Foto: Publicitātes foto
Lai veicinātu daudzpusīgāku mežu apsaimniekošanu un palielinātu mežu atjaunošanas apjomu, valdība šovasar pieņēma grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas stāsies spēkā jau nākamgad.

Kādi ir galvenie noteikumu izmaiņu iemesli un būtība?

Grozījumus noteikumos par koku ciršanu nolemts veikt, pamatojoties uz nepieciešamību mainīt galvenās cirtes caurmēra skaitliskās vērtības, kas savukārt nodrošinātu zemes resursu efektīvu izmantošanu un veicinātu mežaudžu ražību, likumsakarīgi tas palielinātu meža kapitālvērtību, ikgadējos ienākumus un meža nozares konkurētspēju. Galvenās izmaiņas attieksies uz to, ka turpmāk būs samazinātas galvenās cirtes caurmēra vērtības, kas tagad būs noteiktas vienādas visām bonitātēm (bonitāte ir iedalījuma vienība mežaudzes ražīguma raksturošanai, ko nosaka pēc koka augstuma noteiktā vecumā).

Pieņemot izmaiņas koku ciršanas noteikumos, kas pēc būtības veicina daudz lielāku koku izciršanas apjomu, vienlaikus veikti grozījumi meža atjaunošanas noteikumos, kas paredz prasību atjaunot mežu, stādot vai saglabājot skujkoku paaugu, nākamo triju kalendāro gadu laikā pēc kailcirtes līdzšinējo piecu vietā. Jaunā prasība attieksies uz tiem ciršanas apliecinājumiem, kas tiks izsniegti pēc 2023. gada 1. janvāra.

Ko saka nozares eksperti?

Uzņēmuma "Priedes AG", kas mežizstrādes jomā darbojas jau vairāk nekā 20 gadus, valdes priekšsēdētājs Artūrs Giļoks šos noteikumu grozījumus vērtē pozitīvi, norādot, ka tas atstās pozitīvu ietekmi ne tikai uz mežsaimniecības nozares attīstību Latvijā, bet vienlaikus veicinās gan ilgtspējas un dabas resursu atjaunošanu, gan būs būtisks atbalsts šobrīd aktuālajā energoresursu deficīta un cenu pieauguma situācijā, jo pieprasījums pēc koksnes visiem zināmu apstākļu dēļ ir vērā ņemami pieaudzis un paredzams, ka dinamikā pieprasījums tikai augs.

Runājot par pašu procesu un par izaicinājumiem, ar kuriem būs jāsaskaras mežu īpašniekiem saistībā ar jaunajiem noteikumiem, Artūrs Giļoks norāda, ka mežizstrādi un mežu apsaimniekošanu vienmēr ir vērts uzticēt profesionāļiem, kam ir zināšanas un ikdienas pieredze mežistrādē, jo jāzina ir daudz – virkne noteikumu, nosacījumu, ierobežojumu, turklāt jābūt arī atbilstošai tehnikai, iemaņām un zināšanām.

Pieņemtie grozījumi skars vairākus punktus līdz šim spēkā esošajos noteikumos "Noteikumi par koku ciršanu mežā" un "Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumi". Lai arī izmaiņas kopumā nozarē tiek vērtētas kā pozitīvas, mežu saimniekiem un apsaimniekotājiem ir vērts laicīgi izplānot, kā turpmāk tiks veikti mežizstrādes darbi un kam to uzticēt.

Lai sniegtu atbalstu mežsaimniekiem un meža īpašniekiem un veicinātu kvalitatīvu meža apsaimniekošanu, "Priedes AG" šobrīd ir izsludinājuši īpašu akciju – slēdzot līgumu ar "Priedes AG" līdz 28.02.2023., tiks nodrošināta garantēta 3000 eiro piemaksa darījumiem ar mežu, ko varēs saņemt naudā vai kā atjaunotu mežu. Turklāt katrs darījums piedalīsies arī 30 000 eiro liela laimesta izlozē. Akcijā var piedalīties gan augošu, gan izstrādātu mežu darījumi.

Saņem piedāvājumu savam mežam šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!