Foto: Shutterstock
Pirms tik svarīga lēmuma pieņemšanas, kā auto iegāde, rodas daudzi jautājumi uz kuriem nepieciešams gūt atbildes. Viens no svarīgākajiem ir: kādu auto pirkt - jaunu vai lietotu? Taču, ja gadu vecs auto maksā līdz pat 40% lētāk kā tāds pats jauns, tad pavisam iespējams, saprātīgi būtu izvēli izdarīt par labu mazlietotajam.

Budžets un cenu kategorija tieši nenorāda uz kādu konkrētu auto segmentu, jo vienā cenu kategorijā var atrasties gan pilnīgi jauns, gan mazlietots, bet augstākas klases un labāk aprīkots auto. Lai pieņemtu pareizo lēmumu, ir jāapsver visi par un pret argumenti.

Cena. Gadu vecs premium klases auto ar identisku komplektāciju var maksāt līdz pat 40% mazāk nekā pilnīgi jauns tā paša segmenta auto. Tāpat, par vienu un to pašu summu var iegādāties gan jaunu vidējās klases auto, gan mazlietotu premium klases auto. Tomēr mazlietots premium klases auto, visicamāk, daudz labāk apliecinās jūsu statusu sabiedrībā. Kā arī premium klases segmenta auto sniegtais komforts nodrošinās ievērojami augstāku ikdienas dzīves kvalitāti.

Auto izskats. Ņemot vērā to, ka auto modeļu paaudzes mainās vidēji reizi 7-8 gados, bet tā saucamie modeļu facelift tiek atjaunināti reizi 3-4 gados, mazlietota auto pircējs salīdzinoši ilgu laiku būs aktuālā, ražošanā esošā, modeļa īpašnieks. Aktuālo modeļu auto vienmēr būs prestižāki.

Apdrošināšana. Ņemot vērā, ka auto apdrošināšanas prēmija tiek aprēķināta balstoties uz tā vērtību, tad arī apdrošināšanas izmaksas mazlietotam auto ir par 40% zemākas, kas kopā jau rada ievērojamu finanšu ekonomiju, ko biznesa cilvēks novērtēs.

Garantija. Viena no būtiskākajām jauna auto priekšrocībām ir garantija, tomēr arī mazlietotiem auto garantija ir spēkā esoša, ja ir ievēroti garantijas nosacījumi. Tā ir spēkā neatkarīgi no tā, kurā EU valstī auto ir pirmo reizi pārdots. Pie tam, iegādājoties mazlietotu auto pie cienījama mazlietoto auto tirgotāja, kas ir pārliecināts par savu piegādāto auto tehniskajām kvalitātēm, ir iespējams saņemt papildus arī pārdevēja sniegtu garantiju.

Cenas kritums. Pastāv uzskats - tiklīdz izbraucam ar jaunu auto no salona, tas zaudē pusi no savas vērtības. Šajā pieņēmumā ir ļoti liela daļa taisnības, jo, patiešām auto vērtība visstraujāk krītas pirmajos trijos gados, bet no šiem trim, visātrāk tieši pirmajā gadā.

Nobraukums. Mazlietotiem auto ir raksturīgs neliels nobraukto kilometru skaits. Ļoti bieži tie vēl nav sasnieguši pat 5000km atzīmi. Šāds auto uzskatāms par praktiski jaunu. Taču pavisam mierīgs un pārliecināts pircējs var sajusties tad, ja uzticams mazlietotā auto pārdevējs ir pārbaudījis un spēj garantēt odometrā redzamā rādījuma patiesumu.

Finansējums. Pavisam noteikti, mazlietotiem auto ir pieejami tie paši finansējuma modeļi, kas jaunam auto. Gan līzings, gan arī operatīvais līzings.

Atlikusī vērtība. Mazlietota auto vērtība samazinās daudz lēnāk kā jauna auto cena. Mēdz būtu gadījumi, kad mazlietots auto tiek tālāk pārdots par praktiski to pašu cenu par kuru iegādāts. Auto atlikušo vērtību neietekmē ražotāja noteiktā pārdošanas cena, bet gan konkrētā modeļa pieprasījums tirgū.

Ja esiet izdarījuši izvēli starp jaunu un mazlietotu auto, un apstājušies pie otrās iespējas, dodieties uz BALTIE.LV salonu Rīgā, Skanstes ielā 33. Apskatiet salonā izstādītos mazlietotos premium klases auto vai arī veiciet uz vietas pasūtījums atbilstoši savām vēlmēm. Salona darbinieki - auto eksperti ar daudzu gadu pieredzi jums palīdzēs izdarīt pareizo izvēli. Taču, ja jūsu laiks ir ierobežots: aizpildiet anketu BALTIE.LV tīmekļa vietnē, norādot kādu auto vēlaties un auto eksperti sazināsies ar jums, lai sagatavotu tieši jūsu prasībām atbilstošu piedāvājumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!