Igaunijas krasta līnija sākas ziemeļos pie Narvas, gar Tallinu virzās uz rietumiem un tad dodas lejup Pērnavas virzienā, līdz sasniedz Ainažus. Kartē jūras robeža izskatās patiešām iespaidīgi – tā apjož pusi valsts. Realitātē ceļojums pa Igaunijas pludmalēm ir grandiozs, jo, pateicoties mainīgajam reljefam, atšķirīgajām ainavām un piekrastē izkaisītajām salām, šeit ikkatrs var atrast sev tīkamu pludmali.

Lēzeni smilšu liedagi, gleznainiem oļiem nosētas pludmales, klinšainos krastos iemājojušas romantiski vientuļas piekrastes un jahtu piestātnēm un izklaides kāriem vasarniekiem pārpilni kūrorti ar aktīvu naktsdzīvi, koptas pludmales ar smalkām promenādēm un izcilām spa viesnīcām, kā arī vietas, kas pulcē vēja, viļņu un aktīvas atpūtas cienītājus - Igaunijā atrodams it viss izcilai atpūtai pie ūdens.

Spa, naktsklubu un pastaigu priekus var baudīt turpat vai visa gada garumā, tādēļ šobrīd - tuvojoties vissaulainākajiem mēnešiem - der uzzināt vairāk par aktīvākajām pludmales izklaidēm, kas šo vasaru ļaus atcerēties ar prieku.

Vasarās par Igaunijas pludmaļu galvaspilsētu kļūst Pērnava un tai tuvējie kūrorti, taču populāras vietējo un citzemju vasarnieku pulcēšanās vietas sastopamas arī Igaunijas ziemeļos. Smilšainās pludmales ir piemērotas gan peldēšanai, gan dažādiem pludmales sporta veidiem, savukārt seklais ūdens un spēcīgais vējš Igaunijas piekrasti padara par ideālu vietu sērfošanai - kaitsērfingam un vindsērfingam.

Vairums servisu kūrortos piedāvā ne vien visa nepieciešamā aprīkojuma īri, bet arī iespēju praktizēties kopā ar instruktoru. Iesācējiem ir pieejams pilns sērfošanas apmācības kurss. Daudzviet ir iespēja piedalīties Igaunijā notiekošajās sērfotāju nometnēs.

Piemērotākais laiks sērfošanai ir no aprīļa līdz pat septembrim. Izcilākās sērfošanas vietas - par pieredzējušu sērfotāju paradīzi dēvētā Ristna (uz Hījumā salas), Tallinai tik tuvā Vääna-Jõesuu un Roosta brīvdienu ciemats, kas ir īpaši piemērots sērfotājiem-iesācējiem. Īpaši iecienīta ir Sāremā salas sērfošanas skola, bet ūdenssportam ļoti draudzīgas ir arī daudzas citas pludmales Tallinas un Pērnavas tuvumā.

Igaunijā populārs ir arī ūdensmotociklu sports, bet ziemā - ledus burāšana. Iekšzemes ūdeņos un salu apkaimē iecienīts aktīvās atpūtas veids ir burāšana un braukšana ar kanoe laivām.

Tiek lēsts, ka gadsimtu gaitā Igaunijas ūdeņu dzelmēs nogrimuši vairāk nekā 40 000 peldlīdzekļu, tajā skaitā arī kāds nesen atklāts kuģis, ar ko visticamāk savulaik kuģojuši zviedru vikingi. Šis gan tiek stāstīts nevis ar mērķi iebiedēt iespējamos laivotājus (drošība uz ūdens, protams, ir jāievēro!), bet  lai niršanas pratēji un iemācīties gribētāji iztēlotos Igaunijas piekrastes fantastiskās zemūdens pasaules ainavas.

Vairāki Igaunijas kūrorti iesaistīti Latvijas-Igaunijas pārrobežas projektā "Zilā karoga prasību nodrošināšana Baltijas Jūras reģionā" („Beach Hopping"), kura laikā tiek sakoptas Baltijas jūras līča pludmales un uzlabota infrastruktūra. Līdz ar to atpūtas kvalitāte un izklaides iespējas piekrastē arvien pieaug - vairumā kūrortu ir lieliskas ēdināšanas iespējas, bērnu rotaļlaukumi, atrakciju parki, kā arī laukumi futbola un pludmales volejbola spēlēšanai. Neskarto pludmaļu cienītājus noteikti sajūsminās mazāko Igaunijas salu mierīgā atmosfēra.

Laimē bezmaksas ceļojumu uz Igauniju šeit: www.visitestonia.com/lv


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!