Foto: Publicitātes foto
Savā pilsētas ikdienas dzīvē mēs neapjaušam, cik bieži nonākam uz ēku jumtiem. Turklāt ne tikai uz parastiem, bet apdzīvojamiem jumtiem. Tā var būt autostāvvieta uz tirdzniecības centra jumta, mājīga terase uz bankas vai cita veida biroja ēkas jumta, ballīte ar skatu uz pilsētu vai brīvdabas kinoteātris, rotaļu laukums, atpūtas zona vai jebkas cits.

Šobrīd jauni mājokļu, biroju vai komerciālo īpašumu attīstīšanas projekti aizvien biežāk ietver kādu no apdzīvojama jumta risinājumiem. Tādējādi īpašumu attīstītāji cenšas maksimāli izmantot dārgos pilsētas zemes īpašumus.

Viegli pieejami jumti var tikt izmantoti dažādos nolūkos, tostarp autostāvvietām, saules paneļu izvietošanai, atpūtas zonām, apzaļumošanai, terasēm, sporta laukumu un pat peldbaseinu izvietošanai. Visiem šādiem risinājumiem nepieciešams stiprs, izturīgs un ilglaicīgs pamats, kas nedeformējas un spēj izturēt ārkārtējus apstākļus.

Viegli pieejamus jumtus ietekmē dažādi elementi – ūdens, ledus, ķīmiskas vielas, temperatūras svārstības, saulesgaisma, kā arī dažāda veida noslodzes, sākot ar automobiļu vertikālo un bremzēšanas slodzi, beidzot ar jumta tīrīšanas un citu iekārtu radīto slodzi.

Autostāvvietas – izplatītākais jumtu pielietojums

Praksē autostāvvietas ir izplatītākais apdzīvojamu jumtu pielietojums.

Šādi jumti, kas paredzēti automobiļu vai gājēju satiksmei, tiek uzstādīti, izmantojot tā dēvēto apgrieztā jumta konstrukciju, lai arī tradicionālā apdzīvojama jumta sistēma arī ir izmantojams risinājums.

Taču apgrieztā jumta risinājums sniedz vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar tradicionālajiem risinājumiem, jo vēl nesen mums vienkārši nebija pieejami atbilstoši materiāli un konstrukcijas.

Abas sistēmas veido vieni un tie paši galvenie slāņi: nesošā betona plāksne, dažādi izolācijas slāņi un apdares slānis. Galvenā abu sistēmu atšķirība ir ūdens necaurlaidīgās membrānas izvietojums. Apgrieztajos jumtos tā tiek uzstādīta zem izolācijas slāņa, bet tradicionālā plakanā jumta konstrukcijā tā tiek uzstādīta virs izolācijas.

Tā kā apdzīvojami jumti ir pakļauti lietum, sniegam un cita vieda mitrumam, ir jāizveido slīpums ūdens novadīšanai. Visbiežāk slīpums tiek veidots nesošajā betona plāksnē. Apgrieztajos jumtos ūdens necaurlaidīgā membrāna tiek uzstādīta tieši virs slīpuma konstrukcijas, virs kuras tiek uzstādīts ārējais siltumizolācijas slānis. Izolācijas slānis kalpo kā gulta atdalošajam slānim, kas atbalsta apdares slāni, kas izraudzīts saskaņā ar apdzīvojamā jumta konkrēto pielietojumu.

Apgriezta jumta rasējums

1. Asfalta slānis
2. Dzelzsbetons
3. Atdalošais slānis
4. Siltumizolācija
5. Ūdens necaurlaidīga membrāna
6. Izlīdzinošais slānis
7. Nesošais betona klājs

Apgriezto jumtu izaicinājumi

Apgrieztā jumta galvenā īpašība ir tāda, ka siltumizolācijas slānis atrodas mitrā vidē. Tāpēc šim risinājumam jāietver tāds siltumizolācijas veids, kas ir pilnībā neuzsūcošs vai uzsūc tikai niecīgu ūdens daudzumu. Šādā konstrukcijā siltumizolācijas īpašības pasliktinās: ūdens novadīšanas sistēmai arī jāizveido īpašas ūdens savākšanas vietas.

Mitrums ir galvenais šādu jumta risinājumu efektīvas siltumizolācijas ienaidnieks. Ūdens novadīšanas sistēma ir jāveido tā, lai tā savāc ūdeni ne tikai no jumta virsmām, bet arī ūdeni, kas spēj iekļūt konstrukcijā un uzkrāties izolācijas slānī.

