Foto: Publicitātes foto
Meklējot jaunu ierīci, kas palīdzētu mācībās un studijās, svarīgs aspekts, izdarot labāko izvēli, ir tam, cik viegli to ir pārnēsāt. Skolēni un studenti vēlas mācīties ērtos apstākļos, lai kur viņi atrastos – mājās vai skolā. Pārvietošanās brīvību vislabāk nodrošina viegls un daudzpusīgs planšetdators.

Sertificēts "Apple" sistēmu inženieris Andrejs Mihailovs skaidro, kāpēc ir vērts izvēlēties planšeti kā atbalstu mācībām un kā izmantot visas tās piedāvātās priekšrocības.

Kāda veida planšeti izvēlēties?

Uzsākot jauno mācību gadu, ir svarīgi izvērtēt visas viedierīces, kuras tiek izmantotas mācībām – pārliecinieties, vai tās darbojas pietiekami ātri, vai tās ir drošas un vai tām ir pamatfunkcijas, kas nepieciešamas nodarbībām vai studijām.

Tomēr, ja esat izlēmis, ka ir laiks atjaunot ierīces, var rasties jautājums, ko izvēlēties – klēpjdatoru vai planšetdatoru? Lēmums jāpieņem, pamatojoties uz skolēna vai studenta vajadzību izvērtējumu. Ja viņi plāno ierīci bieži nēsāt līdzi un vēlas to lietot gan mājās, gan skolā, tad labākais variants būtu planšetdators. Tas ir viegls un pārnēsājams, dodot pilnīgu pārvietošanās brīvību. Turklāt to var izmantot tieši tāpat kā parastu datoru, pievienojot tastatūru un peli.

Izvēloties planšetdatoru, pievērsiet uzmanību displeja tehnoloģijai, procesora jaudai, akumulatora darbības ilgumam, kameras un skaļruņa kvalitātei, savienojuma portiem un ierīces saderībai ar citiem piederumiem. Tāpat ir svarīgi ņemt vērā operētājsistēmu un ierīces drošību.

Piemēram, ja students jau lieto "iPhone" vai viņam mājās ir "MacBook" dators, tad vispiemērotākā izvēle būtu "iPad" planšete ar "iPadOS" operētājsistēmu. Tā ir viegli saprotama un ideāli piemērota pirmreizējiem "iPad" lietotājiem. Turklāt ierīcei ir vairākas papildu drošības funkcijas, kas nodrošina lietotāja privātumu un datu aizsardzību.

Īpaši iecienīts skolēnu un studentu vidū ir "iPad Air" modelis ar jaudīgu "A14 Bionic" procesoru, nākamās paaudzes "Touch ID" sensoru, 12 MP aizmugurējo kameru, augstas darbības skaņas kvalitāti un pretatstarojošu "Liquid Retina" displeju, kas samazina atspīdumu. Šīs ir tikai dažas no šī modeļa priekšrocībām. Turklāt tas ir ārkārtīgi plāns un viegls. 10,9 collu modelis sver tikai 460 gramus un darbojas līdz pat 10 stundām, ja tas ir uzlādēts, tāpēc vienmēr varat to paņemt līdzi.

Noderīgi rīki: ekrāna laika ierobežošana un satura pārvaldība

"Apple" programmatūra piedāvā vecākiem daudz iespēju, kā pārvaldīt bērniem pieejamo saturu. Par drošību gādā īpašā tiešsaistes bērnu kontroles funkcija "Family Sharing". Tā ļauj vecākiem pārraudzīt ekrāna laiku un saturu, ko skatās bērni.

Arī "Screen Time" ir noderīgs rīks, kas ļauj kontrolēt ekrāna laiku, ko bērni pavada pie tā, saturu, kam viņi piekļūst, kā arī vienlaikus aizsargā no iespējamiem riskiem. Ierīces iestatījumos vecāki varēs pārbaudīt, cik ilgi bērns ikdienā lieto datoru un kādas lietotnes viņš izmanto visvairāk.

Ar rīka "App Limits" palīdzību ir iespējams ierobežot konkrētu lietotņu izmantošanu nodarbību laikā. Tas palīdz "izslēgt" sociālos medijus, spēles un citas izklaides aplikācijas uz noteiktu laiku, lai labāk pievērstos studijām un mājasdarbiem. Savukārt rīks "Downtime" ļauj iestatīt iepriekš plānotus pārtraukumus, lai skolēns varētu paņemt pārtraukumu no darba ar elektroniskām ierīcēm un tā vietā veikt vingrinājumus vai citas darbības.

Lieliska izvēle mācībām un studijām

"iPad" planšete ir ideāli piemērota gan pamatskolas vecuma bērniem, gan vecākiem skolēniem. Tā piedāvā plašu iespēju klāstu, kas īpaši noder studijām. Ierīce jau ir aprīkota ar aplikācijām, lai veicinātu radošumu un produktivitāti un veiktu svarīgākos ikdienas uzdevumus. Vairāk izglītojošu programmu zināšanu apguvei un attīstībai var atrast tiešsaistes "App Store". Visas "Microsoft 365" lietotnes arī ir pieejamas "iPad" planšetdatorā.

