Foto: Shutterstock.com
Nav noslēpums, ka vislielāko prieku Ziemassvētku laiks mēdz sagādāt tieši gados jaunākajiem, proti, bērniem. Taču, lai dāvanas būtu ar pievienoto vērtību, reizēm nākas palauzīt galvu. Šoreiz esam to izdarījuši Tavā vietā – uzzini, kuras izglītojošas spēles bērniem šogad palikt zem Ziemassvētku eglītes!

Lego: universāla izvēle, kas patiks ikvienam

Foto: Shutterstock.com

Lai gan dāņu uzņēmums Lego nu jau par leģendāriem saucamos plastmasas klucīšus sāka ražot tālajā 1949. gadā, tie savu aktualitāti nav zaudējuši joprojām. Turklāt Lego komplekts patiks gan pašiem mazākajiem, gan tīņiem; gan meitenēm, gan zēniem, un komplektu tematika ir visplašākā – sākot ar kūku veikaliņu un beidzot ar kosmosa kuģi. Tiesa gan, izvēloties Lego pavisam maziem bērniem, pievērs uzmanību tam, kāda vecuma ķipariem rotaļlieta paredzēta – jaunākajiem bērniem domātajos komplektos nav nelielu detaļu, ar kurām pastāv risks aizrīties.

Ieguvumi: tiek attīstīta motorika un pirkstu koordinācija; veicināta loģiskā domāšana; trenēta pacietība.

Šahs: galda spēļu karalis

Foto: Pixabay

Šahs ir viena no tām galda spēlēm, ko būtībā vajadzētu apgūt katram, turklāt to ir interesanti spēlēt gan agrā bērnībā, gan brieduma gados un arī vecumdienās. Šaha komplektu gan bērnam dāvini vien tad, ja Tu (vai kāds cits ģimenes loceklis) ir gatavs ar atvasi regulāri aizvadīt pa kādai šaha partijai. Savukārt ar šaha spēli nopietnāk iespējams "iepazīties" arī ārpus mājām, proti, šaha pulciņi un pat skolas ir visai izplatītas.

Ieguvumi: tiek attīstīta loģiskā domāšana un radošums; uzlabota atmiņa un koncentrēšanās spējas; prasme spēlēt šahu mēdz būt noderīga visa mūža garumā.

Rubika kubs: klasisks prāta mežģis gan lieliem, gan maziem

Foto: Pixabay

43 252 003 274 489 856 000 – tik daudz dažādu stāvokļu iespējami Rubika kubam, taču ir vairāki cilvēki visā pasaulē, kuriem Rubika kuba salikšana prasa vien dažas sekundes. Kā tas iespējams? Tikai un vienīgi ar nemitīgu treniņu, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka Rubika kubs prasa regulāru piepūli un treniņus, lai to saliktu. Turklāt šai spēlei ir vēl viens pluss – tās cena parasti ir ļoti neliela, līdz ar to Rubika kubs var būt kā dāvanas papildinājums, un Tev nebūs žēl, ja bērnam tas tomēr neiepatiksies.

Ieguvumi: likumsakarību saskatīšana; refleksu uzlabošana; motorikas attīstīšana; loģiskās domāšanas uzlabošana.

Scrabble: galda spēle ar pievienoto vērtību

Foto: Shutterstock.com

Izglītojošas spēles bērniem var būt piemērotas visai ģimenei, un lielisks piemērs ir Scrabble. Ja ar šo spēli vēl esi uz Jūs, paskaidrosim, ka tajā katrs dalībnieks izvelk noteiktu kauliņu skaitu ar burtiem uz tiem, un no šiem kauliņiem uz spēles laukuma jācenšas salikt vārds. Jo vārds garāks un sarežģītāks, jo vairāk punktus spēlētājs iegūst. Garantēta jautrība (un arī izglītošanās) gan lieliem, gan maziem!

Ieguvumi: vārdu klāsta papildināšana; radošuma attīstīšana.

Alias: garantēta jautrība ikvienā spēlēšanas reizē

Foto: Shutterstock.com

Galda spēle Alias palīdz iekustināt katru kompāniju, un to būs interesanti spēlēt ikvienai paaudzei. Turklāt laikā, kad arvien vairāk stundu un minūšu tiek pavadīts pie telefona ekrāniem vai kā citādi atsvešinātiem, Alias kalpo kā lieliska iespēja visiem satuvināties un nodoties azarta, smieklu un prieka pilnai spēlei.

Ieguvumi: vārdu klāsta papildināšana; socializācijas prasmju uzlabošana; radošuma attīstīšana.

Šīs, kā arī daudzas citas izglītojošas spēles bērniem (un viņu vecākiem) atradīsi vienuviet – viedveikalā 1a.lv. Ziemassvētki nav aiz kalniem, tāpēc lieki netērē laiku un ielūkojies, kādas preces bērniem internetā atrodamas tagad!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!