīnā, tāpat uzņēmums ir saņēmis Vācijas TÜV un Bayer vides drošības sertifikātus. "Tā kā metode ir videi draudzīga, tad esam to izmantojuši arī ūdens aizsprostu stabilizēšanai, turklāt mūsu izstrādāto maisījumu var ievadīt pat gruntsūdeņos," stāsta Reiners-Latiševs.

Kas visvairāk pārsteidz klientus? "Ja grunts stabilizēšana izklausās loģiska, tad mūsu apgalvojums par to, ka spējam pacelt uz grunts esošu objektu līdz vajadzīgajam augstumam, gan šķiet kā neliels brīnums," smejas Reiners-Latiševs. "Kad pabeidzām darbu pie Alaveres labības glabātuves pacelšanas, izdarīto aplūkot ieradās visi objektā strādājošie vīri, un, ieraugot rezultātu, uz laukuma iestājās neticības un atzinības pilns klusums."

Tā kā ievadāmā viela atgrūž ūdeni, tad tā ir piemērota izmantošanai arī eļļas vai skābju piesātinātās vidēs: tā, piemēram, metode ir izmantota dzelzceļa depo grunts stabilizēšanai.

Palīgs lauksaimniekiem. Piemēri no Igaunijas

Zaļbarības glabātuves stabilizēšana piena fermā "Baltikum"

Bija traucēta zaļbarības sulas pareiza notece pa glabātuves renēm - skābā sula netika novadīta paredzētajā savākšanas tilpnē, bet gan reņu savienojuma vietās iesūcās gruntī un apkārtējā lauka augsnē.
"Mūsu uzdevums bija atrast risinājumu, kas ļautu apturēt sulas noplūdi savienojuma vietās," situāciju raksturo URETEK Baltijas reģiona tehniskais direktors Jarmo Luhts. "Veicot objekta apsekošanu, noskaidrojās, ka betona renes ir "izēstas" un ir nepieciešams to pamatnes remonts. Noplūdes dēļ betona plātnes bija nosēdušās un savienojuma vietās bija izveidojušās plaisas."
Problēma tika atrisināta, ar URETEK metodes palīdzību iesmidzinot zem renēm esošajā gruntī piebriestošus ģeopolimērus, kas apturēja skābbarības sulas noteci.
"Esam novērojuši, ka zaļbarības glabātuves pH līmenis bieži vien ir pārāk agresīvs priekš ne vienas vien jaunas betona virsmas. Skābe izēd betonu, un tā rezultātā rodas noplūde un nosēšanās," stāsta Jarmo Luhts.

Vao Agro OÜ slaukšanas zāles grīdas stabilizēšana

Objekta grīdas bija projektētas kā divas slīpnes, kas nodrošina vircas savākšanu un novadīšanu pa ēkas centrālo asi. Taču, sienām nosēžoties, tika izjaukts pareizais slīpums un virca sakrājās pie sienām.

"Lai gan maksimālais darbu veikšanai atvēlētais laiks bija tikai 4 stundas, jo nācās ņemt vērā slaukšanas laikus, tomēr ar URETEK metodi mums izdevās ātri nostabilizēt grīdas un pacelt tās atpakaļ pareizajā leņķī. Esam apmierināti, ka uzņēmuma ikdienas darbs tika traucēts minimāli un ka neradās problēmas ar parasto slaukšanas laiku ievērošanu," savu apmierinātību pauž Luhts.

Alaveres labības glabātuves stabilizēšana

Alaveres graudu kalte un labības glabātuve ir Ziemeļeiropas augstākās šāda veida būves. Lai nodrošinātu objekta pabeigšanu līdz rudenim, būvdarbus nācās uzsākt jau ziemā, un pamati tika rakti sasalušā gruntī. Diemžēl, iepildot atpakaļ, grunts netika pietiekami noblīvēta, kā rezultātā divu celtniecības stadijā esošu labības glabātuvju un pieņemšanas bunkura grīdas nosēdās.

"Kad ieradāmies iepazīties ar objektu, tad labības glabātuves jau bija uzstādītas. Tās bija nosēdušās par 50 mm, savukārt pieņemšanas bunkurs bija nosēdies par 60 mm. Objektu pacēlām sākotnējā līmenī sešu stundu laikā, turklāt klients šajā laikā varēja turpināt iesāktos būvdarbus," stāsta Jarmo Luhts. Pēc viņa teiktā līdzīgas problēmas ar ziemā būvētiem pamatiem ir piemeklējušas arī daudzus citus Igaunijas un Baltijas valstu klientus.

Otra alternatīva nosēdušās labības glabātuves iztaisnošanai šajā gadījumā bija būves demontāža un jaunu betona darbu veikšana, kas gan nozīmētu, ka darbi ievilktos un objekts netiktu pabeigts laikā.

Standarta apstākļos URETEK dod savam darbam 2 gadu garantiju, bet gruntī ievadītajam materiālam - 10 gadu garantiju. Tomēr pieredze rāda, ka pirms 40 gadiem stabilizētie objekti vēl aizvien ir nevainojamā līmenī.

"Laboratorijas apstākļos ir veikta materiāla paātrināta "novecināšana", un tās gaitā ir konstatēts, ka tā kalpošanas laiks ir vismaz 150 gadi," sola Reiners-Latiševs.

NODERĪGA INFORMĀCIJA

Inžekcijas metode

  • Vispirms tiek veikta grunts apsekošana ar mērķi noskaidrot, cik dziļi ģeopolimēru nepieciešams ievadīt un kādi ir iespējamie traucējošie faktori.
  • Tad zemē tiek izurbts caurums pirksta resnumā, pa kuru nepieciešamajā dziļumā tiek ievadīta caurule.
  • Pa cauruli gruntī tiek iesūknēts URETEK izstrādātais ģeopolimērs, kas piebriestot ar tā dēvēto izspiešanas metodi noblīvē grunti. Tā kā URETEK ģeopolimēram piemīt spēcīga spēja piebriest, tad pastāv iespēja pacelt nosēdušos virsmu vai būvi līdz vajadzīgajam augstumam. Process tiek veikts pa atsevišķiem cikliem, kuru laikā tiek veikta būves un tās apkārtējās virsmas līmeņa rūpīga uzraudzība ar lāzerierīces palīdzību.
  • Piebriešanas process ilgst aptuveni pārdesmit sekundes, un 10 minūšu laikā sacietējusī masa sasniedz 90 % no savas izturības. Galīgā sacietēšana notiek 24 stundu laikā.
  • Vienīgais metodes izmantošanu ierobežojošais faktors ir tās ekonomiskā mērķtiecība - atsevišķus nolaistus objektus ir lietderīgāk nojaukt. Grunts veids neierobežo metodes pielietošanas iespējas.
  • Objekta sagatavošanas darbi, inžicēšanas process un materiāla sacietēšana aizņem tikai dažas stundas. Savukārt, izmantojot citas metodes, šī darba veikšanai ir nepieciešamas vairākas dienas vai pat nedēļas.
  • URETEK sistēmas dod iespēju betona plātnes precīzi izlīdzināt no nolīmeņot, paceļot tās tieši tur, kur tām būtu jābūt un tās no jauna nostiprinot.

Ja Jums ir sajūta, ka augstākminētā informācija attiecas uz Jūsu problēmu, vaicājiet pēc BEZMAKSAS konsultācijas par Jūsu ēku http://uretek.lv/kontakti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!