Foto: Publicitātes foto
Cilvēkam ir ļoti svarīgs labs miegs. Tas ir būtiski gan fiziskajai, gan mentālajai veselībai. Lai labi izgulētos, ir vajadzīga laba gulta jeb precīzāk – labs matracis. Ja gulēsi uz izgulēta 30 gadus veca dīvāna, tad tavs miegs nebūs tik labs, cik varētu būt. Tāpēc ir svarīgi atrast savu ideālo matraci.

Ja neplāno pirkt jaunu gultu

Ja tev nav pietiekami daudz līdzekļu jaunas gultas un/ vai matrača iegādei, kas var būt visai dārgs prieks, tad ir pieejams arī maciņam draudzīgāks risinājums – virsmatracis. Tas ir labs risinājums, ja tev patīk tava vecā gulta vai dīvāns, taču miegs nav tik labs, cik tu vēlētos. Kā arī tu varbūt īsti nezini, kāda veida matracis tev varētu būt piemērots, tāpēc labāk sākt ar virsmatraci, lai saprastu – kas un kā. Virsmatraču ražotājs piedāvā dažādu izmēru un sastāva virsmatračus.

Principā virsmatracis ir tāds kā mazāks matrača variants. Tomēr arī virsmatracis var būt pietiekami labs, lai kārtīgi izgulētos. Varbūt, ka tev nemaz nevajag jaunu gultu un matraci. Iespējams, ka ar virsmatraci tev pietiks, lai miega kvalitāte uzlabotos. Virsmatracis ir ērts un komfortabls, tāpēc tu jutīsies labāk. Tas nozīmē, ka būs vieglāk aizmigt un miegs būs daudz labāks. Tieši matracis un spilvens ir tas, kam jāpievērš uzmanība, ja tev ir grūtības aizmigt, vai tu bieži nakts laikā pamosties, vai arī no rīta ir sajūta, ka neesi izgulējies. Nomaini matraci, izvēlies kādu citu spilvenu. Pastāv liela iespēja, ka tieši tas bija miega problēmu cēlonis. Ja matrača un/ vai spilvena maiņa nepalīdz, tad jāsāk domāt par citām pārmaiņām, bet vispirms vienmēr ir jāsāk ar gultu.

Iespējams, ka tu pirms desmit gadiem iegādājies lielisku gultu vai matraci, taču tu pat neesi pamanījis, ka ar laiku šī gulta ir izgulēt vai vienkārši savu laiku nokalpojusi. Tas vienkārši nozīmē, ka ir laiks gultas maiņai, jo nevar vienā matracī lieliski izgulēties visu mūžu.

Kāpēc ir svarīgi labi izgulēties?

Miegs pilnīgi noteikti uzlabos tavas dzīves kvalitāti. Organismam ir nepieciešams miegs – tā tas ir dabā iekārtots. Ja labi izgulēsies, tad tava pašsajūta uzlabosies, kā arī fiziski jutīsies labāk. Arī imunitāte uzlabosies, kas ir ļoti svarīgi gada aukstajos mēnešos, kad ir visai viegli saķert kādu vīrusu, bet slimot nevienam negribas. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā uzlabot imunitāti un vispārējo veselības stāvokli – kārtīgs miegs. It kā šķiet, ka tas ir vienkārši, un nevar būt, ka tas patiešām ir tik efektīgi, bet tā tas ir. Un ne visiem cilvēkiem ir tik viegli kārtīgi izgulēties dažādu iemeslu dēļ.

Miegs, protams, neatrisinās visas problēmas, taču tas patiešām var uzlabot tavu ikdienu. Labs garastāvoklis ir pats pirmais, kas uzlabosies. Katrs ir pieredzējis, kā tas ir, ja neesi kārtīgi izgulējies. Cilvēks ir neapmierināts, sliktā noskaņojumā, ir viegli aizkaitināms, izklaidīgs. Un cilvēks jau pats nemaz negrib būt šādā nejaukā omā, bet neko tur daudz nevar padarīt. Savukārt, ja cilvēks ir lieliski izgulējies, tad ir pilnīgi pretēji – noskaņojums ir labs, tu esi gatavs darba dienai, ir enerģija, visu izdodas paveikt daudz vieglāk un labāk. Tieši tāpēc labs miegs ir tik nozīmīgs, jo ikviens grib būt tas otrais cilvēks, nevis pirmais. Ja pēdējā laikā tev bieži nav labs garastāvoklis, tad, iespējams, vajag kārtīgi izgulēties. Bieži vien cilvēki pat nepamana vai neaizdomājas par to, ka miega kvalitāte ir kaut kādu iemeslu dēļ pasliktinājusies.

Arī fiziskā veselība ir daudz labāka, ja cilvēks kārtīgi izguļas. Vienmēr, kad cilvēks slimo, ārsts iesaka atpūsties un izgulēties, jo tas palīdz ātrāk izveseļoties. Taču tas attiecas arī uz ikdienu, ne tikai slimošanas laiku.

Aizņemtā ikdiena

Protams, ka slimošanas laikā cilvēki vairāk guļ un atpūšas, jo bieži vien nav spēka vai vēlmes darīt kaut ko citu. Taču ikdienas steigā mēs arvien biežāk aizmirstam par atpūtu un kārtīgu miegu. Visu laiku ir tik daudz lietu, kas jāizdara. Cilvēkiem paliek arvien mazāk laika pašiem sev. Var saprast cilvēkus, kuriem ir vairāki darbi vai liela ģimene, taču nedrīkst aizmirst arī par sevi. Un nav nepieciešams gulēt ilgāk, bet galvenais, ka miegs ir kvalitatīvs. Labāk gulēt kvalitatīvi 6 stundas, nekā saraustīti 8 stundas. Organismam miegs ir tikpat svarīgs, kā ūdens vai gaiss. Tieši tāpēc cilvēks nevar ilgi izturēt neguļot. Dažreiz šāda neizgulēšanās ir neizbēgama – darba, studiju vai ģimenes apstākļu dēļ. Mazu bērnu māmiņas noteikti zina, kā ir kārtīgi neizgulēties, taču šis posms nevelkas visu mūžu. Kaut kādā brīdī ir jāguļ, lai tu justos labi un nerastos nekādas veselības problēmas. Ja ilgstoši neizgulēsies, tad tieši tas var notikt. Ne tikai pašsajūta būs slikta, bet var parādīties arī dažādas fiziskas problēmas, jo tavs ķermenis vienkārši nespēj pienācīgi atpūsties.

Miegs ir būtiska mūsu dzīves sastāvdaļa, tāpēc to nevar ignorēt. Ja vēlies justies labi, tad nedrīkst aizmirst par kvalitatīvu miegu. Un, ja neizdodas labi izgulēties, tad jāsāk meklēt cēloņi, kurus pilnīgi noteikti var atrisināt. Ne vienmēr jāsāk dzert miega zāles, lai varētu labi izgulēties. Vispirms pārliecinies, ka tava apkārtējā vide ir piemērota labam miegam, jo, iespējams, tu neesi pamanījis, ka tavs vecais spilvens ir pārāk izgulēts vai arī aizkari ir pārāk plāni un istabā nav pietiekami tumšs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!