Ierīce ir lieliski piemērota video un konferenču zvaniem. "FaceTime" ir ērts veids, kā organizēt virtuālas tikšanās ar klasesbiedriem un sazināties ar tuviniekiem un mīļotajiem. Kvalitatīvā kamera un uzlabotie skaļruņi ļaus piedalīties virtuālajās nodarbībās vai lekcijās bez jebkādiem traucējumiem.

Dažreiz ar vienu ekrānu nepietiek, lai sagatavotu prezentāciju vai strādātu pie jauna projekta skolai vai universitātei. Šajā gadījumā mācību telpu var paplašināt ar "Sidecar" – tā ļauj izmantot "iPad" kā papildu displeju, kas paplašina vai attēlo "Mac" datora darbvirsmu.

Funkcija "Handoff" noderēs, ja steidzaties, lai paspētu uz nodarbībām vai lekcijām. Šī iespēja ļauj sākt darbu vienā "Apple" ierīcē un pabeigt to citā. Taču svarīgi, lai ierīces atrastos tuvu viena otrai.

Lai sagatavotos nodarbībām, viktorīnām vai eksāmeniem, nepieciešams daudz lasīt. Lasīšana "iPad" ekrānā var sagādāt patiesu prieku. Spilgtais "Liquid Retina" displejs ir ērts izmēra ziņā, viegls acīm un tikpat kā bez atspulga. Tam ir īpaša "True Tone" tehnoloģija, kas automātiski pielāgo ekrāna apgaismojumu videi. Turklāt iecienītās grāmatas, autorus un rakstus var atrast lietotājam draudzīgajās "Books" un "News" aplikācijās.

"iPad" planšeti var izmantot ne tikai skolā, bet arī savā brīvajā laikā – skatoties "YouTube" video vai filmas, klausoties podkāstus, spēlējot augstas grafikas spēles, zīmējot vai vienkārši pārlūkojot internetu.

Papildu rīki vēl labākai mācīšanās pieredzei

"iPad" atklāj vēl lielākas iespējas, kad tam pieslēdz dažādus papildu rīkus.

Neapšaubāmi pats svarīgākais papildu atribūts "iPad" ir "Apple Pencil". To ir ērti izmantot piezīmju veikšanai nodarbību laikā, kā arī dokumentu labošanai vai iekrāsošanai vai jaunu ideju pierakstīšanai. Lai arī kurā brīdī atnāktu iedvesma, ar "Apple Pencil" ir iespējams zīmēt, krāsot, skicēt un radīt visskaistākos mākslas darbus.

Lietot "Pencil" ir ļoti ērti – tas darbojas precīzi, viegli uztverami , un tam ir īpaši pieskārienu un sasvēršanās leņķa sensori. Tas sniedz tādu pašu dabisku zīmēšanas un rakstīšanas pieredzi kā ar parastajām pildspalvām, otām un zīmuļiem. Jūs varat izmantot "Apple Pencil" tieši tāpat kā jebkuru citu rakstīšanas vai zīmēšanas rīku.

Ja jaunajam skolēnam ir jāveic daudz rakstu darbu un gribas maksimālas ērtības, tad kopā ar planšeti ir ieteicams iegādāties arī tastatūru. Visas "iPad" tastatūras ir viegli pievienojamas, izmantojot magnētu.

'iCloud' datu glabāšanas priekšrocības

Viena no lielākajām "Apple" ierīču kopējās ekosistēmas priekšrocībām ir vienmērīga fotogrāfiju, dokumentu un citu failu sinhronizācija. Visi dokumenti tiek automātiski atjaunināti un drošā veidā saglabāti "iCloud". Turklāt visa informācija vienmēr ir pieejama visās "Apple" ierīcēs, lai arī kur jūs atrastos. Katrs lietotājs saņem 5 GB bezmaksas "iCloud" krātuvi, un, ja ir nepieciešams vairāk, ietilpību var palielināt jebkurā brīdī.

Ar "iCloud Drive" palīdzību ir iespējams viegli koplietot dokumentus ar atlasītām personām. Lai nosūtītu mapi vai atsevišķu failu, kas satur mācību materiālus, atliek vien nosūtīt privātu saiti uz dokumentu, kuru vēlies koplietot. Jūs varat pārvaldīt un kontrolēt to, kuram piešķirt atļauju skatīt, koplietot vai rediģēt dokumentus, mainot iestatījumus pēc nepieciešamības. Dokumentus var koplietot gan "Apple", gan citu ierīču lietotāji.

Gatavojot kopīgus mācību projektus nodarbībām vai lekcijām, jums noderēs "Collaborate" jeb sadarbības funkcija. Izmantojot tādas programmas kā "Pages", "Numbers", "Keynote" vai "Notes", jūs netraucēti varat strādāt kopā ar citiem un reāllaikā sekot līdzi visām veiktajām izmaiņām. Tas ļaus sagatavot uzdevumus un izpildīt mājasdarbus daudz ātrāk un produktīvāk.

"iCloud" ir izveidots, lai glabātu jūsu informāciju drošībā un lai tā būtu pieejama tikai jums. Nodrošināt datu drošību un personīgās informācijas privātumu ir svarīga "Apple" apņemšanās pret tās klientiem.

Plašāk par ierīcēm, kas palīdz mācībās un studijās, lasiet šajā vietnē:

https://www.avadbaltic.com/promo/bts/lv/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!