Parasti apgrieztajos jumtos tiek uzstādīta putuplasta siltumizolācija, taču šādām putuplasta siltumizolācijas sistēmām pieļaujamā deformācijas robeža ir līdz 10%. Tas nozīmē, ka uz pilnīgi noslogotiem apdzīvojamajiem jumtiem izolācijas slānis viegli var tikt deformēts, tādējādi radot iekšēju spriegumu jumta sistēmas augšējos slāņos. Tas savukārt var apdraudēt apdares slāņa izturību. Tas viss var radīt papildu dārgus apkopes darbus un remontus, lai likvidētu plaisas vai citus apdares bojājumus.

Attēls: Plaisas apdzīvojama jumta betona apdares slānī izolācijas deformācijas dēļ

Jauna veida izolācijas materiāla – putustikla – ienākšana tirgū sniegs tradicionālajām apdzīvojamu jumtu konstrukcijām iespēju konkurēt ar apgriezto jumtu konstrukcijām. Šīs alternatīvās siltumizolācijas sistēmas nosaukums ir "FOAMGLAS® Compact roof", kas ir īpaši izstrādāta siltināta apdzīvojama jumta sistēma transportlīdzekļu un gājēju satiksmei.

Jauns risinājums apdzīvojamiem jumtiem

"FOAMGLAS® Compact roof" ir apdzīvojamu jumtu sistēma ar izolācijas slāni, kas izgatavots no unikāla putustikla materiāla FOAMGLAS®.

"FOAMGLAS® Compact roof" sistēma ir pilnībā hermētiska, izturīga un ūdens necaurlaidīga

"FOAMGLAS® Compact roof" sistēmas uzstādīšana ir ļoti vienkārša. Uz nesošā betona klāja tiek uzklāta bitumena grunts labākai saķerei, tad FOAMGLAS® putustikla siltumizolācijas paneļi tiek ieklāti ar īpašu tvaikus necaurlaidošu bitumena mastiku. Šī pati mastika tiek izmantota, lai sastiprinātu un hermētiski noslēgtu kopā paneļus. Tādējādi tiek uzstādīts izturīgs un hermētisks izolācijas slānis, kam nespēj cauri izkļūt nedz ūdens, nedz tvaiki.

FOAMGLAS® TAPERED plāksnes paredzētas, lai jumtos izveidotu slīpumus. FOAMGLAS® TAPERED plāksnes tiek ražotas īpaši katram projektam un rūpnīcā tiek iepriekš sagrieztas atbilstoši konkrētā slīpuma specifikācijām. Šis risinājums palīdz samazināt nepieciešamo slāņu skaitu apdzīvojamam jumtam, kā arī samazina slodzi uz nesošajām konstrukcijām.

Putustikls un bitumens ir ideāli piemēroti viens otram, tāpēc ūdens necaurlaidīgo slāni iespējams pielīmēt tieši izolācijas slānim, izmantojot īpašu līmi un bez jebkādiem mehāniskiem stiprinājumiem – šī sistēma spēj izturēt vēja pacēlumu līdz pat 7500 Pa. Šis risinājums likvidē nepieciešamību novērst siltuma zudumus, kā arī iespējamas ar laiku izveidojušās noplūdes un plaisas, kas varētu bojāt sistēmas apakšējos slāņus.

Atdalošais slānis tiek uzklāts virs "FOAMGLAS® Compact roof" sistēmas siltumizolācijas slāņa, lai pielāgotos pēdējiem apakšslāņiem un apdares slāņiem, kas nepieciešami apdzīvojama jumta pielietojumam.

FOAMGLAS® Compact roof sistēmas rasējums

1. Nesošais betona klājs
2. Grunts
3. FOAMGLAS® plāksnes pilnībā salīmētas ar bitumena mastiku
4. FOAMGLAS® TAPERED plāksnes pilnībā salīmētas ar bitumena mastiku
5. Divas modificētā bitumena membrānas, pirmā min. 3 mm (200 gr/m2 poliestera stiprināta), otrā min. 4 mm (SBS tipa)
6. Atdalošais slānis
7. Betona apdares slānis

Atbilstoši uzstādītas "FOAMGLAS® Compact roof" sistēmas rezultāts: izturīgs, nedegošs, ūdens un tvaiku necaurlaidīgs izolācijas slānis, kas spēj izturēt milzīgas slodzes bez deformācijām.

Pētījumi liecina, ka šādu sistēmu mūžs ir ilgs un tās ir uzticamas. Minhenes siltumizolācijas izpētes un testēšanas institūts FIW pirms pieciem gadiem pārbaudīja FOAMGLAS® izolācijas produktu īpašības, aplūkojot paraugus, kas iegūti no 1973.–1989. gadā uzceltām ēkām. Vācu eksperti secināja, ka putustikla izolācija pilnībā saglabājusi savas izolācijas un spiedes izturības īpašības, kā arī saglabājusies pilnībā sausa pēc vairāku desmitgadu kalpošanas ekstremālos apstākļos.

Sīkāka informācija pie oficiālā pārstāvja SIA "Z Union", tālrunis: +371 29 120 204.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!