Foto: Publicitātes foto
Lai gan ik dienā nelabprāt domājam par dažādām slimībām vai negadījumiem, statistika par sabiedrības veselibu ļauj mums izprast kopējo situāciju Latvijā. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, katrs otrais nāves gadījums Latvijā saistīts ar sirds un asinsvadu saslimšanām, bet 2018. gadā tikai 5% no visiem aizgājējiem dzīvību zaudējuši ārēju cēloņu dēļ*.

Biedējošo skaitļu mērķis nav satraukt, bet gan vairot izpratni – nelaimes gadījumi un slimības var piemeklēt, neatkarīgi no tā, vai persona strādā bīstamā darba nozarē, vai birojā, gūst prieku no riskanta hobija vai tamborēšanas. Jo vairāk zinām, jo labāk varam sagatavoties negaidītiem dzīves notikumiem.

Nelaimes gadījumi notiek un notiks, taču – ko iespējams darīt, lai vairotu sirdsmieru un veselību jau šodien?

1. Samaziniet stresu un izvairieties no vairāku darbu veikšanas vienlaikus.

Vairāki pētījumi liecina, ka pastāvīgs stress, pārslodze un vairāku darbu veikšana vienlaikus var būt kaitīga veselībai, vājinot imūnsistēmu un saasinot visas esošās veselības problēmas. Tāpat cilvēki ir vairāk pakļauti nelaimes gadījumu riskam, kad uzmanība ir novērsta.

2. Atrodiet piemērotākās fiziskās aktivitātes labas veselības saglabāšanai.

Piecu minūšu stiepšanās vingrinājumi var uzlabot dienu un būt sākums fizisko aktivitāšu pārvēršanai ieradumā. Fizioterapeitiem ir teiciens "kustības ieeļļo", kas nozīmē, ka ķermeņa izkustināšana ''ieeļļo'' jūsu locītavas, muskuļus, kaulus un orgānus. Kustības ir labas nervu sistēmai un uzlabo asiņu piegādi smadzenēm, tāpēc kustību laikā rodas labas idejas un risinājumi.

3. Regulāri pārbaudiet savu veselību.

Ir tik cilvēciski izvairīties no došanās pie ārsta, jo pastāv iespēja, ka varētu tikt atklāta kāda veselības problēma. Tomēr regulāras veselības pārbaudes ir izšķirošas, lai laikus atklātu saslimšanu un risinātu ar to saistītās problēmas. Mūsdienās ir iespējams vienkāršākos veselības testus veikt arī mājās, savukārt medicīnas laboratorijas piedāvā visaptverošu veselības pārbaužu komplektus.

4. Piešķiriet sev un saviem mīļajiem materiālās drošības sajūtu, izmantojot SEB dzīvības apdrošināšanu.

Apdrošināšana tiešā veidā nenovērš nelaimes gadījumus, bet sniedz miera sajūtu. Pārliecību, ka gadījumā, ja notiek kas tāds, kas izraisa ilgstošu darba nespēju, būs iespējams koncentrēties uz atveseļošanos no traumas, neuztraucoties par savas ģimenes finansiālo drošību. SEB dzīvības apdrošināšana galvenokārt ir paredzēta kā finanšu drošības spilvens apdrošinātās personas ģimenes locekļiem gadījumā, ja ar apdrošināto notiek vissliktākais.

Dažreiz izvēlēties sev piemērotāku apdrošināšanu ir visai sarežģīti – kā gan saprast, kāds būtu piemērotākais risinājums pašreizējiem dzīves apstākļiem un vai vispār nepieciešama apdrošināšana? Lai šo procesu padarītu vieglāku, SEB eksperti radījuši rīku, kas izvedīs caur piecām dažādām situācijām, palīdzot noteikt, vai un kāda apdrošināšana piemērota tieši jums un jūsu ģimenei.

*Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!